Odpovědi na nejčastější otázky ohledně kastrace psa

Kastrovat, nebo nekastrovat? To je časté dilema psích chovatelů. A přestože se jedná o jeden z nejběžnějších zákroků, stále se okolo něj objevuje řada nejasností, mýtů a otázek. Tento článek odpoví na ty nejčastější. 

Co kastrace obnáší?

Kastrací rozumíme chirurgický zákrok prováděný veterinářem, při kterém jsou za celkové anestezie odstraněna varlata u psů a vaječníky, případně i děloha u fen. Důvodem je nejčastěji snaha zabránit nechtěnému oplodnění feny, ale roli hraje i zdravotní hledisko. Stejně jako každá operace přináší i kastrace určitá rizika, jedná se však o rutinní zákrok a není tak třeba se obávat. Platí také, že jednodušší a méně invazivní je zákrok u psů než u fen.  

Proč psa kastrovat?

Jeden z hlavních důvodů kastrace je zřejmý – zabránění oplodnění fenky. A netýká se jen majitelů psích slečen, i zodpovědní majitelé psů by měli dbát na to, aby jejich mazlíček nezavinil rození nechtěných štěňat, která následně skončí v útulku. Pro ně pak kastrace přináší benefit i v tom, že po zákroku bude pes daleko méně utíkat, bude klidnější, přítulnější, méně agresivní a omezí se i jeho značkování. Ovšem pozor, tyto změny nečekejte ihned, dostaví se obvykle až během několika měsíců. U fen se zase majitelé jednou pro vždy zbaví komplikací spojených s háráním. 

Další důvody jsou zdravotního rázu. Nejen, že eliminujete riziko rakoviny varlat a dělohy, ale výrazně také kastrací snížíte i pravděpodobnost vzniku jiných nádorových či infekčních onemocnění (rakovina mléčných žláz, onemocnění prostaty…).

Jaká jsou rizika kastrace psa?

Nesporné výhody kastrace ale nejsou úplně zadarmo. Riziko komplikací při samotném zákroku je u zdravých jedinců velmi nízké, hlavní “vedlejší účinek” se však může objevit později – přibírání na váze. Samotná kastrace nadváhu nezpůsobuje, ale sníží množství kalorií, které pes potřebuje. Abyste tedy zamezili nabírání váhy, je třeba uzpůsobit typ krmiva a jeho množství novým potřebám psa. Myslete také na dostatek pohybu. 

Kdy je nejlepší čas na kastraci?

Ten správný věk pro kastraci se liší v závislosti na plemenu a velikosti psa, roli může hrát i to, zda pes žije v domácnosti s fenkami. Nejlépe tak načasování určí veterinář. Obecně však můžeme říct, že se ke kastraci přistupuje ve chvíli, kdy jsou psi pohlavně dospělí, což se obvykle děje okolo 6-7 měsíce života. U velkých plemen se někdy z preventivních důvodů s ohledem na možné ortopedické potíže čeká do 1 roku. U fen se nedoporučuje provádět kastraci během hárání, optimální je období v rozmezí měsíce po hárání a nejpozději měsíc před tím dalším. 

Jak kastrace probíhá?

Před kastrací se neobejdete bez předoperačního vyšetření, díky kterému se veterinář ujistí, že psův zdravotní stav zákrok dovoluje. Následuje anestezie, provedení zákroku a po probuzení (většinou ještě ten den) si můžete svého mazlíčka odnést domů. Zákrok je vzhledem k náročnosti o něco delší u fen. 

Na vás bude zajistit před operací hladovku, vždy se držte informací od svého veterináře.  

Jak probíhá rekonvalescence po kastraci?

Po kastraci je třeba dbát na klidový režim psa. Zajistěte, aby rychle neběhal, neskákal a nechodil po schodech. Vydat se můžete na krátké procházky (na vodítku), ale většinu času by měl váš mazlíček odpočívat. Důležité je také zamezit olizování rány a stehů, k čemuž dopomáhají ochranné límce. Následuje kontrola u veterináře, o cca 10 dní později i případné odstranění stehů. Sledujte také možné komplikace. Nesplaskávající otok, výtoky z rány nebo nadměrná bolest u psa jsou signálem k poradě s veterinářem. 

Jaká je cena kastrace?

Cena kastrace se bude lišit nejen s ohledem na zvolenou ordinaci, ale roli bude hrát i pohlaví a váha psa. Připravte si však sumu v řádu několika tisíců, obvykle se cena pohybuje mezi 5000-8000 Kč.