Jak vybrat a kdy nasadit antiparazitika u psa?

Proč neopomenout výběr antiparazitik pro psy?

Pokud je jedním z členů vaší rodiny pes, určitě jste na podobnou otázku již narazili. Jak svého čtyřnohého parťáka (a vlastně i sebe) ochránit od parazitů, jakými jsou klíšťata, blechy nebo třeba všenky? Na trhu je k dostání nepřeberné množství antiparazitních přípravků. Jak se v nich ale zorientovat? A kdy a jestli vůbec je nutné antiparazitika aplikovat? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Vnější parazité

Většině z nás je jasné, že vnější parazité (neboli ektoparazité) představují mnohdy hrozbu nejen pro naše psí miláčky. Stačí několik sekund a tyto drobné organismy se rychle a jednoduše přichytí na kůži hostitele (v našem případě psa). Velmi snadno tak mohou zanést do těla zvířete nebezpečné patogenní látky. Často se živí i krví napadeného zvířete a současně jeho tělo i kůži využívají pro kladení vajíček.

Pokud je navíc parazit nositelem nějaké infekce, napadené zvíře (a potenciálně i jeho majitel) je v ohrožení. Nejznámějšími strašáky jsou bezpochyby lymeská borelióza nebo klíšťová encefalitida. Na koho si tedy dát pozor?

Klíšťata

O klíšťatech slyšel už každý. Jak přesně vypadají? Tělo klíštěte je jednodílné a je typické svými ostny ve tvaru harpuny v oblasti tlamy. Těmi se klíště dokáže přichytit k tělu hostitele a poté může začít sát krev, která je zároveň jeho potravou. K tomu, aby se dokázalo na těle napadeného zvířete (nebo člověka) udržet co nejdéle, mu jsou nápomocny „krabí“ nohy a lepkavý sekret. Klíště může být velmi malé. Některá klíšťata lze jen sotva rozeznat lidským okem. Mohou být ale i větších rozměrů, a to téměř půl centimetru velká (nasáté klíště může být ještě o mnoho větší). Obecně platí, že samičky jsou větší než samci.

A kde můžete klíště potkat? Jejich typickou domovinou jsou lesy a louky. Výjimkou ale nejsou ani města, především parky nebo i zahrady.

kliste

Blechy

I blecha využívá jako zdroj potravy krev svého hostitele. U bleší samičky toto platí dvojnásob. Díky krvi hostitele totiž mohou klást vajíčka. Z těch se poté vyvinou larvy. Ty se zakuklí a do dvou až třech týdnů je na světě další dospělý jedinec. Tedy dospělá blecha. Zajímavostí je, že jediná samička blechy dokáže během svého nepříliš dlouhého života naklást až 4 000 vajiček.

Všenky

I ty patří mezi typické psí nepřátele. Sice nesají krev, ale okusují psí kůži. To vede k velkému nepohodlí zvířete. Všenky tak mohou být pro psa velice stresující záležitostí. Navíc se velmi rychle množí, a tak, pokud se výskyt všenek nezachytí včas, může se jednat o velký problém. A jak je poznáte? Pokud v psí srsti narazíte na zhruba 1,5 cm dlouhého parazita žluté barvy, máte jasno.

Druhy antiparazitik

Nyní už znáte nejtypičtější zvířecí nepřátele v podobě parazitů. Jaké zbraně tedy proti nim použít? Jak jsme řekli, na trhu jich najdete nepřeberné množství. Vybírat můžete ve specializovaných chovatelských potřebách, u veterináře, v lékárně a samozřejmě i v internetových obchodech.

Obojky proti klíšťatům

Obojky jsou velmi oblíbené. Jsou napuštěny účinnou látkou. Po nasazení obojku se tato látka postupně uvolňuje a rozprostře se po celém těle (kůži) psa. Obojky se mohou lišit délkou svého působení. Koupit můžete obojek s účinností na pár týdnů, ale klidně až na 8 měsíců. Taková doba pak pokryje v podstatě celou sezónu.

Na jaké parametry se zaměřit?

  • Voděodolnost
    Voděodolný obojek nesundávejte ani při koupání, zajistíte tak maximální účinnost.
  • Je obojek vhodný i pro štěňata?
    Pokud máte štěně, vždy se přesvědčte, že je vámi vybraný obojek vhodný i pro ně.
  • Váhová kategorie
    Obojky jsou často odlišeny i váhovou kategorií. I tento parametr je velmi důležitý při výběru. Pamatujte na to.

  • Rozměr obojku
    Při výběru si ověřte i délku obojku, aby se nestalo, že vašemu psovi bude malý.

  • Máte děti nebo kočky?
    Některé obojky mohou být při úzkém kontaktu toxické pro kočky nebo děti. Pokud tedy kromě psa s vámi sdílejí společnou domácnost i ony, zvažte při výběru obojku i tuto skutečnost.

  • Účinnost i proti hmyzu?
    Kromě blech a klíšťat mohou vašeho pejska některé druhy obojků ochránit i proti hmyzu nebo vším.

  • Nezapomeňte na údržbu
    Špína a mastnota může snížit účinnost obojku. Takový obojek omyjte v mýdlové vodě, aby mohl znovu správně fungovat.

Pipety

Jedná se o lokální antiparazitní přípravek. Jedná se o tekutinu, která se aplikuje v oblasti zad – mezi lopatkami. I pipeta dokáže psa ochránit před blechami a klíšťaty. Některé z nich jsou účinné dokonce i proti vnitřním parazitům.

Na jaké parametry se zaměřit?

  • Váhová kategorie
    I zde hraje váha psa zásadní roli. Pokud máte malého pejska, pamatujte, že velká většina pepit není vhodná pro psy pod 2 kg. U větších plemen se řiďte pokyny na obalu daného výrobku.

  • Doba účinnosti
    Na rozdíl od obojků disponují pipety kratší dobou účinku. Obvyklé je rozmezí mezi 4 až 8 týdny.

  • Voděodolnost
    Voda obvykle pro pipety není žádným problémem. Pro jistotu se ale na jejich voděodolnost raději informujte.

  • Máte děti?
    Na rozdíl od obojků jsou pipety vhodné i při kontaktu zvířete s malými dětmi. Obezřetní byste měli být pouze prvních 12 hodin po aplikaci.

antiparazitika01

Antiparazitické spreje

Výhodou sprejů je rychlost a jednoduchost jejich aplikace. Na druhou stranu je ale aplikace spreje téměř každodenní záležitostí. Je tedy vhodný spíše pro psy žijící ve městě. Pokud s pejskem denně chodíte po lesích, raději zvolte jiný druh přípravku.

Jaké jsou jeho parametry?

  • Univerzálnost
    Výhodou spreje je bez pochyby jeho univerzální použití. Kromě psí srsti s ním totiž můžete ošetřit například i pelech nebo gauč, kde váš čtyřnohý přítel rád odpočívá.

  • Účinný proti hmyzu
    Kromě blech a klíšťat bývají spreje účinné i proti komárům a jinému bodavému hmyzu.

  • Rychlost nástupu účinku
    Po aplikaci spreje nastává téměř okamžitý účinek.

Antiparazitní šampony a pudry

I šampony mohou dobře posloužit v boji s parazity. Vhodné jsou šampony jako prevence, ale i jako účinné řešení při akutních problémech s parazity. V případě, že váš pes není zrovna příznivcem vodních radovánek, můžete sáhnout i po tzv. suchém šamponu (pudru). Ten stačí pouze aplikovat na suchou psí srst. Oplach vodou není v tomto případě nutný.

Antiparazitní pěna

Další možností jsou antiparazitní pěny. Obzvlášť vhodné jsou pro psy s citlivou pokožkou nebo pro aplikaci v oblasti hlavy (v obličeji).

  • Jak aplikovat?
    Aplikace antiparazitní pěny je podobná aplikaci lidského tužidla na vlasy. Na psa naneste množství o velikosti zhruba tenisového míčku a rovnoměrně roztírejte po celém těle psa. Roztírejte opravdu pečlivě, tak, aby se pěna dostala až na kůži psa.

  • A proti čemu je účinná?
    Dobře funguje na blechy, klíšťaty, vši, všenky, ale i a roztoče.

Žvýkací tablety

Žvýkací tablety jsou velmi účinné proti blechám a klíšťatům. Účinek však nastává až potom, co se parazit přichytí na kůži a začne sát krev. Blechy zahubí obvykle do osmi hodin a klíšťata v rozmezí od 12 do 48 hodin.

  • Účinnost
    Doba účinnosti se obvykle pohybuje mezi 4 až 12 týdny. Tablety jsou vhodné jako prevence, ale i při řešení akutních problémů s parazity.

  • Podání
    Tabletu lze podat jako pamlsek. Pokud máte vybíravého pejska, lze tabletu zamaskovat například do kousku šunky nebo sýra. Je důležité, aby pes snědl tabletu najednou.

Elektronický repelent

Pokud máte citlivého pejska, nebo pokud máte zkrátka rádi různé technické vymoženosti, možná vás zaujme elektronický repelent. V něm umístěný mikročip vydává elektronické impulzy na frekvenci odpuzující klíšťata i blechy. Repelent stačí pouze zavěsit na psí obojek a aktivovat.

Parametry

  • Bezpečnost
    Výhodou je bezpochyby jeho bezpečnost pro děti, ale i pro březí nebo kojící feny.

  • Doba účinku
    Disponuje poměrně dlouhou dobou účinnosti – až 11 měsíců.

  • Jednoduchá aktivace
    Přívěsek jednoduše aktivujete pouhým stisknutím tlačítka.

Odčervovací tablety a pasty

Ty jsou vhodné při boji s vnitřními parazity – škrkavky, tasemnice apod. Dospělé psy odčervujeme obvykle dvakrát do roka, štěňata mezi 6. až 12. týdnem věku odčervujeme dvakrát měsíčně.

Pinzeta nebo háček na klíšťata

Pokud už přece jen na svém mazlíčkovi objevíte například klíště, je vhodné mít po ruce pinzetu. A tím nemyslíme klasickou pinzetu, ale speciální pinzetu na klíšťata, kterou seženete například ve zverimexu. Klasickou pinzetou obvykle docílíte roztržení klíštěte. Jeho část pak obvykle nadále zůstává v těle psa.

Druhou možností je zakoupit speciální háček na klíšťata. I tím dokážete velmi rychle a bezbolestně klíště z těla zvířete odstranit.

Kdy antiparazitní přípravky aplikovat?

Určitě nečekejte až na dobu, kdy vašeho psího kamaráda nějaký parazit napadne. V tomto případě je zásadní především prevence. Pamatujte ale, že u většiny přípravků trvá několik dnů až hodin, než nastane jejich plný účinek. S tímto faktem je tedy nutno počítat.

Podle názorů odborníků je nejlepší aplikovat antiparazitní přípravky během celého roku, nikoli jen nárazově. Pro zvířata žijící venku se jako ideální měsíc pro aplikaci jeví březen. Aplikaci zahajte ihned po roztátí sněhu a při teplotách kolem 6 °C.

antiparazitika02

Ještě nějaké otázky k antiparazitikům a ochraně pejsků?

Kolem aplikace antiparazitik se objevují mnohdy opakující se dotazy. Pokud ještě nemáte ve všem jasno, vybrali jsme pro vás ty nejčastější otázky kolem antiparazitik.

  1. Obojek ano, nebo ne?

Pokud přemýšlíte, že svému pejskovi pořídíte antiparazitní obojek, možná stojíte nad otázkou, zda je to pro vašeho mazlíčka to pravé ořechové. Pokud váš pejsek dobře snáší klasický obojek, máte z poloviny vyhráno. Dále je třeba řídit se citlivostí psa a také vašimi požadavky. Důležitou roli hraje i finanční rozpočet. Pamatujte, že levnější obojky mívají kratší dobu účinnosti, déle trvá jejich aktivace, někdy mohou zapáchat a některá zvířata na ně mohou reagovat i vznikem alergie.

  1. Jak obojek aktivovat?

Některé obojky se aktivují samy ihned po nasazení. Jiné aktivujete například natažením obojku do plné délky nebo tím, že s obojkem „škubnete“.

  1. Jak obojek správně nasadit?

Obojek jednoduše nasaďte psovi na krk a volný konec obojku protáhněte sponou. Mezi obojek a krk zvířete by se měly vejít maximálně dva prsty. Příliš volný obojek ztrácí svoji účinnost.

  1. Můžu obojek zkrátit?

Ano, obojek můžete i dle potřeby zkrátit. Vhodné je ustřihnout volný konec asi 3 až 5 cm od spony obojku. Toto platí u dospělých psů. Pokud máte štěně nebo mladého psa, který ještě roste, obojek nestříhejte a postupně jej povolujte s rostoucím krkem psa.

  1. Kromě psa máme doma i kočku. Co s tím?

Jak jste se dozvěděli v předchozích řádcích, některé účinné látky obsažené v přípravcích pro psy jsou pro kočky toxické. Při výběru antiparazitního přípravku je třeba tuto skutečnost brát na zřetel a v příbalovém letáku (nebo při konzultaci s prodejcem) zjistit, zda je přípravek vhodný i do domácnosti s kočkami.

  1. Mám zvolit obojek, nebo raději pipetu?

I zde záleží především na osobních preferencích. Pipeta má oproti obojku obvykle kratší účinnost. Na druhou stranu, obojek některá zvířata hůře snáší.

  1. Mám raději přikoupit i antiparazitní sprej?

Určitě je to dobrý nápad. Sprejem totiž můžete ošetřit i prostory, kde se zvíře pohybuje. Nasnadě je ošetření psího pelíšku, koberců nebo například pohovky.

  1. Jak vytáhnout klíště?

Jak jsme zmínili, pro případ zakousnutého klíštěte je vhodné mít po ruce háček nebo pinzetu na klíšťata. V každém případě je důležité, aby v kůži nezůstala hlava klíštěte. Pokud zaznamenáte, že okolí kolem klíštěte je zarudlé a klíště je velké, nestyďte se zajít se svým pejskem k veterináři.

  1. Pivovarské kvasnice proti parazitům?

Možná jste už slyšeli, že pivovarské kvasnice mohou fungovat jako antiparazitikum. A je tomu skutečně tak. Kromě toho také podporují imunitu, ale i kvalitu srsti a kůže. Pokud tedy rádi zkoušíte přírodní přípravky, v boji proti parazitům jsou tyto kvasnice vhodnou volbou.

  1. Můžu společně kombinovat různé antiparazitní přípravky?

Pamatujte, že antiparazitní přípravky nesmíte za žádných okolností kombinovat. Velké množství účinných látek by mohlo být pro zvíře toxické a mohlo by mu přivodit vážné zdravotní komplikace, nebo dokonce smrt.

Na závěr bychom vám chtěli popřát, aby se vašemu čtyřnohému kamarádovi vyhnuli všichni parazité obloukem a abyste si mohli vychutnávat společně strávený čas bez starostí.