Jak zabránit přehřátí kočky nejen v létě

Jak chránit kočku před extrémním teplem?

Ačkoli jsou kočky s teplem a nahříváním se na sluníčku neodmyslitelně spojovány, vše má své meze. U koček totiž po nějaké době strávené v horkém prostředí dochází k přehřátí organismu, které může vést k vážným zdravotním následkům. Je proto důležité vědět, kdy jsou obavy na místě a jak v případě nutnosti jednat a kočku zchladit.

Kočky a teplo

Kočky jsou velkými milovníky tepla, vždy je najdete tam, kde svítí slunce. I při sebevětším teple jsou schopné dospělé kočky strávit celý den vyhříváním se na sluníčku. Kočky se chladí pravidelným mytím a lízáním, jsou tedy schopné samy si regulovat teplotu. Ke snížení teploty pomáhá i pocení. To je v porovnání s lidským pocením téměř minimální, avšak pomáhá kočkám regulovat teplotu. Kočky se potí především v oblasti čumáku, konečníku, tlapek a cecíků. Nicméně ani tento způsob ochlazování nemusí být dostatečný, pomoc v něm kočky najdou spíše krátkodobou. V případě hrozícího přehřátí se přesunou do chladnější místnosti nebo mimo sluneční paprsky.

Něco jiného platí pro koťata, případně kočky starší a nemocné. Oproti dospělým a zdravým kočkám jsou tyto kočky mnohem citlivější a snadněji tak dojde k přehřátí. Zde je nutné jim věnovat více pozornosti, aby se případnému přehřátí vyhnulo.

Základním prvkem výbavy každého majitele koček by tak měla být chladící podložka pro kočky.

Přehřátí u koček

V jakých situacích kočkám tedy hrozí přehřátí? Jak řečeno, kočky si dokáží pomoci především tak, že z vyhřátého místa najdou chladné prostředí. Problém však nastává, pokud se v prostředí takové místo nenachází. Kočky jsou u nás totiž většinou domácí, ven tedy nechodí. V teplých dnech se z bytu či domu může stát kvůli slunečním paprskům hotový skleník, proto je kolikrát náročné kus stínu najít. Dalším problémem může být málo větrané prostředí s vysokým obsahem vlhkosti. Ve spojení s minimálním stínem je toto prostředí pro kočky naprosto nevhodné.

jak-zabranit-prehrati-kocky

Problémem mohou být i cesty autem. Krom toho, že jsou auta málo větraná, tudíž se kočkám nedostává dostatek čerstvého vzduchu, jsou navíc kočky zavřené v přepravce. V této kombinaci může pak snadno dojít k přehřátí organismu. Myslete pro to na to, jakou zvolíte přepravku pro kočky do auta. A stejně tak, zda je taková cesta autem nutná.

Jak poznat přehřátí u kočky?

Ne vždy se příznaky projeví okamžitě. Navíc ne všechny příznaky odpovídají pouze přehřátí, je proto důležité kočku pozorovat a správně příznaky vyvodit.

Seznam nejčastějších příznaků přehřátí u koček

  • Neklidné, až nervózní chování
  • Apatičnost
  • Dezorientace
  • Problémy s dýcháním (nejčastěji zrychlené, kočka má otevřenou tlamu)
  • Tachykardie (rychlý srdeční tep)
  • Časté zvracení
  • Úpadek do bezvědomí

Příznaky se neprojevují najednou, většinou se objevují postupně, po ty méně závažné až po ty nejzávažnější. Mezi prvními příznaky zpozorujete neklidnost a rychlé dýchání s otevřenou pusou. Stejně jako psi se totiž kočky pomocí jazyka chladí. Přehřátí poznáte i tak, že zkontrolujete dásně. Pokud jsou červené, je to špatné znamení. Změřit můžete kočce i teplotu. Jakmile je teplota okolo 39 stupňů, jde o úpal (přehřátí). Vysoká teplota může způsobit i třes a apatičnost.

Bezvědomí je stav, který se objevuje pouze ve velmi vážných případech, za včasného podchycení k tomu zpravidla nedochází.

jak-zabranit-prehrati-kocky-hlavni

První pomoc při přehřáčí u koček

Pakliže dojde k přehřátí, je nutné okamžitě zasáhnout a kočku zchladit. Existuje několik snadných a rychlých tipů, jak pomoci kočce od přehřátí: 

Stín 

První ze všeho by se měla kočka dostat z horkého prostředí. Přesuňte proto kočku na chladnější místo. K tomu perfektně poslouží místo, kde je stín, nebo kde je chladněji (dlažba, koupelna).

Studený zábal

Pomoci můžete kočce i chladící podložkou. Ta kočku bude ze spodu chladit a pomůže tak ke snížení teploty. Pokud nemáte chladící podložku, pomůže studený zábal. Namočte ručník do vody a ten postupně pokládejte na kočku. Řešením je i sprcha, kdy kočku jemně opláchnete především v oblasti bříška a tlapek. Dobrým tipem a trikem je kostka ledu. Tu dejte pod pelíšek, aby pelíšek začal příjemně chladit a pomohl kočce k vyrovnání teplot.

Voda

Kočka by měla mít u sebe přísun pitné vody. Dejte ji co nejblíž kočce, ať se může kdykoli napít. Myslete však na to, že by voda neměla být studená! Příliš studená voda by mohla kočce spíše uškodit, dbejte tedy na to, aby měla voda pokojovou teplotu.

Jakmile se kočka napije a začne být méně apatická, je to dobré znamení. Nicméně jestliže je stav neměnný, či se horší, okamžitě vyhledejte pomoc veterináře. Při cestě k veterináři zajistěte kočce maximální pohodlí a chladné prostředí. Do přepravky dejte studený kus látky, aby se kočka neustále chladila.

jak-zabranit-prehrati-kocky01

Jak předejít přehřátí kočky?  

Teplým dnům a vysokým teplotám se kočka jen stěží vyhne. Avšak existuje mnoho tipů, jak tyto horké dny překonat takovým způsobem, aby se kočky v bytech a domech nepřehřívaly a tím tak netrpěly.

Dostatek vody 

Voda je důležitým pilířem v horkých dnech. Tak jako lidé, i kočky by měly v letních dnech vypít více tekutin. Voda by měla mít příjemnou pokojovou teplotu. Rozmístit ji můžete po celém bytě do různých misek či sklenic, kočka tak bude mít více možností, kde se napít. Pokud kočka nechce pít, zkuste pustit vodu z kohoutku, kočka se může napít spíše z tohoto zdroje. Tato varianta je však vhodná pouze pokud jste doma, jinak by vám mohlo protéci zbytečně vody. Dalším řešením se může jevit fontánka pro kočky, která působí dojmem tekoucí vody z kohoutku. Fontánka je také ideálním řešením, pokud necháte kočku doma delší dobu samy.

Existuje tip, pokud kočka vodu pít nechce. Do misky s vodou stačí přidat zamražené kostky kuřecího vývaru. Tím se voda ochutí a kočka tak dostane svůj přísun vody. Nedávejte ovšem zbytečně moc kostek, přeci jen, jsou pořád studené.

Chladné místo

V teplých dnech je nutné, aby měly kočky přístup do chladnější místnosti. K těmto účelům ve většině případů odpovídá nejlépe koupelna. Koupelny jsou chladnější než ostatní místnosti, nemají okna a díky dlaždicím jsou pro kočky ideálním útočištěm. Kočky využívají i vanu či umyvadlo ke zchlazení, proto koupelnu neuzavírejte ani v případě, když máte pocit, že to není ideální místnost.

Sklep je další skvělý prostor, kde se kočky mohou ukrýt před teplem. Ve sklepě jsou příjemné podmínky, pokud je v bytě až moc teplo. Nicméně ne všechny kočky mají onu možnost se do sklepa schovat.

Další skvělou volbou je místnost, kde je dlažba. Ta jsou totiž chladnější než parkety a vytváří tak ideální prostory pro zklidnění. Jestliže ve vašem bytě dlažbu nemáte, nepropadejte panice. Kočku rozhodně nemusíte zavírat do lednice, aby došlo k vyrovnání teplot! Na trhu existují takzvané chladící podložky. Ty skvěle nahradí dlažbu. Podložka funguje tak, že si na ní kočka lehne. Tím se zahřeje látka uvnitř podložky, která se následně přemění na kapalinu a začne chladit. Podložky seženete nejen ve zverimexu, ale i na internetu.

Dopomoci k vyrovnání teplot můžete i s použitím větráku. Díky proudícímu vzduchu se kočka lépe aklimatizuje na svou normální teplotu. Dejte si ovšem pozor na velmi studený vzduch, který může způsobit záněty spojivek. 

Odpočinek

Kočku nechte na chladném místě odpočívat. Bez dostatku odpočinku a klidu se kočka s největší pravděpodobností nezotaví. V létě je tedy nutné dbát více na klidový režim. Jakmile je kočka neustále v pohybu, rychleji se v teplých dnech dehydratuje.

Pelíšek

Je-li to nutné, přesuňte (nebo vytvořte nový) pelíšek na chladné místo. Bohatě si vystačíte s bavlněnou látkou, nebo čímkoli co je prodyšné a lehké.

Pokud chcete kočce dopřát luxusu, pořiďte termoregulační pelíšek. Tento pelíšek má uvnitř zabudovaný systém podobný klimatizaci. V pelíšku tak lze nastavit teplota odpovídající potřebám kočky v daný moment. Pelíšek bude buď hřát, nebo naopak chladit. V pelíšku je zabudovaný čip, který pozná, kdy je kočka v pelíšku. Díky tomu se systém spustí až s příchodem kočky. Stejně tak se pak vypne, až kočka z pelechu odejde. Pelíšek lze navíc ovládat pomocí chytrého telefonu.

A nebo zvolte vhodný pelíšek pro kočku z materiálu, který kočku v létě nepřehřeje a v zimě zahřeje.

pelisek-kocky

Srst

Každodenní péče o srst může pomoci kočkám lépe zvládat teplé dny. Jde totiž o to, že s vyčesanou srstí rychleji odpadávají odumřelé chloupky. Jejich odpadnutí pak urychluje regeneraci kočičí pokožky. V létě se díky tomu kočka snadněji dostane k pokožce a rychleji se ochladí.

Nikdy ovšem kočku neholte. Srst je pro kočku důležitou ochrannou bariérou, a to právě především proti slunci. Jakmile by kočky srst neměly, mohlo by dojít ke spálení, narušení celkového složení pokožky a tvorbě nádorových buněk.

Pořídit kočce můžete i kočičí trávu. Když se totiž kočka olizuje, spolyká u toho i chlupy. Aby se jí podařilo chlupy dostat lépe z těla, může si do jídelníčku přidat tuto trávu, která pomůže s pročištěním organismu.

Zahrada

Pokud disponujete zahradou a kočka na ní má přístup, vždy se ujistěte, že i na zahradě je stín, ve kterém kočka může nalézt útočiště. Jakmile zde není dostatek stínu, vytvořte ho svépomocí. Skvěle k tomu poslouží deštníky, případně podomácku vyrobené přístřešky z latěk a kusu látky.

Rady a tipy na závěr 

Během léta je vhodné myslet na další maličkosti, které v konečném důsledku mohou způsobit pěknou neplechu. Jedná se především o větrání, krmivo, či cestování.

Otevřená okna

V létě nenechávejte kočky samotné v místnosti, kde jsou otevřená okna. Kočky by se mohly vydat na průzkum a utéci. Pokud přeci jen chcete v místnostech větrat, dejte do oken ochranné sítě, které případnému útěku zabrání.

Krmivo

V létě může apetit některých koček klesnout a budou tak vyžadovat mnohem méně jídla než normálně. Není to nic neobvyklého, avšak kočku i tak mějte na očích a hlídejte, co sní. Jakmile by kočka přestala jíst úplně, vyhledejte pomoc veterináře. Zkusit můžete podávat jídlo v ranních a večerních hodinách, kdy teplota vzduchu není tak vysoká.

Pakliže dáváte kočce takzvaně mokré krmivo (konzervy a kapsičky), dbejte na čerstvost. V létě je potřeba kapsičky v případě nedojedení dát do ledničky, neboť by jinak mohly přilákat hmyz. Navíc se v teple tyto pochutiny rychleji kazí. Jakmile by kočka porci po nějaké době snědla, mohlo by jí to způsobit žaludeční problémy. Až budete kapsičku servírovat z lednice, nechte ji chvíli venku. Studené jídlo by mohlo žaludek taktéž podráždit.

Cestování s kočkou

V létě se nejlépe vyhněte dlouhým cestám. Pokud je to nevyhnutelné, snažte se na cestu vyrazit časně ráno nebo v pozdějších odpoledních hodinách. Disponuje-li vaše auto klimatizací, využijte ji. Dejte si ovšem pozor, aby na kočku nefoukal studený vzduch, mohlo by jí to způsobit zdravotní problémy. Jestli klimatizaci nemáte, nemějte po celou dobu jízdy otevřená okna. Ty způsobují průvan, který by mohl způsobit stejné zdravotní komplikace jako klimatizace.

Nikdy nenechávejte kočku zavřenou v autě samotnou. V zavřeném automobilu je za letního dne teplota nesnesitelná, pro kočku by to mohlo být fatální.

Cestování bez kočky

Pokud se vydáte na cestu bez vaší kočky, před odjezdem se ujistěte, že má kočka dostatek tekutin a jídla. Jeden z tipů je naplnit umyvadlo vodou. Vody by však nemělo být tolik, aby nedošlo ke zbytečnému úrazu. Vždy se domluvte s rodinou nebo přáteli, aby vám kočku jednou za čas zkontrolovali, vyměnili kočkolit, vodu a doplnili jídlo. Pokud to situace dovoluje, nejlepším řešením je pak, aby si vzal kočku někdo po dobu vaší nepřítomnosti k sobě domů.