Nejčastější chyby při krmení psů

Nejčastější chyby při krmení psů

Každý majitel psa by měl klást důraz na kvalitu psího krmiva. Stejně jako u lidí, je to základ jeho prosperity. Kvalitním krmivem předcházíme mnoha problémům, které sebou trávicí obtíže mohou přinést. To, jak dobře krmíme pejska se odrazí také v jeho vitalitě, kvalitě srsti, kostí a kloubů a orgánů. V případě správného krmení můžeme pejskovi výrazně prodloužit život. Proto musíte dbát na to, co dáváte do psí misky. Neboť kvalita stravy závisí jen na vás.

Existuje mnoho různých forem krmení psů. Je jen na majiteli, jakou vybere. Jsou ti, kteří nedají dopustit na granule. Někteří rádi svým mazlíčkům vaří a přidá k tomu konzervu. A někdo se zaměří na klasickou syrovou stravu tedy BARF.

Zásady správného krmení psů - chyby, kterým se musíme vyhnout

  • pravidelnost

Krmit byste měli zásadně ve stejný čas. Nestřídejte režim - snažte se ho dodržet vždy tak, aby měl pes pravidelný režim.

  • hlídejte si složení

Snažte se vybírat krmivo, které obsahuje kvalitní suroviny. Vyhněte se chemii a dochucovadlům. Nekupujte to nejlevnější krmivo.

  • dodržujte doporučenou denní dávku

Dávejte pozor, abyste pejska nepřekrmovali. Hlídejte si hmotnost vašeho psa a zbytečně ho nepřekrmujte dobrotami. Váš pes nemá "nafukovací" žaludek. Ač se o to možná bude snažit - buďte důslední.

  • dbejte na to, aby se pes nedostal k nebezpečným potravinám

Pro pejsky je nebezpečná třeba čokoláda. Jsou plemena, která sní opravdu cokoli a pokud máte děti, musíte je naučit nekrmit pejska bez vašeho dozoru. Některé děti se totiž rády dělí se svým psím kamarádem, ale o takovou čokoládu by se dělit opravdu nemělo. Mezi další škodlivé potraviny patří třeba hroznové víno, vlašské ořechy nebo avokádo.

  • nestřídejte často krmivo

Psi mají mnohem citlivější trávení než lidi. Krmení jedním druhem granulí jim opravdu nevadí. Nemusíte střídat značky a příchutě každý týden nebo měsíc. Změna by měla být pozvolná a když narazíte na typ po kterém pejsek prospívá, neměňte ho. A když už je třeba ho vyměnit - máme pro vás článek "Jak přejít na nové krmivo".

  • pamlsky nejsou plnohodnotné jídlo

Pamlsek je odměna a nikdy by neměl nahradit pravidelnou stravu pejska. Měli byste mít přehled, kolik pamlsků pejskovi dáváte a podle toho upravovat krmné dávky. Nechcete pejskovi zbytečně vypěstovat obezitu.

jak-skladovat-granule01

Základní živiny, které psi potřebují

Bílkoviny

Jedná se o základní stavením prvkem organismu. Dělí se na bílkoviny, které mají živočišný původ a rostlinný. Živočišné bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny a jejich zdrojem je hlavně maso včetně vnitřností, vejce a mléko. Zdrojem rostlinné bílkoviny jsou luštěniny. Psi preferují živočišnou bílkovinu, neboť ta rostlinná je pro ně mnohem hůře stravitelná.

Lipidy

Jedná se o tuky. Ty jsou velkým zdrojem energie a dochucují krmivo. Opět je dělíme na živočišné a rostlinné. Ty živočišné se považují za mnohem kvalitnější. Navíc napomáhají k rozpouštění vitamínů.

Sacharidy

Jsou to cukry a pro zvíře rychlý zdroj energie. Jejich zdroje jsou obiloviny, brambory a luštěniny. Jejich množství by v žádném případě nemělo převýšit živočišnou složku potravy. Proto dobře počítejte procentuální složení všech složek na obalu krmiva. Přemíra sacharidů vede k obezitě.

Vláknina

Zjednodušeně řečeno, vláknina je důležitá pro pěkné bobky. Štěpí ji bakterie, které se nachází ve střevech. Vláknina na sebe váže vodu a formuje správně vypadající výkaly (pevné a měkké). Zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny.

Vitamíny

Některé vitamíny jsou rozpustné v tucích. Jedná se o vitamíny A, D, E a K. Pak jsou vitamíny rozpustné ve vodě, a to jsou B a C. Jsou vstřebávány v tenkém střevě a přebytek vyloučen močí. Vyjma vitamínu B12 (který je obsažen v mase), se vitamíny v těle ve větším objemu neukládají. Proto je potřeba je pravidelně doplňovat. Zde je opět jednodušší sáhnout pro granulích. Je v nich obsaženo vše, a vy nemusíte složitě zkoumat, jestli má pes dostatek všech vitamínů.

Rizika nechutenství u psů

Když pes přestane jíst, je to vždy známka nějakého problému. Něco je prostě špatně a jelikož nám to zvíře samo neřekne, je na majiteli vykoumat co se děje. Často to můžeme způsobit i my - chybami, které při krmení děláme.

  1. Zdravotní komplikace

Jedním z nejčastějších důvodů ztráty apetitu je nějaký zdravotní problém. Většina takových problémů je doprovázena dalšími příznaky jako je průjem nebo zvracení případně horečka.
V případě že pes odmítá pozřít jakékoli jídlo, včetně pamlsků, měli byste kontaktovat veterináře.

  1. Rozmazlenost

Každodenní pravidelná strava, plná miska těch nejvybranějších dobrot a stejně přijde, čuchne a odejde. Kde může být problém? Možná právě vy máte doma zmlsaného pejska. Granule, které jste vybrali mu nechutnají a odmítá je jíst. Může to být jen jeden druh masa co mu nechutná. Psi mají výborný čich, takže mohou poznat pach, který se mu nelíbí. Třeba někteří psi nemají rádi kuře nebo ryby. Můžete vyzkoušet také testovací sady granulí, kde máte možnost ochutnat různé kombinace složení. Tak společně najdete to pravé.

  1. Nevyhovuje velikost krmiva

Při výběru granulí dávejte pozor pro jak velkého pejska vybíráte. Výrobci již dělí krmivo na malá střední a velká plemena. Rozdíl je hlavně ve velikosti granule. Když koupíte velkému psovi granule pro malé plemeno, budou mu vypadávat z pusy a špatně konzumovat. To může být taky důvod proč je nechce jíst.

  1. Stres

V neposlední řadě může výt nechutenství způsobeno stresem. Pes je velice citlivý tvor a nemá rád změny. To, co se nám může zdát jako maličkost, u pejska vyvolá třeba traumatický zážitek. Například když odjedete na dovolenou a pejska hlídá někdo jiný, může to vyvolat stesk a odmítání potravy. Dalším důvodem mohou být neshody s dalšími pejsky v domácnosti. Anebo nepříjemný zážitek během krmení.

  1. Jídlo k dispozici celý den

Jak už jsme zmiňovali výše, jídlo by měl být přesně načasovaný rituál. Když bude mít pes nasypané granule v misce celý den, bude se přecpávat a zaděláváte si tak na velký problém do budoucna. Obezita u zvířat je velice závažný problém. Misku proto odebírejte hned pár minut po krmení. I když tam něco zbyde. Pejsek se tak naučí, že pokud nesní vše, bude mít hlad. Taková pravidelnost vám pomůže i při venčení, jelikož budete vědět, kdy se pejsek potřebuje vyprázdnit.

  1. Krmení od stolu

Ty neodolatelné psí oči, když obědváte, večeříte, nebo snídáte. Máte pocit, že na vás visí pohledem a doslova dychtí po tom, abyste mu dali ochutnat. Lidská strava je pro pejsky absolutně nevhodná. Jejich zažívání není přizpůsobeno tomu, jak jídlo dochucujeme solí, pepřem nebo jiným kořením. Existuje velkém množství potravin, kterými můžete pejskovi poškodit zažívání. Potom utratíte spoustu peněz jeho napravováním. Dávejte svým mazlíkům je to, co je pro ně dobré. Budou tu pak s vámi dlouhou dobu.

  1. Pamlsky každou chvilku

Pamlsky slouží jako občasná odměna. Jako taková sladkost za vykonanou práci, za dobře provedený povel. V žádném případě podávané pamlsky nenahrazují plnohodnotnou stravu. V pamlskách nedoženete potřebné vitamíny a minerály, které pes potřebuje ke správnému vývoji. Je to jako kdybyste děti krmili jen sladkým. Také by časem začaly mít zdravotní problémy.

imunita-psu

Vyřeší B.A.R.F. problémy s krmením?

Mnoho majitelů se domnívá, že granule jsou pro psa nuda a nemohou mu vyhovovat. Vždyť přece jí každý den to samé. Proto se rozhodnou začít krmit metodou BARF. Zkratka BARF je zkratka anglických slov Bones And Raw Food (kosti a syrová strava). Zní to skvěle. Pes vlastně jí neupravenou čerstvou potravu. Problém však je v tom, jak dohlídnout na vyváženost takové stravy.

Majitel si musí nastudovat odbornou literaturu, kde pokryje všechny aspekty výživy psa. Jen maso neobsahuje všechny potřebné živiny. Je zdrojem tuku, živočišné bílkoviny a fosforu. Zároveň obsahuje i některé vitamíny B (především B12) a trochu vitamínu A a D. To ale ke správnému vývoji a životu psa nestačí. Navíc ne každé maso je pro psa vhodné. Kančí maso obsahuje škodlivou bakterii, která přežije i mráz. Některé ryby také nejsou vhodné, protože znehodnocují střebávání vitamínu B. Je potřeba do stravy zařadit vápník, minerály, vlákninu a další prvky. Proto kromě svaloviny přidáváme i vnitřnosti, kosti a rostlinnou stravu. Poměr lze upravit podle tabulek, které naleznete opět v odborné literatuře. Nedostatek vitamínů lze řešit i doplňky stravy (ano i pejsci takové mají). Avšak v tomto případě musí být odhad dávky přesný. Předávkování některými vitamíny je stejně škodlivé, jako jejich nedostatek.

cukrovi-pro-psy-ryby

BARF také doporučuje konzumaci kostí. Jsou důležitým zdroje vápníku a někteří psi je dokáží bez problému zkonzumovat, ale jiným způsobují zácpu. Majitel musí vypozorovat jaký typ a množství kostí pejskovi bude vyhovovat. Okusováním kostí si pejsek krásně procvičí žvýkací svaly, a obrousí si zubní kámen. Je to takový přirozený kartáček na zuby. Při podávání kosti ale pozor! Je nutné je podávat vždy pod dohledem. Nikdy s nimi nenechávejte pejska déle samotného. To v případě, že by zhltnul větší kus a začal by se dusit.

Možná to zní, že je krmení BARF zbytečně složité. Když se majitel poradí s odborníky a zjistí co pejskovi vlastně vyhovuje, je to radost chystat misku s jídlem. Ta pestrost a rozmanitost chutí se s granulovým krmivem nedá srovnávat. Je to tedy hlavně na majiteli, jak se rozhodne.