Jak vybrat dvířka pro psy a kočky?

Naši zvířecí kamarádi si někdy umí pěkně vymýšlet a jen co odejdou omrknout dění venku na zahradě, už stojí u dveří a nutně potřebují být uvnitř. Pokud ze sebe nechcete udělat vrátného, který slouží čtyřnohým parťákům, pořiďte si domů vychytávku, jakou znáte z filmů – dvířka pro mazlíčky. Poradíme, jak je vybrat, ať už hledáte dvířka pro psy, nebo kočky

dvirka-pro-kocku

Na co se zaměřit při výběru dvířek pro mazlíčky

Dvířka mohou do puntíku plnit svou funkci a zároveň být bezpečná i designově povedená. Je však potřeba dobře promyslet všechny následující faktory. 

1. Velikost

Předpokládáme, že do dveří nechcete řezat víckrát, než je nutné. Proto je výběr velikosti zásadní a rčení „dvakrát měř, jednou řež” tu platí dvojnásob. 

Nejprve změřte výšku svého mazlíčka. Přimějte ho (klidně za pomoci pamlsku), aby se postavil, a pomocí metru změřte vzdálenost od země po nejvyšší část jeho zad. Poté změřte šířku, tedy nejširší část jeho těla, což může být oblast hrudníku, případně boků. Šířku ještě můžete ověřit tak, že necháte zvíře projít běžnými dveřmi a přeměříte prostor, který k tomu potřebovalo. K naměřenému číslu připočítejte rezervu. V případě psů klidně i 5 cm (v závislosti na velikosti plemene), kočkám bude stačit zhruba 2,5 cm. 

Pokud máte doma štěně nebo kotě, musí být rezerva pochopitelně výrazně větší a při výběru se snažte odrážet od předpokládané velikosti zvířete v dospělosti. Jestliže máte mazlíčků více, musí se do dveří vejít i největší z nich, ale zároveň musí být prostor dostupný i pro toho nejmenšího. 

dvirka-pro-psy

2. Umístění

Než odložíte metr, zvažte výšku umístění dveří, tedy výšku kroku, který váš mazlíček bude muset pro projití dvířky udělat. Čím níže dvířka umístíte, tím jednodušší bude vcházení do interiéru mít, což uvítají především zvířecí senioři nebo koťata a štěňata. Na druhou stranu je ale důležité nezapomínat, že zvířata se nebudou dvířky plazit, ale musí vstoupit pohodlně.

V potaz vezměte i samotné místo, kam budou dvířka instalována. Nemusí se totiž jednat pouze o dveře z masivu. Řada modelů umožňuje také instalaci do skla, kovu, nebo dokonce cihlové zdi (v tom případě bude nejspíš potřeba dokoupit přídavný tunel pro větší hloubku). 

3. Bezpečnost

Chcete mít kontrolu nad pohybem svého zvířecího kamaráda? Pak se zaměřte na zamykání dvířek. Některá jsou totiž v tomto ohledu velmi propracovaná a nabízejí 4 typy režimů, kdy jsou dvířka kompletně otevřená nebo uzavřená, případně je můžete zamknout zevnitř nebo zvenku. 

Speciálním typem jsou pak magnetická dvířka. K těm náleží obojek, který nosí zvíře na krku, a jakmile se k dvířkům přiblíží, odemknou se. Nemusíte se tak bát cizích návštěv. 

4. Materiál

Nejčastěji se setkáte s dvířky plastovými, která budou většině mazlíčků plně dostačovat. Výjimkou jsou velcí psi, s jejichž parametry si budou více rozumět pevnější, odolnější a také o něco nákladnější dvířka z hliníku.

dvirka-pro-psy-2

5. Design

Nebojte se, výrobci dnes už myslí na to, že nechcete dvířky nabourat celkový design svých dveří. A tak nabízejí spoustu barevných provedení, aby se s dveřmi zvířecí vchod sladil. Vedle klasických bílých dvířek najdete i dvířka šedá, hnědá nebo rovnou v imitaci dřeva.

Jak naučit psa a kočku chodit dvířky?

Vybráno, pořízeno a nainstalováno? Pak už zbývá jediné – naučit mazlíčka dvířky procházet. Nejprve mu dejte čas na to, aby se s novým doplňkem dveří seznámil. Poté odklopte poklop a zkuste jej za pomoci druhé osoby a pamlsků přimět procházet otvorem. Do ničeho ho netlačte, trpělivost je základ úspěchu. Jakmile tuto část zvládne, nechte jej, aby si sám dvířka otevřel. Učení na dvířka by nemělo zabrat moc času, stačí z něj udělat zábavu!