Jak vybrat granule pro štěně?

Vybíráme granule pro štěně, aneb jak krmit štěně

Po narození, je většina psích mláďat kojená od matky. Je to to nejlepší, co jim může fena nabídnout. Takto si vystačí, pokud je vše v pořádku, do 3 týdne života. Poté by se štěňátkům měla začít mléčná strava zpestřovat. Většina chovatelů začíná namáčením granulí, nebo jejich mixováním. Malí pejsci si tak zvykají na nové chutě. Mléko tedy postupně nahradí pevná strava. V momentě, kdy jdou štěňata do nových domovů, myla by být zvyklá jíst psí krmivo. Pak už starost o výživu přechází na nového majitele.

Správná výživa nového člena rodiny je jedena z nejdůležitějších nebo dokonce TA nejdůležitější podmínka pro jeho zdraví vývoj. Štěně musíte naučit správným stravovacím návykům, abyste byli schopni ho udržet ve správné kondici.

Vašeho drobečka musíte krmit mnohem častěji než psa dospělého. Proto mu denní dávku budete dělit do několika porcí v průběhu dne. To vše se mění s postupným vývojem pejska. Zároveň se od krmení bude odvíjet i čas venčení. Aby se pejsek naučil správné hygieně, měl by se jít před každým jídlem vyvenčit. Proto by bylo vhodné, si z krmení udělat takový rituál. Každé zvíře totiž miluje pravidelnost. Když budete dodržovat stejný časový harmonogram, štěně bude přesně vědět kdy má dostat jídlo, a tudíž bude vědět kdy se má vyvenčit. Snadněji tak zabráníte nechtěným loužičkám doma. Po každém jídle by pak měl následovat odpočinek, abychom podpořili dobré trávení a předešli torzi (neboli přetočení) žaludku.

granule-stenata

Jak často krmit štěně?

Tak tedy štěňátko, které jste si zrovna přinesli domů (řekněme v 8 týdnech), budete krmit 4 až 5krát za den. Od 4 měsíce pak jen 3 až 4krát a kolem jednoho roku 2 až 3krát denně. Přibližně po roce začnete krmení směřovat buďto k jedné nebo dvěma dávkám podle toho, jak to bude vám a vašemu pejskovi vyhovovat. Pokud si stále nejste jistí, každé krmivo má tabulku s dávkováním přímo na obalu. Zde je vše většinou jasně a srozumitelné sepsané.

Během prvních měsíců budete muset hlídat váhu svého štěňátka. Musíte dodržovat správné dávkování, abyste se nedopracovali k extrémům, jako je nadváha nebo podvýživa. Kromě krmení si také musíte hlídat kolik pamlsků svému pejskovi dáte. Štěňátko potřebuje již v raném věku výcvik a ten se nejlépe provozuje za příslušné odměny. Pokud budete dávat pamlsků příliš mnoho, může se přebytečná energie z překrmování transformovat do rychlého růstu pejska a tím i k vývojovým vadám jako je například neúměrný vývoj kostí. Takové deformace, ale může i způsobit přehnaná fyzická aktivita v útlém věku. Proto je dobré začínat se zábavičkami jako jsou třeba Aguility nebo jiné psí sporty, až po roce života pejska. V této době už by měl být vývoj kostry natolik stabilní, že tyto aktivity zvládne. Do té doby mohou radost ze života a pohyb podpořit hračky pro štěňata.

Výběr krmiva pro štěně

Řekli jsme si, jak často pejska krmit. Teď přijde ta složitější část, a to jaké krmení zvolit. Dnes je na trhu nepřeberné množství různých krmiv, mezi kterými se majitel musí rozhodovat. Nejprve je dobré si ujasnit, jaké složení krmiva zvolit.

granule-stenata03

Můžete se rozhodnout mezi krmením syrovou stravou, tedy BARF, nebo vařenou stravou a někdo jiný zase nedá dopustit na nejjednodušší variantu krmiva, granule. Všechny tyto varianty se odlišují časovou náročností přípravy a tím kolik peněz za ně plánujete utratit. Zároveň při metodách, kde připravujeme čerstvé krmivo sami, se musíme dostatečně informovat o vyváženosti takové stravy. Je to kvůli tomu, aby pejskovi nechyběly potřebné vitamíny.

Pokud máte štěně z profesionální chovatelské stanice, většinou vám hned poradí, jaké krmivo použít a na co je pejsek zvyklí.

Když vezmeme problematiku stravy obecně, tak by měla být složená až z 30 % z živočišné bílkoviny. Tuky by měly být zastoupené z 14 až 25 %. Dále si musíme hlídat sacharidy, jako brambory, rýže, oves atd. Jejich obsah by měl být nižší, než je obsah živočišné složky. Kvalitní krmivo bude obsahovat převážně jeden druh masa. Maso se zase liší způsobem zpracování (čerstvé nebo sušené).

Hlídáme také, zda krmivo pro štěňata obsahuje vitamíny a minerály důležité pro zdravý vývoj. A má vyvážený obsah fosforu a vápníku (toto je důležité především u velkých plemen).

Naopak pozor si musíte dát na různé chemické konzervanty, dochucovadla nebo barviva, které by správně vyvážené krmivo obsahovat nemělo.

A teď si můžeme říci, jak se vyznat v informacích na etiketách při výběru granulí, konzerv nebo kapsiček.

Nejdůležitější složky jsou uváděny na prvních místech. U kvalitních krmiv tam najdete druh masa a jeho zastoupení v celkovém objemu. Pokud je tento údaj uvedený bez závorek, pak můžeme s jistotou říci, že je daný druh masa zastoupen v tomto procentuálním poměru. Například obsah jehněčího masa 50 %. Říká se tomu otevřená deklarace. Avšak pokud je tento údaj uvedený v závorce, pak to znamená že z celkového objemu masa v granulích, je daný druh masa zastoupený v tomto procentuálním poměru. Například obsah jehněčího masa (50 %) znamená, že krmivo může obsahovat i jiné druhy masa, ale jehněčího je tam z 50 %. Tomu se zase říká polootevřená deklarace a výrobce tak trochu mlží o tom, jaké maso krmivo ve skutečnosti obsahuje. Tady je vhodné zbystří, pokud vlastníte psa alergika.

Na druhém místě bývá obsah rostlinné složky. Opět je uváděn v procentech. Může to být například pšenice, brambory, nebo jiné. Zde je dobré se ujistit, že když sečteme všechny rostlinné složky, nepřeváží obsah masa. Tak se také pozná kvalitní krmivo.

V neposlední řadě si musíme dát pozor na obsah analytické složky jako je popel. Popelem se rozumí obsah složek, které nejsou stravitelné. Kvalitní krmiva by neměla obsahovat více než 10% popeloviny. Pro zajímavost, nejméně této složky obsahuje svalstvo a nejvíce zase maso z klokana.

Dalším údajem, který se vyskytuje na etiketách granulí, bývají vedlejší produkty živočišného původu. Jedná se o zbytkové maso, které není vhodné pro zpracování pro lidi. Využívají ho většinou výrobci méně kvalitních krmiv.

Na etiketě je také možné najít sůl. Nemusíte se ji obávat, jen si hlídejte, kolik je jí obsaženo. V případě, že ji krmivo neobsahuje více než 3,9 %, pejskovi to neuškodí. 

granule-stenata01

Způsob zpracování granulí

Granule je možné zpracovat třemi způsoby. Dají se extrudovat, což znamená, že výrobce smíchá všechny suroviny a při teplotě 100 °C je protlačí skrz extrudér. Bohužel vysoká teplota zničí všechny vitamíny a minerály. Ty pak výrobce dodává dodatečně. Tyto granule mají vlastnost, že v žaludku pejska trochu nabobtnají.

Druhou metodou zpracování je pečení při 95 °C. Takové granule sice v žaludku nebobtnají a zachovají si potřebné vitamíny. Na druhou stranu mají mnohem kratší trvanlivost.

Třetí možností je lisování za studena při 65 °C. Takové krmivo obsahuje nejvíce vitamínů a živin. V žaludku nebobtnají, naopak se rozpadají na jednotlivé složky. Takové krmivo je dražší a rychle se kazí.

Při výběru krmiva ještě zohledněte věk pejska. Štěňátka potřebují výrazně výživnější krmivo než dospělý pes. Proto čtěte doporučení na předním obalu.

Na co si tedy dát při krmení štěněte pozor?

  1. O krmivu se nejprve poradíme s chovatelem, abychom pejskovi nezpůsobili šok z jiného krmení, než na který je zvyklý. Pokud chceme zvolit krmivo jiné, přechod musí být opravdu velmi pozvolný, a musíme kontrolovat, jestli pejskovi nové krmivo opravdu vyhovuje

  2. Zvolte si dopředu typ krmiva, který vám bude vyhovovat. Barf, granule, konzervy nebo vařená strava.

  3. Krmte častěji v menších dávkách. Zohledňujte věk a vývoj štěněte a dávky i čas krmení podle toho upravujte.

  4. Krmte vždy ve stejné časy. Pejska tak naučíte rutinu, na kterou si zvykne a vy se tak vyhnete případným nehodám v domě. Jelikož vyprazdňování a krmení spolu úzce souvisí.

  5. Pro výcvik vybírejte kvalitní pamlsky. Mějte přehled kolik toho pejsek sní, aby nebyl překrmován.

  6. Štěňátka milují objevování a kousání všeho možného. Když jim dáte prostor dostanou se prakticky všude. V případě, že je necháváte doma samotné, ujistěte se, že se nedostanou k životu ohrožujícím potravinám. Mezi ty nejzásadnější patří hrozny a rozinky, avokádo, čokoláda a káva.

granule-stenata02

Závěrem ke krmení a výběru granulí pro štěně

Příchod do nového domova může být pro malé štěně velmi stresující. I když strávíte hodiny a hodiny výběrem toho nejkvalitnějšího krmiva, může se stát, že ho bude odmítat. V takovém případě mu musíte dát čas. Ono ne nadarmo se říká, že hlad je nejlepší kuchař a žádné zvíře se dobrovolně neutrápí hlady. Pokud chcete štěňátku krmení trochu ovonět, aby na ně mělo větší chuť, můžete zkusit trochu konzervy nebo kapsičky. Nedávejte však moc, aby nesnědl jen konzervu a zbytek krmiva nechal.

Také se může stát, že pejsek nechá nějaké krmení v misce. Je to tak v pořádku. Prostě už nemá hlad. Určitě mu i tak misku vezměte, a nenechávejte nic na později. Krmení štěněte by mělo probíhat tak, že misku položíte před pejska, necháte ho najíst (většinou je to otázka vteřin) a co nechá odnášíte zase pryč. Budete tak mít lepší přehled o tom, kolik toho pejsek snědl. Nechávat krmení k dispozici celý den není u pejsků vhodné.

Změna prostředí se také může projevit na trávení štěňátka. V případě že zaznamenáte řídkou stolici, musíte zbystřit. V lehkém případě se mohlo stát, že pejsek někde ukořistil zbytek jídla, který mu úplně nepatřil. V takovém případě stačí jen upravit trochu stravu, a dodat probiotika, aby se trávení zase upravilo k normálu. Ovšem při potížích, které přetrvávají a doprovází je i další příznaky jako horečka nebo malátnost, je dobré navštívit veterináře. K veterináři také můžete vzít vzorek stolice pro rozbor. Snadněji se tak dopídíte toho, proč je pejsek nemocný.

Kromě krmení je pro pejsky také důležitý pitný režim. Nesmíte zapomínat poskytnout štěňátku přístup k pitné vodě, a to po celý den. Podle odborníků by měl vypít přibližně 70 mililitrů vody na 1 kg váhy pejska.