Cestování se zvířaty (nejen) do zahraničí: na co se připravit?

Udělat první krok je to nejtěžší

Každý milovník psů ví, jakým obohacením může být společné trávení času se svým čtyřnohým kamarádem. Ať už je to běžný výlet do přírody nebo dobrodružná dovolená v zahraničí, přítomnost psa dokáže tyto zážitky povznést na úplně novou úroveň. Cestování se psem však vyžaduje důkladnou přípravu a pozornost k mnoha detailům, od výběru vhodné destinace, přes zajištění bezpečnosti a pohodlí vašeho mazlíčka, až po dodržování zákonných požadavků a regulací. V tomto článku se podělíme o užitečné tipy a rady, jak na cestách se psem čelit různým výzvám, abyste si oba, vy i váš pes, tyto společné chvíle mohli užívat naplno a bez starostí.

Chystáte se na dovolenou, ale víte, že bez vašeho pejska nebo jiného čtyřnohého mazlíčka to nepůjde? Ať už jednoduše nechcete strávit tolik času bez vašeho parťáka, nebo jej nemá kdo pohlídat, cestování se zvířaty je dnes běžnou záležitostí a čtyřnozí přátelé jsou vítáni i v mnoha ubytováních. Je však třeba se na cestu náležitě připravit a nic nepodcenit. Pokud totiž cestujete se svým domácím mazlíčkem, musíte mu před cestou zařídit nezbytné doklady a vyšetření. Vše, na co je potřeba myslet, jsme přehledně shrnuli v následujících řádcích. 

1-cestovani-se-zviraty

Jakým způsobem budete cestovat?

Zásadní roli hraje způsob, jaký pro cestování se svým mazlíčkem zvolíte. Každý z nich má totiž svá specifika. Protože právě pes je nejčastějším zvířecím společníkem na cestách, zaměřili jsme se v této sekci primárně na něj. Je potřeba dodržovat určitá pravidla v každém dopravním prostředku. Pes by především neměl ohrožovat bezpečnost jak spolucestujících, tak ani řidiče.

  • Cestování se psem v autě

Při přepravě psa v autě je třeba myslet především na bezpečí samotného zvířete, řidiče i dalších přepravovaných osob. Co to v praxi znamená? Zvíře musí být zajištěno a nemělo by se v autě volně pohybovat. V opačném případě může například při prudkém brždění snadno dojít k úrazu, kdy pes může ublížit nejen sobě, ale i lidem kolem sebe. Navíc, pokud se pes může pohybovat volně po autě, může zasahovat do řízení, vystrkovat hlavu z auta, v horším případě z auta dokonce vyskočit a způsobit si tak zranění, případně dopravní nehodu. K tomu, abyste těmto situacím předešli, poslouží u menších plemen přepravní boxy, u větších pak klece, které lze umístit do kufru auta. Další variantou jsou i speciální postroje a autopásy do auta. Autopásy by měly být vždy používány na zadních sedadlech.

Pro maximální pohodlí lze využít i psí autosedačky. Tím ochráníte nejen psa, ale i vaše auto od případných škrábanců. Dbejte také na zdraví vašeho miláčka. Kolem psa by neměly být předměty, které by mu mohly způsobit zranění a stres. Pes by měl mít také během cesty dostatek tekutin a neměl by zůstávat dlouho v teplém prostředí. Pokud cestujete v létě, dostatečně větrejte, nebo využijte klimatizaci.

Dělejte časté zastávky, ať se pes může proběhnout a nezapomeňte mu přibalit jeho oblíbenou hračku a pamlsky. Psa nikdy nenechávejte v autě samotného, v teplých dnech by to pro něj mohlo být fatální.

  • Cestování se psem v letadle

V tomto případě je především důležité zjistit si podmínky konkrétní letecké společnosti, každá je má totiž trochu jiné. Pozor si dejte i na to, že přepravu zvířat možná daná společnost nabízí, ale nemusí se týkat právě vašeho letu. Menší plemena s vámi mohou cestovat na palubě, musí však být celou dobu v přepravce s nepropustným dnem a celková váha nesmí přesáhnout 8 kg. Druhou variantou je let v zavazadlovém prostoru. I zde je nezbytné, aby byl pes v pevném boxu a měl dostatek vody na cestu. 

  • Cestování se psem vlakem

Stejně jako je tomu u cestování letadlem, i v případě cest vlakem je třeba si zjistit konkrétní pravidla vybrané společnosti. Obecně však platí, že se určitě neobejdete bez náhubku a krátkého vodítka, v některých případech je pak vždy nutný přepravní box. Přepravní box většinou nesmí přesáhnout určité rozměry. To se opět liší společnost od společnosti:

České dráhy: 90x60x40 (cm)
RegioJet: 80X60x30 (cm)
Leo Express: 40x50x50 (cm)

Vzhledem k tomu, že se k boxu přistupuje jako k zavazadlu, za psa v tomto případě nemusíte platit žádný poplatek. Jakmile je pes na vodítku s náhubkem, za psa již zaplatit musíte. Buď zaplatíte již předem stanovenou jednorázovou cenu, nebo se cena bude odvíjet od počtu kilometrů, které se psem na cestě urazíte. Cenu a podmínky si určuje každá přepravní společnost sama.

  • Cestování se psem autobusem a MHD

Pokud cestujete s vaším psem autobusem, čekají vás obdobná pravidla, jako při cestování vlakem. Nicméně musíme rozlišit, jakým autobusem jedete. Pokud se psem cestujete meziměstskou dopravou, případně MHD, vystačíte si pouze s vodítkem a náhubkem pro psa. Za psa platíte taktéž jízdné.

Jestliže se rozhodnete cestovat dálkovým autobusem, situace se může značně zkomplikovat. Někteří dopravci psy na palubě autobusu nechtějí, případně určují limit, kolik psů se může na dané trase převážet. Pes musí být nejčastěji umístěn v boxu. Jen náhubek s vodítkem nemusí být dostačující a řidič vám může vstup do autobusu zakázat.

Jaké jsou podmínky cestování se zvířaty do zahraničí?

Pokud chcete se psem nebo třeba kočkou či fretkou vycestovat do zahraničí, musíte se připravit na pravidla EU. K nim patří povinnost označit zvíře mikročipem (v některých případech je uznáváno i označení tetováním, to však musí být čitelné a provedené před 1.7. 2011. Po tomto datumu se uznávají už jen mikročipy). Čipování je povinné a mělo by být provedeno do půl roku života mazlíčka.

Potřebovat budete také pas od schváleného a registrovaného veterináře a nutné je i očkování proti vzteklině. Je to z důvodu, že tato zvířata jsou náchylnější ke vzteklině a bez toho by vás nemuseli do dané země pustit. Očkování je potřeba řešit s předstihem, neboť očkování platí až po 21 dnech od podání první vakcíny. V případě neplatného očkování vám mohou zvíře na hranicích odebrat a umístit do karantény. Proto si termín očkování dobře hlídejte. U přeočkování můžete vyrazit na cestu okamžitě.

Pas má podobu modré knížečky a ve všech státech Evropské unie je stejný. V pase musí být uvedeno jméno osoby, která se zvířetem do zahraničí cestuje. Povětšinou se jedná o majitele zvířete, nicméně pokud se zvířetem cestuje jiná osoba, musí mít ona osoba u sebe písemný dokument o zmocnění majitele.

Pokud je váš mazlíček již očkovaný proti vzteklině, ale nemá vystavený pas, je nutné zvíře znovu přeočkovat. Toto je upravené legislativou a bohužel s tím nelze nic udělat. Nicméně opakované očkování vašim zvířatům neublíží, proto se nemusíte bát.

V některých zemích je pak požadováno i odčervení a ošetření proti klíšťatům. To se týká Finska a Švédska a nesmí být starší 10 dní před plánovaným vstupem do země. Odčervení musí být potvrzeno vaším veterinárním lékařem, který vám musí do pasu dát razítko s datumem, kdy odčervení proběhlo.

Ve Spojeném království, na Maltě a ve Švédsku po vás mohou mimo jiné vyžadovat potvrzení o vyšetření na protilátky proti vzteklině. Doba, kdy toto vyšetření musíte podstoupit, se liší země od země. Ve Spojeném království a na Maltě požadují vyšetření mazlíčka 6 měsíců před plánovaným odjezdem. Ve Švédsku je rozmezí trochu benevolentnější, vyšetření má proběhnout nejdříve 120 dní a nejdéle 365 dní po očkování proti vzteklině.

Pokud se pak vydáváte za hranice EU, je nezbytné si projít podmínky konkrétní země. Každá země si totiž upravuje podmínky pro vstup zvířat sama, tudíž neexistuje jednotný výčet toho, co je potřeba mít zařízené.

 

3-cestovani-se-zviraty

Cestovní nemoc a jak na ni?

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob cestování, bude patrně pro vašeho mazlíčka představovat náročné chvíle. Je známo, že i psům může být v dopravních prostředcích nevolno. Pozná se to tak, že pes působí unaveně až vyčerpaně a častěji zívá. Další příznaky zahrnují silné slintání, neklidnost a nevrlost, v horším případě dokonce zvracení. Důvodem může být stresující situace, pokud pes na dopravní prostředky, především pak na auto, není zvyklý.

Pokud tomuto chcete předejít, je dobré psa s autem pomalu seznamovat. Nejdříve začněte s kratšími a pomalejšími jízdami. Během cesty psa uklidňujte, hlaďte ho a mluvte na něj. Po jízdě mu dopřejte pamlsek. Postupně přidávejte na vzdálenostech, dokud se cesta autem pro vašeho mazlíčka nestane běžnou záležitostí.

V některých případech může být nevolnost v autě způsobená plným žaludkem. Před jízdou autem by pes neměl mít přeplněný žaludek. Během jízdy mu taky dopřejte dostatek tekutin a čerstvého vzduchu.

Na cestách bez stresu

I z toho důvodu zvažte pořízení přípravků na snížení nevolnosti a stresu. Vybírat můžete mezi klasickými tabletami (mnohé z nich fungují na přírodní bázi), nabízí se i varianta pipety, kdy látku nanášíte přímo na kůži. Zajímavou alternativu pak představují uklidňující obojky s obsahem feromonů. Tyto přípravky vybírejte jednak podle požadovaných účinků a dané situace, přihlédnout je ale třeba i k velikosti zvířete.

Na co ještě nezapomenout před dovolenou s čtyřnohým kamarádem?

Už víte, co všechno je pro cestování se zvířaty nezbytné z hlediska bezpečnosti a pravidel, pojďme ještě zmínit pár bodů na závěr.

  • Ubytování

Abyste si společnou dovolenou užili, vyberte si “pet friendly” ubytování, kde vás rádi přivítají i s vaším mazlíčkem. Dnes už existuje spousta hotelů, kde mají pro zvířata k zapůjčení misky i další vybavení, některé se dokonce na pobyty pro osoby se zvířaty specializují. Nicméně je zde stále dost hotelů a campů, které čtyřnohé hosty nepřijímají. Proto nic nepodceňte a předem si zjistěte, v jakých místech můžete pobývat. Prověřte si také, zda daná země umožňuje například pohyb psů na pláži, ne všude je to běžné.

  • Identifikační známka

S ohledem na cizí prostředí je vhodné dát psovi obojek s identifikační známkou v případě, že by se zaběhl. Pokud jedete mimo území ČR, nezapomeňte před své telefonní číslo uvést českou předvolbu (+420). V dnešní době existují dokonce i QR známky, do kterých se dá vložit mnohem více informací.

  • Lékárnička

Na delší cestu také raději přibalte lékárničku. Do ní zabalte i prášky proti průjmu, obvazy, dezinfekci a doplňky stravy. Určitě zabalte i spreje či jiné formy ochrany proti komárům, klíšťatům a dalším parazitům. Praktická je i mast na tlapky, neboť v horkých dnech jsou tlapky citlivější a více trpí. V teplých dnech může být užitečná i chladící podložka, která obsahuje vrstvu gelu, díky čemuž je podložka neustále chladná a může příjemně psa osvěžit.

Na delší pobyt byste měli psovi zabalit i další potřeby, které doma běžně používáte. Týkat se to může hřebenu, šampónu, či kartáčku a pasty na zuby.

  • Občerstvení

Dle délky cesty a pobytu zajistěte svému mazlíčkovi dostatek tekutin a jídla. Během cesty by pes neměl trpět hlady a být dehydratovaný, do auta se tak hodí cestovní miska a láhev na vodu. Díky tomu se pes může najíst a doplnit tekutiny i za jízdy. Mimo jiné mějte u sebe i pytlíky na exkrementy a vlhčené ubrousky. Až budete dělat zastávky, budete vybaveni na všechny situace.

Co se jídla všeobecně týče, granulí by mělo být raději více, neboť pes si jen těžko zvyká na novou stravu. Rozhodně není žádoucí dokupovat granule na místě. Kromě granulí u sebe mějte i pamlsky, které váš pes při dlouhých přejezdech určitě ocení.

  • Bezpečnost

Při cestě v noci či za šera by měl mít pes reflexní prvky. Při zastávkách na vaší cestě použijte reflexní vestu pro psy, či alespoň svítící obojek, který tak zvýší jeho viditelnost na silnicích.

  • Pojištění

V neposlední řadě pak promyslete i zřízení cestovního pojištění nejen pro vás, ale i vašeho mazlíčka. Případná veterinární péče v zahraničí by vás totiž mohla stát balík.