Cestování se zvířaty (nejen) do zahraničí: na co se připravit?

Chystáte se na dovolenou, ale víte, že bez vašeho pejska nebo jiného čtyřnohého mazlíčka to nepůjde? Ať už jednoduše nechcete strávit tolik času bez vašeho parťáka, nebo jej nemá kdo pohlídat, cestování se zvířaty je dnes běžnou záležitostí a čtyřnozí přátelé jsou vítáni i v mnoha ubytováních. Je však třeba se na cestu náležitě připravit a nic nepodcenit. Vše, na co je potřeba myslet, jsme přehledně shrnuli v následujících řádcích. 

1-cestovani-se-zviraty

Jakým způsobem budete cestovat?

Zásadní roli hraje způsob, jaký pro cestování se svým mazlíčkem zvolíte. Každý z nich má totiž svá specifika. Protože právě pes je nejčastějším zvířecím společníkem na cestách, zaměřili jsme se v této sekci primárně na něj. 

  • Cestování se psem v autě

Při přepravě psa v autě je třeba myslet především na bezpečí samotného zvířete, řidiče i dalších přepravovaných osob. Co to v praxi znamená? Zvíře musí být zajištěno a nemělo by se v autě volně pohybovat. V opačném případě může například při prudkém zabrždění snadno dojít k úrazu. K tomu, abyste těmto situacím předešli, poslouží u menších plemen přepravní boxy, u větších pak klece, které lze umístit do kufru auta. Další variantou jsou i speciální postroje a autopásy do auta. 

  • Cestování se psem v letadle

V tomto případě je především důležité zjistit si podmínky konkrétní letecké společnosti, každá je má totiž trochu jiné. Pozor si dejte i na to, že přepravu zvířat možná daná společnost nabízí, ale nemusí se týkat právě vašeho letu. Menší plemena s vámi mohou cestovat na palubě, musí však být celou dobu v přepravce s nepropustným dnem a celková váha nesmí přesáhnout 8 kg. Druhou variantou je let v zavazadlovém prostoru. I zde je nezbytné, aby byl pes v pevném boxu a měl dostatek vody na cestu. 

  • Cestování se psem vlakem

Stejně jako je tomu u cestování letadlem, i v případě cest vlakem je třeba si zjistit konkrétní pravidla vybrané společnosti. Obecně však platí, že se určitě neobejdete bez náhubku a krátkého vodítka, v některých případech je pak vždy nutný přepravní box. 

jak-vybrat-prepravku-pro-zvirata

Na cestách bez stresu

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob cestování, bude patrně pro vašeho mazlíčka představovat náročné chvíle. Z toho důvodu zvažte i pořízení přípravků na snížení nevolnosti a stresu. Vybírat můžete mezi klasickými tabletami (mnohé z nich fungují na přírodní bázi), nabízí se i varianta pipety, kdy látku nanášíte přímo na kůži. Zajímavou alternativu pak představují uklidňující obojky s obsahem feromonů. Tyto přípravky vybírejte jednak podle požadovaných účinků a dané situace, přihlédnout je ale třeba i k velikosti zvířete.  

Jaké jsou podmínky cestování se zvířaty do zahraničí?

Pokud chcete se psem nebo třeba kočkou či fretkou vycestovat do zahraničí, musíte se připravit na pravidla EU. K nim patří povinnost označit zvíře mikročipem (v některých případech je uznáváno i označení tetováním), potřebovat budete pas od schváleného a registrovaného veterináře a nutné je i očkování proti vzteklině. V některých zemích je pak požadováno i odčervení. Pokud se vydáváte za hranice EU, je nezbytné si projít podmínky konkrétní země. 

3-cestovani-se-zviraty

Na co ještě nezapomenout před dovolenou s čtyřnohým kamarádem?

Už víte, co všechno je pro cestování se zvířaty nezbytné z hlediska bezpečnosti a pravidel, pojďme ještě zmínit pár bodů na závěr. Abyste si společnou dovolenou užili, vyberte si “pet friendly” ubytování, kde vás rádi přivítají i s vaším mazlíčkem. Dnes už existuje spousta hotelů, kde mají pro zvířata k zapůjčení misky i další vybavení, některé se dokonce na pobyty pro osoby se zvířaty specializují. 

Prověřte si také, zda daná země umožňuje například pohyb psů na pláži, ne všude je to běžné. V neposlední řadě pak promyslete i zřízení cestovního pojištění nejen pro vás, ale i vašeho mazlíčka. Případná veterinární péče v zahraničí by vás totiž mohla stát balík.