Kup 2 produkty od ALAVIS a získej zdarma Alavis PlaqueFree. Více o akci ZDE

Víte, jak správně a jak často koupat pejska

Koupání psa krok za krokem

Názory na to, zda psa koupat či nikoliv se různí. Někdo bude tvrdit, že je normální psa koupat často, třeba i několikrát za měsíc, někdo bude naopak tvrdit, že pes by se neměl koupat vůbec. Ani jedna z variant není ideální, nicméně kde tedy hledat ten optimální střed? V tomto článku vám přinášíme přehledného průvodce na to, jak často a správně koupat vašeho čtyřnohého mazlíčka.

Jak často psa koupat?

Vyvstává tedy otázka: jak často psy koupat? Na toto není jednoduchá a snad ani jednotná odpověď. Můžete se ovšem řídit jednoduchým pravidlem, které nabádá, ať psa myjete nejméně jak to jde, avšak tak často, jak je potřeba. V praxi to znamená, že psa umyjete, pokud se vyválel v něčem a zapáchá, či pokud venku prší a pes si dopřál bahenní lázeň. Pokud si jen umaže packy nebo se dá nečistota umýt ručníkem, mýt psa nemusíte.

Samozřejmě se vám po nějaké době bude zdát, že je pes špinavý a potřeboval by umýt, aniž by nějaká výše zmíněná okolnost nastala. I to je naprosto v pořádku, občasné mytí předchází totiž výskytu kožních chorob a problémům s pokožkou. Každopádně toto mytí by nemělo být tak časté. Doporučeno je psa umýt jednou za 3 měsíce, ideálně však jednou za půl roku.

koupani-psa01

Proč nemýt psa tak často?

Možná vás napadá otázka, proč psa nepodrobit domácí lázni tak často. Je to kvůli jeho srsti a kůži. Při koupání totiž dochází k odmašťování kůže. Jakmile by se srst myla často, kůže by ztratila přirozenou schopnost odmašťování. Ve srsti se navíc nachází prospěšné bakterie, které udržují přirozenou kožní bariéru psa v rovnováze. Častým mytím by se kůže, která tvoří pomyslnou ochrannou bariéru, narušila a pes by měl problém s regulací tepla, hůře by vnímal bolest a teplotu venku. Kůže by navíc mohla být důsledkem mytím dehydratovaná a náchylnější na kožní nemoci. Nejčastěji to poznáte tak, že kůže psa je zarudlá, pes se olizuje nebo často drbe. V dlouhodobějším horizontu se mohou psovi dělat lysiny. Je potřeba se mít na pozoru, neboť to může vést až k zánětu pokožky.

Je třeba rozlišit, jakou srst pes má. Všeobecně koupání snáší hůře psi se srstí, která je hladká a rovná. Nicméně to neznamená, že ostatní typy srstí snáší koupání lépe. Žádný typ srsti není zcela uzpůsoben k častému mytí, někteří psi to ovšem snáší díky své srsti lépe.

Mýt či nemýt štěňata?

Štěňata by se neměla mýt vůbec, případně jen v situacích, kdy to nejde jinak. Štěňata jsou mnohem náchylnější k prochladnutí, kvůli častému mytí by tak mohly onemocnět. Pokud je mytí nezbytné, zajistěte ideální podmínky pro koupel. Štěně by se mělo koupat v místnosti, kde je teplo a není průvan. K umytí použijte vhodné mycí prostředky, nejlépe šampony vyrobené vyloženě pro štěňata, které jsou k pokožce mnohem šetrnější. Štěně okamžitě po vyjmutí z vody zabalte do ručníku a pořádně vysušte. Ideálně nějakou dobu po mytí nechoďte na procházku.

probiotika-pro-psy-stenata

Jak na mytí?

Jakmile nastane moment, kdy je psa doopravdy nutné umýt, je potřeba dodržovat několik jednoduchých kroků, aby bylo mytí co nejefektivnější a nejšetrnější:

  • Kartáčování – psa je potřeba před mytím pořádně vykartáčovat. Tím docílíte toho, že vyčešete odumřelou kůži a chlupy. Díky tomu se šampon dostane snáze k pokožce a nezůstane pouze na srsti, která nakonec stejně zůstane v odpadu. Plusem i je, že po koupeli nebudou psí chlupy všude po bytě.
  • Příprava koupelny – ujistěte se, že v blízkosti není nic, co by mohlo překážet, případně se mohlo poškodit. Pes se bude oklepávat, proto pokud nechcete mít některé produkty mokré, uschovejte je do bezpečí.

Je dobré zvážit i to, zda psa budete sprchovat nebo koupat. Někteří psi se budou sprše vzpírat, je proto lepší napustit vodu do vany a psa oplachovat pomocí menší nádoby. Pokud vyberete tuto možnost, s vodou to nepřehánějte. Nejvyšší maximální hladina by měla dosahovat k bříšku psa.

Nápomocná může být při koupání i protiskluzová podložka. Pakliže pes s vodou bojuje, podložka zaručí, že mu to ve vaně nebude klouzat a zbytečně se nezraní.

  • Teplota vody – ještě, než začnete svého psa mýt, ujistěte se, že má voda vhodnou teplotu. Voda by neměla být ani vařící, ale ani ne ledově studená. Ideální je vlažná, spíše teplejší. Teplotu vždy nejdříve vyzkoušejte na sobě.
  • Nanášení šamponu – Nakupujte pouze kvalitní šampóny. Na trhu je spousta značek, vždy proto vybírejte tu, která je šetrná k typu srsti vašeho mazlíčka. Jestliže má pes citlivou kůži, při výběru šampónu to také zohledněte. Nikdy nepoužívejte šampóny pro lidi, ty by psům akorát uškodily. Hodnota Ph je pro lidi totiž jiná než pro psy a mohly by způsobit problémy s pokožkou. Dobře vybraný šampón dokáže účinně bojovat proti parazitům a zanechat srst lesklou a jemnou.

Nejdříve psa pořádně namočte, díky tomu se vám bude s šampónem lépe pracovat. Šampón nejprve naneste na hřbet, pokračujte k bříšku, podpaží, packám a ocasu. Pěnu důkladně promasírujte prsty, ať se dostane všude.

Až budete mít hotové tělo, teprve pak se vrhněte na hlavu. U hlavy buďte opatrní, šampón se nesmí dostat psovi do očí, a nejlépe ani ne do čumáku a uší. Tyto partie jsou velmi citlivé a mohly by se podráždit. Do uší můžete dát kousky vaty, aby zabránily případnému vniku vody. Jestliže se voda dostane do očí, použijte okamžitě vatový tampónek a pomalu se snažte šampón z očí dostat. Nejlepším řešením, jak se tomuto vyhnout, je místo šampónu použít navlhčený hadřík, kterým oblast hlavy pouze lehce přetřete.

Šampón důkladně smyjte. Vždy začínejte od hlavy a pokračujte dále ke zbytku těla. Dejte si záležet, ať opláchnete ze psa všechen šampón. Nedobře opláchnutý šampón by posléze mohl způsobovat problémy se srstí a pokožkou. Dbejte i na špatně dostupná místa, jako jsou například tlapky.

  • Sušení – po umytí psa z vany vytáhněte a pořádně ho usušte. Důležité je, aby byla místnost dobře vytopená a nebyl tam průvan. K usušení psa využijte ručník, kterým ho zbavte nadbytečné vody z chlupů. Pořádně vysušte i packy a uši. Má-li pes delší chlupy, využijte fén. Tak jako při mytí, u fénování začněte u hlavy, a poté pokračujte postupně k dalším částem těla.

Sušení nepodceňte, případně psa následně nepouštějte chvíli ven. Po umytí bude mít pes pocit, že nepřirozeně zapáchá a bude se snažit zápachu zbavit. Pravděpodobně by se vyválel při první příležitosti v trávě nebo bahně, čímž by celé mytí přišlo vniveč. Ujistěte se tedy, že před mytím psa vyvenčíte.

  • Kartáčování – Psa po umytí znovu vykartáčujte, abyste zajistili, že zbytek přebytečných chlupů je pryč. Vyčesáním navíc zbavíte psa cucků na srsti. Vyčesávat můžete už během sušení či fénování, ušetří vám to práci a čas.

Po posledním vyčesání je vhodné zaměřit se i na další hygienu, a to především očí, uší a tlapek.

  • Pamlsky – během mytí u sebe mějte připravenou zásobu pamlsků. Psa během koupele odměňujte za to, že spolupracuje. Pokud se pes nechce koupat, zůstaňte v klidu. Vaši nepohodu by pes mohl snadno vycítit a průběh mytí by to mohlo ještě zhoršit. Nikam nespěchejte a dejte psovi prostor. Během mytí na něj neustále mluvte.

pamlsky-pes

Jak udržovat psa čistého bez mytí?

Po procházce se lehké nečistoty dá zbavit i jinak než neustálým mytím. Jednoduše stačí vzít navlhčený hadřík a tím psa otřít. Pro větší účinnost lze tento hadřík namočit v octové vodě. Tím se eliminují zápachy, pokud máte pocit, že pes zapáchá.

V zimě se psa nedoporučuje kvůli možnému nachlazení mýt vůbec. Nicméně na případné nečistoty můžete využít čistý sníh. Pokud je pes zašpinění, „umyjte“ ho ve sněhu. Stačí vzít napadaný sníh a ten psovi vetřít do srsti, až na kůži. Pak je ale důležité psa doma pořádně usušit. V zimě se vyhněte používání teplé vody. Pokud má pes špinavé packy, použijte vlažnou, ale spíš studenější vodu. Packy postupně umyjte a poté do sucha usušte.

V létě můžete využít přírodní vodní plochy, jako jsou jezera, rybníky či nádrže. Vždy se ale ujistěte, že je voda čistá a kvalitní, a že k ní mají přístup i psi. Toto mytí ocení především milovníci vody. Pokud váš pes do této kategorie nespadá, do této přírodní lázně ho nenuťte, zbytečně mu vodu znepříjemníte. V těchto místech nikdy nepoužívejte žádné přípravky, psa umyjte pouze rukou a vodou. Ačkoli neodstraníte všechnu špínu, toho nejhoršího ho zbavíte, a navíc psovi odlehčíte od odumřelých kožních buněk.

Návod: Jak mýt psa krok za krokem

Příprava

  1. Vyberte vhodné místo: Koupání psa můžete provádět v koupelně, v sprchovém koutu nebo venku pomocí zahradní hadice, pokud je teplo.
  2. Připravte potřebné materiály: Budete potřebovat psí šampon, několik ručníků, hřeben nebo kartáč, gumovou podložku proti sklouznutí a možná i nějaké pamlsky pro odměnu.
  3. Vyčesejte srst: Před koupáním vyčesejte psa, abyste odstranili veškeré zacuchaniny a odumřelou srst.

Koupání

  1. Navlhčete srst: Pomalu a důkladně namočte srst psa teplou vodou. Ujistěte se, že je mokrá až k pokožce.
  2. Naneste šampon: Použijte šampon speciálně určený pro psy. Nalijte šampon do rukou a aplikujte ho rovnoměrně na srst psa od krku po ocas. Nezapomeňte na břicho a nohy.
  3. Jemně masírujte: Masírujte šampon do srsti důkladně, ale jemně, abyste odstranili špínu a mastnotu. Vyhněte se oblasti kolem očí a uší.
  4. Důkladně opláchněte: Opláchněte všechen šampon teplou vodou. Ujistěte se, že nezůstane žádný zbytek, protože může způsobit podráždění kůže.

Po koupání

  1. Zabalte psa do ručníku: Použijte ručník k jemnému vysušení srsti. Někteří psi mohou tolerovat fén, ale ujistěte se, že je nastaven na nízkou teplotu a že fén není příliš blízko k pokožce psa.
  2. Dokončete sušení a vyčesání: Nechte psa volně v místnosti, aby se dokončil osušení, případně ho můžete vyfénovat, pokud je na to zvyklý. Po uschnutí srsti ji znovu vyčešte.
  3. Odměna: Nenechte si ujít příležitost pochválit a odměnit psa za to, že byl během koupání hodný. Můžete mu dát jeho oblíbený pamlsek nebo ho vzít na krátkou procházku.

Důležité je také udržovat koupání jako pozitivní zkušenost, aby se váš pes v budoucnu nebál vody a mohl si užívat koupel jako příjemnou část své rutiny.

Na co si dát pozor při koupání psa?

Při mytí psa je důležité dodržovat několik zásad, které zajistí, že tento proces bude bezpečný a příjemný pro obě strany. Zde jsou klíčové body, na které si dát pozor tak, aby bylo koupání pro pejska příjemné a bezpečné.

  1. Teplota vody: Ujistěte se, že voda není příliš horká ani příliš studená. Teplá voda je nejpříjemnější a nejbezpečnější pro psa. Příliš horká voda může způsobit popáleniny, zatímco příliš studená voda může psa vyděsit nebo mu způsobit nepohodlí.

  2. Použití vhodného šamponu: Vždy používejte šampon určený speciálně pro psy. Lidské šampony nebo mýdla mohou podráždit pokožku psa a způsobit alergické reakce nebo suchost.

  3. Ochrana uší a očí: Během koupání se snažte zabránit vniknutí vody do uší a očí vašeho psa. Voda v uších může vést k infekcím, zatímco kontakt s očima může být pro psa velmi nepříjemný. Můžete použít vatové tampony pro mírnou ochranu uší.

  4. Důkladné oplachování: Zajistěte, aby byl šampon zcela vypláchnut ze srsti psa. Zbytky šamponu mohou způsobit podráždění nebo svědění kůže.

  5. Pozor na klouzání: Ujistěte se, že plocha, kde pejsek spojí, je bezpečná a nesmeká se. Gumová podložka nebo ručník na dně vany mohou pomoci zabránit klouzání a udržet psa stabilního při mytí.

  6. Nikdy nenechávejte psa bez dozoru: I když se zdá, že je váš pes v pohodě ve vaně, nenechávejte ho tam bez dozoru. Nečekané situace mohou vést k úrazům nebo panice.

  7. Zachování klidu: Udržujte klidný a povzbuzující tón během koupání, aby se váš pes cítil v bezpečí a komfortně. Stres a nervozita mohou psa rozrušit a ztížit koupání.

  8. Frekvence koupání: Nemyjte svého psa příliš často. Příliš časté koupání může odstranit přírodní oleje z kůže a srsti psa, což vede k suchosti a podráždění. Frekvenci koupání přizpůsobte podle typu srsti vašeho psa a jeho aktivit.