Kup 2 produkty od ALAVIS a získej zdarma Alavis PlaqueFree. Více o akci ZDE

Návod: Jak v létě ochladit pejska

Tipy a triky, jak ochladit v létě vašeho pejska

Léto je roční období, které většina lidí miluje. Zvířata v našich končinách však nejsou k tropickým vedrům přizpůsobena. Je proto potřeba zvýšit pozornost při péči o naše čtyřnohé kamarády. V létě totiž psům (a nejen jim) hrozí nejen přehřátí, ale i prochladnutí. Pojďme si povědět pár tipů, jak se o pejsky v tropických měsících starat.

Rok od roku přichází tropická horka dříve. Z mrazivé zimy prakticky přecházíme přímo do úporných veder. Zatímco většina lidí si tento čas užívá u bazénů, na zahrádkách kaváren či restaurací, nebo na výletech, pejskaři by v takovém počasí měli zbystřit.

Psi mají přirozenou tělesnou teplotu až 39 °C. Tropické teploty jim tím pádem vůbec nesvědčí. Ve chvíli, kdy venkovní teplota dosáhne 38 °C, vzniká problém. Je to totiž teplota, kdy se přirozený chladící systém v těle pejsků stane nedostačujícím. Důvodů je hned několik. Oproti lidem mají psi malý počet potních žláz. Ty můžeme najít zespodu na tlapkách.

Takže zatímco lidé se ochlazují pocením, pes takovou možnost úplně nemá. Jeho v zásadě jediným účinným chlazením je zrychlené dýchání s otevřenou tlamou. Toto však k ochlazení celého těla v tropických vedrech nestačí. Co tedy pejskům hrozí?

Hypertermie (přehřátí organismu)

Již bylo zmíněno, že když vyšplhá teplota nad určitou teplotu, termoregulace psů se stává nedostatečnou a potřebují pomoc. K tomu, aby se organismus psa přehřál přispívá několik faktorů.

V první řadě je to fyzická zátěž. Fyzickou aktivitou se přeměňuje až 80% energie na teplo. Dalším faktorem je nedostatek vody. Nedostatečný pitný režim zvyšuje riziko přehřátí. Jen pozor, aby voda nebyla příliš studená. Když už pejsek musí na procházku zkontrolujte povrch, po kterém se chystáte jít. Za procházku po rozpáleném asfaltu vám váš čtyřnohá kamarád příliš nepoděkuje. Psa s přirozeně dlouhou srstí a hustou podsadou nikdy na léto nestříhejte. Ač to tak nevypadá, ale jedná se o izolační vrstvu, která chrání psa před vnějšími vlivy počasí. Na druhou stranu, pokud vlastníte pejska bez podsady s nutností pravidelného sestřihu, pak musíte hlídat, aby se mu jeho kůže nespálila.

Příznaky přehřátí je snadné rozpoznat. Zrychlený dech, slinění, horký čumák, zarudlé a vyvalené oči, neklid, nervozita a následná dezorientace. Pokud se váš pes takto projevuje, máte ještě dost času pomoci a ulevit mu. V momentě, kdy začne zvracet a přijde apatie, už bojujete o jeho život. A měli byste vyhledat veterináře.

Jak ochladit efektivně pejska v létě?

Zajištění stínu

Význam stínu pro pohodu psa nelze podceňovat. Vhodné je vytvořit venkovní kryt pomocí slunečníků nebo instalací stínících plachet, které efektivně blokují přímé sluneční světlo a zajišťují pro psa chladný prostor pro odpočinek.

prehrati-chlazeni-pejska-slunecnik

Příprava ledových pochoutek

Nabídněte vašemu pejskovi zmrzlinu připravenou z bezpečných ingrediencí, jako je neslazený jogurt nebo masový vývar. Tyto ingredience zamrazte ve formách na led nebo v psích hračkách určených k zamrazování, aby se váš pes mohl osvěžit a zároveň se zabavit.

Pes v autě

Teploty v našem plechovém miláčkovi mohou rychle eskalovat, což může být pro psa nebezpečné. I když je venku jen mírně teplý den, teplota uvnitř vozidla může rychle stoupat na kritické hodnoty.

Hydratace

Zajistěte, že má váš pes stále přístup k čerstvé pitné vodě. Mísy s vodou mějte na stinném místě a pravidelně je doplňujte, abyste se ujistili, že voda zůstává chladná.

Zvýšený příjem tekutin prostřednictvím krmiva

V létě preferujte mokré krmivo, které může pomoci zvýšit celkový příjem tekutin vašeho psa, což je zásadní pro jeho hydrataci. Kvalitní konzervy by měly být v létě nedílnou součástí vašeho jídelníčku.

Koupání v létě

Umožněte vašemu pejskovi pravidelně se koupat v rybníku nebo ve speciálním psím bazénu, což pomáhá regulovat tělesnou teplotu a poskytuje úlevu od horka.

prehrati-chlazeni-pejska-voda

Podložky pro chlazení

Speciální chladicí podložky, které můžete koupit v obchodě pro zvířata, poskytují příjemné ochlazení zejména tam, kde není dostatek přirozeného stínu.

Plánování procházek

Vyvarujte se vycházkám v době, kdy je slunce nejsilnější, obvykle mezi 10. a 16. hodinou. Plánujte procházky brzy ráno nebo pozdě večer, kdy teploty klesají.

Údržba srsti

Udržujte srst vašeho psa dobře upravenou. I když se může zdát, že kratší srst je lepší, někdy může hustější srst pomoci chránit kůži psa před sluncem. Právě odpařování vody může pejska ochladit. Velmi tedy záleží na plemeni psa. Pokud si nejste jisti, můžete se poradit s veterinářem nebo se psím kadeřníkem.

Ochrana proti parazitům

S příchodem tepla se zvyšuje riziko parazitů. Dbejte na pravidelné aplikace repelentů a udržujte svého psa chráněného proti klíšťatům a blechám, které jsou v teplém počasí aktivnější. 

Rizika, která číhají na pejska v létě

1. Popáleniny

Již bylo zmíněno, že procházka po rozpáleném asfaltu znamená spíše utrpení než radost. Vždy nejprve otestujte chodník rukou, než ne něj pustíte psa. Pokožka na polštářcích se lehce spálí a mohou vzniknout bolestivé rány. Při ošetřování je pak dobrá konzultace s veterinářem Pejsek si tlapky snadno olíže, proto by na ně nemělo přijít nic, co by bylo toxické.

Pozor i na popáleniny kůže. Majitelé naháčů a pejsků bez podsady musí dbát na dostatečnou ochranu svých mazlíků. Odhalená kůže se velmi snadno spálí, stejně jako ta lidská. I pejsci proto potřebují speciální opalovací krémy. 

2. Nachlazení

Ačkoli se to může zdán neuvěřitelné, i toto je riziko. Především u pejsků, kteří mají rádi vodu a koupání. Ti s velmi hustou srstí dlouho schnou a když je budeme po koupání chladit ve stínu, můžeme jím tím ublížit. Naopak po koupání je dobré pokračovat v procházce a nechat srst volně proschnout a provětrat na slunci. Přehnané chlazení může znamenat nastydnutí a nepříjemné záněty svalů a nervů. To pak může způsobit i takzvaný syndrom mrtvého ocasu. Pejsek kvůli bolesti beder přestane používat ocas a nechá ho jen bezvládně viset. Ač se to zdá děsivé, tak toto postižení není vážné. Dá se jednoduše vyléčit aplikováním tepla na postižená bedra.

3. Spaření

S koupáním přichází další riziko. Vlhká a nedostatečně proschlá podsada může vést k zapaření kůže. Takové zapaření pak nepříjemně svědí. Pejsek se začne drbat a kousat a může dojít až k zanesení infekce. V případě, že zpozorujete takové svědivé zarudlé místo na těle psa, věnujete mu zvýšenou pozornost. Ránu pravidelně čistěte a případně se poraďte s veterinářem.

4. Nebezpečné vodní zdroje

Taky máte pejska, který se s chutí napije z každé kaluže, kterou potká? Pak byste v létě měli zbystřit. Některé vodní zdroje jsou napadené sinicemi a ty jsou škodlivé stejně pro lidi jako pro psa. Mohou se pak vyskytnout nepříjemné zažívací obtíže. Pokud se psovi přitíží a přijde zvracení, dezorientace nebo apatie, pak je nutné kontaktovat veterináře. V létě proto pečlivě zvažujte, jakou trasu si k procházce vyberete.

prehrati-chlazeni-pejska-slunce

5. Cystitida

Přehnané chlazení může vést ke stejnému problému, jako když člověk zůstávání v mokrých plavkách celý den. Nastydnou močové cesty. Na to pozor, typickým příznakem je totiž časté a bolestivé čůrání. Po každém koupání musí následovat pečlivé sušení. Pak se takovým problémům vyhnete.

6. Pozor na náhubek

Pokud s pejskem cestujete vlakem nebo třeba MHD, zapomeňte na fixační náhubek. Jakmile pejskovi zafixujete zavřenou tlamu, automaticky ho odsuzujete k přehřátí. Jak bylo řečeno výše, chlazení dýcháním s otevřenou tlamou je prakticky jediný chladící systém, který pes má. Proto zvolte náhubek, který umožní pohodlné dýchání s otevřenou tlamou.

Jak předejít těmto nebezpečným stavům?

Chce to být připraven a snažit se vyvarovat situacím, jež mohou pejskovy uškodit. Typické a často opomíjené je zavírání psů do auta. Ono totiž takové “jen si odběhnu” může skončit frontou u pokladny, posunem stínu a už se vám auto i s pejskem zahřívá na nesnesitelnou teplotu. Ne jednomu zvířeti se toto stalo osudným. Pokud si potřebujete nakoupit, nejprve pejska vysaďte doma a pak si zařiďte vše potřebné.

Tipy, jak ochladit pejska v létě

Přístupů je mnoho. Vždy sledujte chování a preference vašeho pejska.

Bazén

I pejsek se rád v létě smočí v bazénu. Psí plavci skočí do jakékoli přírodní vodní plochy. Ti co neplavou rádi uvítají mělký bazének, kde si mohou namočit aspoň bříško. Na packách a břiše totiž dochází k nejefektivnějšímu ochlazení.

Plavání je pro psa ideální sport. Unaví se, a zároveň nezatěžuje klouby. V létě ale buďte opatrní. Každá intenzivní aktivita v horkém počasí může být nebezpečná. Kratší, ale častější procházky jsou naprosto dostačující.

Chladící podložky, vesty nebo hračky

Pokud nemáte možnost koupání, pak je dobrá varianta využít chladící pomůcky. Tou nejlepší je chladící podložka. Je to náhrada pelíšku, která udržuje teplotu o několik stupňů nižší, než je ta okolní. Pejsek se tak může na podložce ochladit a když už je mu to nepříjemné, tak si může jít lehnout někam jinam. Využití chladicích vest vyžaduje vyšší pozornost. Vestu totiž nasadíte a pejsek ji má na sobě, dokud ji sami nesundáte. Bohužel vám nemůže říct, že už je mu zima tak ne vždy dokážete odhadnout, kdy už vestu nepotřebuje. Na to pozor, protože přehnané chlazení zase může pejskovi uškodit.

LETO-2021_HP_chladici-podlozky

Chladící hračky jsou skvělá chladící zábava. Můžete třeba naplnit hračky tipu “kong” vodou a dobrotami a dát zmrazit. Pejsek si tak užije zábavu, a ještě se u toho ochladí. To je win win pro všechny. Můžete také experimentovat s příchutěmi psího nanuku. Třeba vyzkoušet zamrazit jogurt, tvaroh, nebo masový vývar.

Procházky ve správnou dobu

Nejdůležitější bod celého článku. Správné načasování procházky. Pokud nemáte možnost procházet se s pejskem po lese, loukách nebo polních cestách, pak načasování procházek je velmi důležité. Rozpálenému asfaltu se vyhnete jedině v ranních hodinách. Proto hlavní a nejdelší procházku směřujte na ráno. Přivstaňte si a dopřejte pejskovi pohyb v době, kdy mu to nezpůsobí nějakou z výše zmiňovaných obtíží.

antiparazitika01

První pomoc při přehřátí pejska

Přesuňte pejska do stínu. Začněte pomalým chlazením tlapiček. Nejlepší na to jsou utěrky nebo ručníky namočené ve studené vodě. I když se o pejska bojíte, musíte ho ochlazovat pomalu. Rychlé zchlazení, třeba ve studené vodě, bude mít opačný efekt. Organizmu způsobíte šok, a naopak mu přitížíte. Pokud ani po nějaké době pes neprojevuje zlepšení, musíte okamžitě navštívit veterinárního lékaře. Přehřátí je život ohrožující stav a v takovém případě musíte jednat rychle.

Pozorujte svého pejska. Dbejte na jeho bezpečí a blaho. I v případě, že s pejskem cestujete na dovolenou do tepla. Výběr místa přizpůsobte jak svým, tak zvířecím potřebám. Procházky plánujte a dbejte na dostatečný pitný režim.