Kup 2 produkty od ALAVIS a získej zdarma Alavis PlaqueFree. Více o akci ZDE

Jak připravit psa na veterinární návštěvu?

Návštěva veterináře krok za krokem

Veterinární návštěva může být pro psa velmi stresující a nekomfortní zážitek. Ocitá se totiž v prostředí plné cizích lidí, zvířat a pachů. Je to však nezbytná součást péče o jeho zdraví a pohodu. V tomto článku vám přinášíme několik návodů a tipů, jak připravit psa na veterinární návštěvu, aby byla co nejméně stresující a jak se uklidnit při veterinární prohlídce.

První návštěva u veterináře

Výběr dobrého veterináře je zásadním pro zdraví vašeho psa. Krom pravidelných prohlídek, které by se měly uskutečňovat minimálně jednou ročně, se nevyhnete ani těm akutním a neplánovaným. První návštěva u veterináře rozhodne, jak moc příjemné pro vašeho psa tyto návštěvy v následujících letech budou.  

Z těchto důvodů nenechte výběr veterináře náhodě. Poptejte se v okolí, případně si udělejte průzkum na internetu. Vhodné je vybrat veterináře blízko vašemu trvalému bydlišti. Dlouhé cesty psa nebudou stresovat a v případě akutního zranění to navíc nebudete mít daleko. Veterinář by měl působit dobře nejen na psa, ale i na vás. V konečném důsledku to budete vy, kdo s ním bude konzultovat nejen vhodné krmivo, léky a nezbytná vyšetření, ale i akutní případy, které mohou nastat téměř kdykoli.

Na první návštěvu se zkuste objednat mimo nejvytíženější dobu. Pokud budete v čekárně sami, pes má šanci si prostředí prozkoumat a očuchat. Připravte si pamlsky, které můžete psovi v průběhu čekání dát. Ani v ambulanci na psa nespěchejte, nechte ho poznat veterináře a prostředí, ve kterém se nachází. Až poté, co je pes s prostředím seznámen by se mělo přejít k prohlídce.

Preventivní prohlídka u veterináře

Po založení zdravotní karty se veterinář ujistí, že je pes v pořádku. Nejprve se vás bude vyptávat na stav psa, jak jí a pije, jestli správně vyměšuje, zda se při pohybu nezadýchává a podobně. Následně si psa prohlédne. Zkontroluje oči, zuby, dásně, podívá se mu na drápky a srst. Veterinář změří teplotu psa, prohmatá mu břicho a poslechne si jeho srdce a plíce.

Dále si pejska zváží a zkontroluje, zda nepotřebuje očkování. K prvnímu očkování dochází v 6. týdnu života, tedy ještě před tím, než se k vám pes vůbec dostane. Další očkování je potřeba učinit v 9. a 12. týdnu života. Poté se očkování opakuje jednou ročně. Pes by tak měl mít u sebe už očkovací průkaz. Jestliže tomu tak není, veterinář vám vystaví nový. Veterinář s vámi rovnou i zkonzultuje, kdy je potřeba se na další očkování dostavit, případně se domluvíte na odčervení psa.  

Od roku 2020 je také povinnost nechat psa očipovat. Mikročip funguje jako rychlá identifikace psa v případě, že se zatoulá nebo ztratí. Psovi se zavádí pod kůži, a to přímo u veterináře. Po domluvě můžete nechat psovi čip zavést již na první kontrole.

Pokud si přejete, veterinář může zkontrolovat stav psa i ze vzorků z moči a stolice. V tomto případě musíte do ordinace vzorky již přinést. Moč by měla být co nejčerstvější, stolice může být stará až tři dny. Veterinář na základě toho zjistí, zda je pes dobře živený, zda mu nic nechybí a ujistí se, že ve stolici není obsažena krev a nevyskytují se v ní paraziti. Možnost je i odběru krve.

Vzhledem k množství úkonů, které veterinář musí vykonat, se připravte, že první prohlídka bude finančně nákladnější než další prohlídky. Ceny se mohou lišit na základě lokace a veterináře, proto je dobré se předem informovat, jaký obnos si s sebou máte vzít.

navsteva veterinare

6 rad a tipů, jak připravit psa na návštěvu veterináře

Nyní už víte, jak taková prohlídka u veterináře probíhá. Teď už jen stačí vašeho čtyřnohého parťáka na prohlídku řádně připravit. Zde vám přinášíme rady a tipy ohledně toho, jak na to.

1. Zvykejte psa na manipulaci s tělem

Jedním z nejdůležitějších kroků, které můžete udělat, abyste psa připravili na veterinární návštěvu, je zvyknout ho na manipulaci s jeho tělem. Pravidelně hlaďte svého psa, zvedejte mu tlapky a masírujte či prohmatávejte ho po těle. Tak si pes zvykne na doteky a manipulaci s jeho tělem, což mu pomůže při veterinární prohlídce. V některých případech vás veterinář může požádat o asistenci. Většinou se to týká přidržení vašeho psa či jeho naštelování. Jelikož pes na vaše dotyky bude zvyklý, bude více uvolněný.

2. Cvičte doma různé situace

Cvičte s vaším psem doma různé situace, které může při veterinární návštěvě potkat, jako například zvedání na váhu, otvírání tlamy a prohlížení zubů. Tak se pes naučí, že toto jsou běžné činnosti, které mu neublíží. V ordinaci pak pes nebude vystresovaný a prohlídku zvládne mnohem lépe.

3. Zajistěte si správný transport

Cesta k veterináři je další částí veterinární návštěvy, která může být pro psa stresující. Pokud je potřeba zajistěte si správnou přepravku pro psa, aby měl dostatek prostoru a byl v bezpečí. Zároveň zajistíte i bezpečnost ostatních zvířat, neboť se v čekárně veterinární kliniky může v jeden moment vyskytovat více vystresovaných zvířat. Tímto tak předejdete tomu, že váš pes nikoho nepoškrábe či nepokouše. Stejně tak ale zapříčiníte tomu, aby ostatní vystresovaná zvířata neublížila vašemu psovi. Pokud váš pes trpí úzkostí z cestování, můžete mu před návštěvou veterináře dát uklidňující doplňky nebo použít feromonový obojek, který pomůže psa zklidnit. Další pomůckou může být vystlání přepravky vaším trikem, ze kterého pes ucítí známý pach a více se tak uklidní.

Pokud máte psa na vodítku, v čekárně ho mějte co nejblíže u sebe. Nejlépe si psa dejte na klín nebo ho mějte vedle sebe. Psa hlaďte mluvte na něj.

4. Vytvořte pozitivní asociace

Aby měla návštěva veterináře co nejméně stresující efekt, vytvořte pro psa pozitivní asociace. Donesete mu oblíbenou hračku nebo pamlsek, aby měl něco, co ho bude bavit a rozptylovat. Pokud možno, přijďte na návštěvu veterináře s pozitivní náladou a uvolněnou energií. V rámci vašich procházek můžete chodit i kolem veterinární ordinace, aby si pes na cestu zvykl. Dodržujte i pravidelné prohlídky, čím častěji pes bude do ordinace chodit, tím lépe si na dané prostředí zvykne.

5. Nechte si poradit od veterináře

Každý pes je individuální a může mít jiné zvláštnosti, které je třeba zohlednit. Veterinář může poradit, jaké další kroky můžete podniknout, aby byla návštěva veterináře co nejméně stresující pro psa.

6. Udržujte klid a pozitivní energii

V neposlední řadě je důležité udržovat klid a pozitivní energii během veterinární návštěvy. Pokud se vaše úzkost a stres přenášejí na psa, může to zhoršit jeho reakci na situaci. Pokuste se zůstat klidní a podporovat vašeho psa pozitivními signály, jako jsou mazlení nebo slova uklidňujícího tónu.

navsteva veterinare2

Připravit psa na veterinární návštěvu není vždy snadné, ale správná příprava může udělat velký rozdíl. Zvyknutím psa na manipulaci s tělem a situace, které se mohou při návštěvě veterináře vyskytnout, vytvořením pozitivních asociací a správným transportem můžete zlepšit zážitek pro vášho psa a snížit jeho stres. Pokud máte jakékoliv další obavy nebo otázky ohledně návštěvy veterináře, neváhejte se poradit s vaším veterinářem, který vám může poskytnout další rady a podporu.

Rada na závěr k návštěvě veterináře

Je důležité si uvědomit, že každý pes je individuální a může vyžadovat jinou úroveň přípravy na návštěvu veterináře. Sledujte svého psa a reagujte na jeho signály. Pokud si nejste jistí, jak nejlépe připravit svého psa na veterinární návštěvu, obraťte se na svého veterináře nebo na zkušeného kynologa, kteří vám mohou poskytnout cenné rady a doporučení. S dobrým plánováním a pozitivním přístupem můžete snížit stres vašeho psa a zajistit, aby návštěva veterináře byla pro vás i vašeho mazlíčka co nejpříjemnější zážitek.