Jak skladovat granule správně?

Skladujete granule správně?

Většina chovatelů v péči o své mazlíčky udělají spoustu chyb. Alespoň zezačátku. Mezi ty hodně časté se počítá i skladování krmiva. Vybrat správné krmivo pro pejska či kočku dá nemalou práci a chovatel nad tím může strávit spoustu času. Pak je důležité věnovat pozornost správnému skladování. Špatně uskladněné krmivo, totiž může pejskovi způsobit nemalé zažívací problémy.

Člověk si pomyslí, že když jsou granule suché krmivo, vydrží dlouho. Opak je však pravdou. Stejně jako je tomu u lidského jídla, i to pro zvířata má určitou trvanlivost. Navíc zvířata mají mnohem citlivější trávení než lidé a každé zkažené jídlo se projeví o to více. Čím déle je skladované, tím ztrácí na výživnosti a chutnosti. Navíc se může začít kazit nebo plesnivět. Většina granulí má datum expirace přibližně po 12 až 36 měsících. To však platí jen v případě, že zůstanou uzavřené v původním balení. Jakmile jsou otevřeny, jejich expirace se změní pouze na několik týdnů.

Na co si dát pozor, při skladování granulí?

  1. Správné skladovací prostory

Spoustu lidí kupuje velká balení granulí. Z velké části je to proto, že bývají výhodnější. Tyto pytle pak většinou skladují v garáži nebo sklepních prostorech. Ovšem taková místa jsou bohužel absolutně nevhodná ke skladování jakýchkoli potravin. Prostory jsou velmi vlhké. Suché krmivo vlhkost nasaje a výsledkem je, že začne plesnivět. Další nevýhodou těchto prostor je i fakt, že má specifické vůně. Psi mají mnohonásobně lepší čich než lidé. Když jim načichne krmivo pachem, který se jim nelíbí a nevoní jim, prostě ho přestanou jíst. Granule proto skladujete na suchých místech.

jak-skladovat-granule

  1. Na teplotě záleží

Teplo granulovanému krmivu taky škodí. Mělo by být skladováno na suchém chladném místě, nejlépe tam, kde nesvítí slunce. Chladným místem není míněno zrovna lednice nebo mrazák. Pro zajištění chutnosti po delší dobu stačí teplota do 25 °C. Skladování krmiva při vyšších teplotách napomáhá ke žluknutí. Pokud krmíte super prémiovými granulemi z masa čerstvého, pak musíte počítat s mnohem nižší trvanlivostí a tím pádem skladovat při mnohem nižší teplotě.

  1. Pozor na škůdce

Suché krmivo je velkým lákadlem i pro škůdce jako jsou třeba moli. Nejsou totiž vybíraví a krmivo pro psi nebo kočky mají také rádi. Nejlépe proti takovým nezvaným návštěvníkům zabojujete pomocí kvalitních uzavíratelných dóz. Tak si nechají zajít chuť i další návštěvníci jako třeba myši a potkani.

  1. Nákup správného množství

Snažit se ušetřit za každou cenu není vždy výhodné. Pokud vlastníte pejska malého plemene, pak nákup obrovských pytlů do “foroty” ztrácí smysl. To, co ušetříte na slevě, následně vydáte při nákupu krmiva nového. To původní se totiž zkazí dřív, než ho stihnete spotřebovat. Proto je vhodnější nakupovat menší balení granulí, ale zato častěji. Tak budete mít jistotu, že váš pejsek dostává vždy krmivo nezasažené plísní nebo škůdci. Faktem totiž je, že jakmile otevřete pytel granulí, měli byste ho spotřebovat do dvou měsíců. Navíc krmivo v otevřeném pytli postupně ztrácí na vůni a kvalitě. Takže se také může stát, že pejskům přestane chutnat. Na to pozor. Udržte kvalitu granulí na nejvyšší úrovni.

  1. Čtěte doporučení na obalech

Ne všichni výrobci se shodnou na skladování granulí. Kupříkladu některá krmiva jsou vyráběna z více jak 60 % čerstvého masa a jsou sušena při pokojové teplotě na vzduchu. Tím si zachovají svou vlhkost a jsou i údajně pro psi chutnější. Taková krmiva je potřeba skladovat ve tmě, suchu a v původním balení, které zachová jeho kvalitu. Teplota skladování by pak neměla překročit 15°C. Pokud tedy skladujete granule v barelech nebo jiných bednách takto prémiová krmiva tam dávejte i s obalem. V opačném případě můžete granule znehodnotit.

jak-skladovat-granule01

Není-li uvedeno jinak, odborníci doporučují granule z plastových pytlů přesypávat do skladovací nádoby. Zabráníte tak uvolňování škodlivých látek z plastových obalů přímo do krmiva. Tento problém již někteří výrobci řeší. Prodávají krmivo v recyklovatelných pytlích a plastu se úplně vyhýbají.

Dalším tipem pro správné skladování je i použití skladovací metody FIFO. Tedy metoda first in first out. Pokud budete barel na skladování neustále doplňovat novým krmivem, to na dně se začne kazit a třeba i plesnivět. Dochází tak ke kontaminaci celého obsahu. Než otevřete nový pytel, nejprve spotřebujte veškeré krmivo, které máte v barelu. Ten následně vymyjte a vysušte, abyste se zbavili zbytků tuků a drobků z předešlého obsahu. Pak teprve můžete nasypat krmivo nové.

Závěrem je nutné dodat, že důležitou součástí péče o psí výživu je i mytí misek. Aby pejskovi krmivo opravdu chutnalo v jakékoli podobě, musí být správně servírováno. Pravidelné mytí misek na jídlo i vodu by mělo být součástí vaší rutiny. Po každém krmení zbytky krmiva vyhoďte, nebo jinak uskladněte a misku vymyjte. Když už miska nevypadá v kondici, kupte misku novou. Předcházíte tak množení bakterií a virů, které mohou způsobovat problémy se zažíváním. A přitom vymýt takovou misku zabere jen pár minut. Tak proč zbytečně riskovat zdraví pejska.