5 tipů, jak vybrat vhodnou přepravku pro zvířata

Ať už se chystáte pouze k veterináři nebo rovnou na dovolenou, při cestování se svým mazlíčkem se neobejdete bez kvalitní přepravky pro zvířata. U skutečně velkých psů sice tento problém často odpadá, u menších plemen, u koček nebo ještě drobnějších zvířecích mazlíčků už je přepravní box skutečně nutností. Bude ale lepší kovový, nebo plastový? A jak velký by měl vlastně být, aby měl náš chlupáč dostatek pohodlí? A jaký typ přepravky vlastně zvolit? Na všechny tyto otázky vám odpovíme v tomto rádci, jak přepravku vybrat!

1. Velikost v hlavní roli

Nejzásadnějším bodem výběru je správná velikost. Nestačí, že se zvíře do přepravního boxu jen vejde, musí se v něm cítit pohodlně. Tento bod rozhodně nepodceňujte především v případě, že se chystáte se svým mazlíčkem letět letadlem. Právě komfort zvířete bývá velmi důkladně kontrolován a v případě nedostatků vám může být let dokonce zakázán. Zvíře by tedy mělo mít možnost si v boxu sednou, stoupnout, lehnout a také se v něm otočit. 

Přepravku nevybírejte od oka, ale vezměte do ruky metr a zvíře poctivě změřte. 

  • Přeměřte jeho délku od čenichu až po konec ocasu.

  • Změřte výšku od země až po nejvyšší bod zvířete (hlavu, případně konce uší).

  • Změřte šířku a vynásobte dané číslo dvakrát. 

Přepravku následně vybírejte tak, aby mělo zvíře nad hlavou dostatek prostoru (alespoň 5-8 cm). 

Pokud kupujete přepravku pro štěně či kotě, nezapomeňte, že zvíře rychle vyroste. Pořiďte tedy raději rovnou box o něco větší. Ušetříte si tak další náklady do budoucna.

jak-vybrat-prepravku-pro-zvirata

2. Zvažte způsob cestování

Před nákupem přepravky si předem promyslete, kam a jak budete se svým mazlíčkem nejčastěji cestovat. Pokud se chystáte na cesty hromadnou dopravou včetně té letecké, prověřte si podmínky jednotlivých dopravců (více jsme o cestování se zvířaty psali zde). Ne každá přepravka se totiž hodí například pro cesty letadlem či vlakem. Speciální přepravky pak můžete zvolit pro cesty například na kole, kdy můžete tašku přímo připevnit k nosiči nebo řidítkům.

3. Box, klec nebo taška?

Existuje hned několik typů přepravek: klasické, klece, tašky a batohy či dokonce kabelky. Abyste vybrali ten správný, zaměřte se na převažující způsob přepravy, který hodláte využívat, a přihlédněte i k velikosti a povaze vašeho mazlíčka.

prepravka-pro-psa

Nejpoužívanější jsou plastové přepravky s kovovými či plastovými dvířky. Hodí se takřka do všech dopravních prostředků a jsou vhodné pro menší psy, kočky i další mazlíčky. Většinou je můžete snadno celé rozebrat – dvířka lze kompletně vyklopit a navíc je možné zvednout celý horní díl. To může pomoci s umístěním mazlíčka do přepravky. 

Klece se pak hodí pro větší psí plemena, tašky a batohy zase pro ty menší.

klec pro zvířata

4. Vyberte vhodný materiál

Dále budete stát před otázkou výběru materiálu. K těm nejběžnějším patří plast, který je lehký, cenově přijatelný, a snadno se čistí. Na druhou stranu se po něm mazlíčci mohou snadno sklouznout a pro temperamentnější zvířata nemusí být dostatečně pevný. To naopak nehrozí u kovu. Kovové klece poskytují dostatečný výhled a také větrání, bývají hliníkové a tudíž lehké, snadno se udržují. Nabízejí však nejmenší komfort. To zase není problém u textilních (nylonových) přepravek, které navíc i hezky vypadají, na druhou stranu se hůře udržují a nejsou tolik odolné.

5. Nepodceňujte konstrukci a její praktičnost

Přestože vás může lákat vybírat si podle designu, ten nechte až na poslední místo, a kromě výše zmíněných bodů myslete i na praktičnost. Dá se přepravka snadno vyčistit? Je možné ji rozložit tak, abyste neměli problémy s jejím uskladněním? Splňuje vybraný box pro zvířata požadavky přepravců? Má pohodlné madlo pro přenášení, nebo se vám bude nepříjemný materiál zarývat do rukou? Vypadá konstrukce bytelně a bezpečně? To vše je třeba vzít v potaz.