Falešná březost u fen a jak si s ní poradit

Začala vaše fenka úpěnlivě pečovat o své hračky a jakmile se k nim přiblížíte, chrání je a vrčí? Nebo pozorujete jiné podivné změny v jejím chování? Pak je možná na vině falešná březost, matoucí stav pro psy i jejich majitele. Jak s touto situací naložit, co ji způsobuje a kdy vyrazit k veterináři? Na to odpoví následující řádky. 

falesna-brezost-u-fen-2

Na vině jsou hormony

Pojmem falešná březost (nebo také pseudogravidita) označujeme stav, kdy fenka vykazuje příznaky březosti, ve skutečnosti však žádná štěňátka na cestě nejsou. Postihnout může nekastrované feny jakéhokoliv plemene a věku, přičemž některá plemena jsou k tomuto jevu náchylnější více než jiná. Patří k nim například jezevčíci či bíglové. Jakmile se jednou u fenky falešná březost projeví, připravte se raději na to, že se bude opakovat pravidelně. 

Pokud bychom se vydali po stopách příčin tohoto stavu, najdeme jediného viníka: hormony. Po každém cyklu hárání v těle psa započnou hormonální změny, jejichž účelem je připravit zvíře na těhotenství. Někdy se však spustí i v případě, kdy k oplodnění nedojde. Během ovulace se zvyšuje hladina hormonu progesteronu, po zhruba šesti až osmi týdnech dochází k jeho poklesu. To nastartuje zvýšenou produkci jiného hormonu, prolaktinu, který má řadu symptomů spojených s falešnou březostí na svědomí. 

falesna-brezost-u-fen-3

Falešná březost a její příznaky

Falešná březost u psů se projevuje změnami v chování, pozorovat můžete i příznaky fyzické. Jsou přitom stejné jako ty, které se pojí ke skutečnému těhotenství:

  • Zvětšené mléčné žlázy, které mohou dokonce produkovat sekret či mléko

  • Zvětšené břicho

  • Ztráta chuti k jídlu 

  • Zvracení

  • Letargie

  • Neklid, úzkost

  • “Hnízdění” ve snaze vytvořit pelíšek pro sebe a své neexistující potomstvo

  • Zvýšená pozornost a snaha o ochranu např. hraček, které imitují štěňata

  • Agrese

Ptáte se, jak dlouho falešná březost trvá? Příznaky by měly samovolně vymizet do několika týdnů. Pokud by se tak nestalo, je dobrým krokem návštěva veterináře. Zjistíte tak, zda se náhodou nejedná o březost skutečnou a vyloučíte případně i jiné nemoci. 

Jak se k fence v tomto období chovat?

Ačkoliv je toto období náročné pro vás i vaši čtyřnohou kamarádku, nejedná se o nebezpečný stav a není vyžadována ani žádná speciální péče. V některých případech si možná příznaků ani nevšimnete nebo budou jen velmi mírné.

Pokud chcete fence ulevit a pomoct, snažte se ji co nejvíce rozptýlit. Vyrážejte častěji na procházky, zapojte hračky. Během toho jí můžete odebrat ty hračky, o které pečuje jako o štěňátka. Snažte se jí také zabránit v olizování bradavek, které v těle podporuje laktaci. Pomoci v tomto ohledu mohou ochranné límce či oblečky.  

Trvalým řešením je pak kastrace. S tou ale určitě počkejte do chvíle, než falešná březost odezní. V opačném případě by totiž mohlo dojít k prodloužení doby trvání příznaků.  

falesna-brezost-u-fen

Falešné vs. skutečné březí

Nedali byste zrovna ruku do ohně za to, že se vaše fenka během hárání nesblížila se psem od sousedů, nebo ve štěňátka rovnou doufáte? Pak asi přemýšlíte nad tím, jak tedy poznat falešnou březost od té skutečné. Toto dilema vyřeší jedině veterinář, který pomocí testů určí, jestli se můžete těšit na nové přírůstky, nebo ne.