Přepeřování papoušků: rady a tipy, jak ho zvládnout

Pokud máte doma svého prvního papouška, možná vás situace, kdy váš mazlíček začne najednou ztrácet svou největší chloubu, tedy peří, vyděsí. Patrně ale není důvod k obavám. Nejspíš se totiž potýká s přepeřováním, zcela přirozeným procesem, kterým procházejí všichni ptáci a je naprosto neškodný. Přesto byste o něm pár věcí měli vědět. 

preperovani-papousku-2

Co je přepeřování a proč k němu dochází?

Přepeřování je hormonálně řízený a opakující se proces, během kterého papoušci shazují staré peří, aby uvolnili místo novému. Důvodem je, že se peří vlivem slunce, vody, nečistot a dalších faktorů průběžně opotřebovává. Jeho náhrada tak ptákům zefektivní létání i námluvy. Obvykle přepeřování probíhá postupně, aby zvířata neovlivnilo v běžném životě. Peří vypadává nejprve na křídlech, těle a na závěr přicházejí ocasní pera. Zároveň probíhá symetricky. Pokud tedy papouškovi vypadne pírko na levé straně těla, stejně tak mu vypadne i na straně druhé. To příroda zařídila proto, aby nedocházelo k potížím s dynamikou během letu. 

Rozlišujeme přepeřování úplné, kdy se vymění všechna obrysová pera, a částečné. Tehdy dochází k nahrazování některých per pestřejšími, což má přilákat potenciální partnery a usnadnit tak rozmnožování. 

Jak často ptáci přepeřují?

Obvykle se proces opakuje jednou, ale i dvakrát nebo třikrát ročně a trvat může několik týdnů až měsíců v závislosti na velikosti zvířete. Přepeřování vychází z přirozeného rytmu zvířete a ovlivňuje jej roční období, délka světla, teplota, druh papouška a do velké míry i to, zda žije venku, nebo v bytě. V přírodě obvykle k přepeřování nedochází během rozmnožování nebo migrace, v domácích podmínkách však může nastávat i v neobvyklých obdobích roku.   

Symptomy, které značí přepeřování

Hlavním poznávacím znamením přepeřování jsou samozřejmě vypadaná peříčka a spousta prachu z šupinek keratinu v okolí klece. Pozorovat ale můžete i další symptomy. 

 

  • Svědění

 

Přepeřování je spojené s nepříjemným svěděním, takže si můžete všimnout, že se papoušek snaží drbat o klec nebo jiné předměty. 

 

  • Náladovost a podráždění

 

Nepříjemnost projevů se může odrazit i v chování vašeho opeřeného kamaráda, který může více okusovat předměty v kleci nebo svou podrážděnost otočit i směrem k vám.  

 

  • Únava

 

Přepeřování je velmi náročné na energii a můžete si tak všimnout snížené aktivity ptáků. V těchto případech je vhodné dopřát papouškovi klid.

preperovani-papousku-3

Takto můžete papouškovi přepeřování usnadnit

Jak jste nejspíš pochopili, přepeřování je pro papoušky náročným obdobím, a to jak po stránce psychické, tak i fyzické. Jako starostlivý majitel mu tak nejspíš chcete proces co nejvíce ulehčit. Co můžete udělat?

 

  • Zaměřte se na výživu

 

Peří je až z 90 % tvořeno bílkovinami, takže je jasné, že tělo papouška v tomto období potřebuje ještě více živin. Základem je tak vyvážené a kvalitní krmivo, přilepšit můžete svému kamarádovi také vařeným vejcem. Nezapomínejte ani na dostatek tuků. Obzvlášť vhodný je pupalkový olej, který má pozitivní vliv na kvalitu peří, kůže či zobáku.

 

  • Dopřejte papouškovi koupel

 

Častější koupele pomohou opeřencům uvolnit rostoucí nové peří a zmírní podráždění kůže. Koupelna pro papoušky se tak v tomto období stává nezbytností. 

 

  • Možnost kousání

 

Přepeřování je také dobrou chvílí k pořízení nových hraček na kousání, které poskytnou potřebné odreagování a zábavu. 

 

  • Zajistěte dostatek tepla

 

Během přepeřování jsou ptáci o něco náchylnější na chlad. Proto se snažte udržovat konstantní teplotu a chraňte je před průvanem. Ke zdravému růstu per velmi napomáhá také dostatek slunečního záření. Pokud tedy chováte papouška v bytě, zajistěte, aby se alespoň na chvíli dostal na slunce. 

 

  • Mějte pochopení

 

Snažte se do svého papouška co nejvíce vcítit. Pokud máte dojem, že touží po klidu, dopřejte mu jej. Zároveň jej ale nenechávejte v izolaci od rodiny, aby se necítil osaměle. Při kontaktu s ním také zacházejte velmi jemně, je totiž citlivější na poranění.