10 věcí, které do akvária nikdy nedávejte

Možná přemýšlíte nad novou dekorací do akvária a toužíte po troše originality. Jak ale nejspíš tušíte, ne všechno se do akvária hodí. A vsadíme se, že vás v mnoha případech překvapíme! Co tedy do akvária rozhodně nepatří?

co-do-akvaria-nepatri

1) Plasty

Pokud si pořídíte plastovou dekoraci v obchodě se zvířecími potřebami, můžete být patrně v klidu. Jde o plast, který je bezpečný. Ale možná jste na sociálních sítích zahlédli nový „trend”, kdy lidé mezi ryby umisťují například postavičky z kostek LEGO nebo jejich nejrůznějších alternativ. Tady už ale nastává problém. Plast je vyráběn z mnohdy škodlivých složek, které při uvolňování do vody mohou způsobit rybám vážné zdravotní komplikace. Pro výzdobu lze použít spoustu jiných materiálů, tak se raději plastu vyhněte.  

2) Koráli a mušle

Vedle toho, že dovážet si z dovolené koráli a mušle není obvykle povolené, není ani dobrý nápad umisťovat tyto, byť na pohled velmi líbivé, prvky do akvária. Alespoň do toho sladkovodního. Jde totiž o žijící organismy, které však v akváriu nepřežijí. A po odumření mohou uvolňovat pro ryby toxické látky, poškodit vybavení akvária, změnit pH vody a ryby se navíc o jejich ostré hrany mohou poranit. To už je opravdu hodně důvodů, proč nic takového do akvária nepatří.  

3) Příliš mnoho potravy

Dalším častým neduhem akvárií je překrmování. Nejen, že tím zbytečně vyhazujete peníze z okna, ale zbytky krmiva pro ryby také ve vodě nadělají pořádnou neplechu. Vodu znečišťují a podporují růst bakterií a řas, čímž vám ztíží údržbu akvária. Může také docházet k uvolňování škodlivých látek, což zase způsobuje potíže rybám. 

4) Kovy

Přemýšlíte, jak by se kovy mohly do vašeho akvária dostat? Možností je více, od měděných trubek nebo drátů až po mince, které jste možná mohli někdy v akváriích zahlédnout „pro štěstí”. Nic takového tam ale rozhodně nepatří. Vedle toho, že kovové předměty mohou narušit křehkou rovnováhu akvária, je například měď pro ryby toxická

5) Písek z pláže

Pokud jste jej nepořídili v obchodě, plážový písek do akvária nepatří. A to ani do toho se slanou vodou. Důvodem je, že písek na pláži je plný bakterií, prachu a chemikálií. Zatímco tak obrovský ekosystém, jakým je moře nebo oceán, se se vším zvládne vypořádat, vaše akvárium nikoliv. 

co-do-akvaria-nepatri-2

6) Ostré předměty

Nastínili jsme to už u mušlí, ale raději to zopakujeme: do akvária nepatří nic ostrého, ať už jde o dekorace s ostrými hranami a rohy, nebo nedostatečně jemný písek a štěrk. Rybí šupiny jsou velmi jemné a k infekci nebo zranění tak může dojít velmi snadno.  

7) Znečištěné ruce

Nejspíš by vás nenapadlo strčit do akvária ruce od bláta nebo s jiným viditelným znečištěním. Ale problémem může být i zbytek mýdla nebo krém na ruce. Způsobit totiž může narušení chemické rovnováhy vody a kontaminaci. 

8) Příliš teplá nebo studená voda

Správná teplota vody je pro ryby v akváriu zásadní. Zatímco ve volné přírodě není problémem doplavat do místa, kde jim teplota vyhovuje více, v omezeném prostoru to samozřejmě možné není. Příliš chladná voda může způsobovat zpomalení metabolismu, teplá voda zase opak, tedy přílišnou aktivitu. Ani jedno z toho ale není optimální a může vést k mnohem horším důsledkům. 

9) Nevhodné druhy ryb

Pokud toužíte po pestrosti, je třeba vybírat ryby tak, aby se navzájem snášely a zároveň měly podobné požadavky pro spokojený život. Do akvária umisťujte přibližně stejně velké druhy, předejdete tak konfliktům. Také vybírejte druhy s podobným temperamentem. Vždy také přihlédněte k tomu, zda se jedná o rybu samotáře, nebo o druh, který se nejlépe cítí v hejnu. Počet ryb uzpůsobte velikosti nádrže a nabídněte jim také možnost úkrytu. 

10) Nedostatečné nebo přílišné osvětlení

Nevhodné množství světla může vést k růstu řas nebo měnit chování ryb a jejich apetit. Jak tedy vybrat vhodné osvětlení? Obecně se setkáváme s pravidlem 0,7 W na 1 litr vody. U LED osvětlení se zase řiďte údajem na obalu.