Jak se zbavit řas v akváriu a zabránit růstu nových?

Představovali jste si, jak budete každý den pozorovat barevný svět v akváriu, ale místo toho se váš koníček změnil v nekonečný boj s řasami. Nebojte se, rozhodně v tom nejste sami a podobné patálie zažívá řada akvaristů. Poradíme vám, jak množství řas kontrolovat, jak zbytečně nepřispívat k jejich růstu i jak se jich zbavit. 

rasy-v-akvariu

Kolik řas je „tak akorát”?

Hned na úvod důležitá poznámka: malé množství řas je zcela normální, přispívá k zachování přirozeného ekosystému akvária, slouží jako potrava pro některé živočichy a navíc může pomoci i s čištěním vody. Vedle toho pak dotváří i celkový vzhled akvária. Problém ale nastává, pokud dojde k přemnožení řas. Je to totiž indikátor toho, že je s akváriem něco v nepořádku. Přemíra řas také může znamenat pro ryby ohrožení a vedle toho zkrátka nevypadá dobře. Pokud se tedy řasy začínají vymykat vaší kontrole, je na čase jednat. 

Důvody, proč řasy v akváriu rostou

Příčiny růstu řas nemusíme hledat dlouho. Stejně jako dalším rostlinám se jim daří tam, kde jsou tři pro jejich život zásadní faktory: světlo, voda a živiny. Všechny jsou pro vaše akvárium samozřejmě nezbytné, v případě světla a živin je však důležité zajistit jejich správný poměr. Jakmile bude jednoho z faktorů příliš, řasy se začnou množit jako plevel na zahradě. Jak k této situaci nejčastěji dochází?

  • Přílišné osvětlení
  • Překrmováním ryb
  • Málo častá výměna vody.
  • Nadměrné nebo nedostatečné hnojení.

Nejlepší prevence vzniku řas

Už víte, co mají řasy v akváriu rády. A tak se můžete zaměřit na prevenci, která je samozřejmě jednodušší než snaha se jich zbavit. Na co při běžné údržbě nezapomínat?

  • Snižte osvětlení

Akvárium by nemělo stát na přímém slunci. Pokud jde o umělé osvětlení, stačí, když bude svítit maximálně 10 hodin denně

  • Přiměřené krmení

Spousta akvaristů rybky překrmuje, což nadělá více škody než užitku. Pokud ryby nasypané krmivo nespořádají do 5 minut, podáváte ho příliš mnoho. V tom případě je nutné nesnědené krmivo odstraňovat. Je totiž zdrojem amoniaku, fosforečnanů a dusičnanů, které přispívají k bujení řas. 

  • Pravidelná výměna vody

Není optimální měnit všechnu vodu v akváriu najednou, ale pokud vyměníte každý týden 10–⁠15 %, zajistíte tak optimální balanc živin. 

  • Testujte vodu

Pravidelně sledujte obsah minerálů, živin a pH svého akvária. Budete tak moci vhodnými prostředky rychleji reagovat na nejrůznější výkyvy. 

  • Živé rostliny

Udržujte v akváriu dostatečné množství živých akvarijních rostlin, které si uzmou světlo a živiny, jež by jinak mohly přispívat k bujení řas. 

rasy-v-akvariu-2

Jak se zbavit nejčastějších typů řas v akváriu

Pokud už řasy v akváriu máte, nezbývá, než se pustit do ručního čištění. Poslouží k němu škrabka nebo magnetická stěrka, případně vhodné akvarijní přípravky. Nezapomeňte při čištění také odstranit zbylé krmivo a výkaly. Roli může hrát i to, s jakými řasami se potýkáte.

Zelené řasy jsou v akváriích běžné. K jejich přemnožení dochází v důsledku nedostatečné filtrace nebo při přemíře živin. Zbavit se jich můžete umístěním krevet Amano nebo za pomoci dalších živočichů, kterým chutnají (např. krunýřovci či parmička červenoploutvá). 

Modré nebo také modrozelené řasy mají podobu slizkého povlaku. Za jejich vznikem je často nadmíra dusičnanů a fosfátů ve vodě. Pomůže výměna vody nebo také umístění vhodných plžů. 

Hnědé řasy jsou běžné především v nových akváriích. Jsou neškodné a často zmizí dokonce samy. 

Červené řasy jsou oproti tomu velmi odolné a zbavuje se jich nejhůře. Rády se také usazují na rostlinách, které je nutné z akvária odstranit. 

Černé, nebo také štětičkové řasy vznikají často v důsledku nedostatku CO2. Do jejich odstraňování se můžete pustit ručně, případně si vzít na pomoc například tekutý uhlík. Pomohou opět i krevetky nebo vhodné rybky (např. parmička černopruhá).