Vážení zákazníci 29. 3. a 1. 4. bude naše prodejna v Brně zavřená. Přejeme krásné svátky!

Úpal a úžeh u psa

Úpal nebo úžeh u psa může nastat celkem snadno, stačí k tomu příliš horký den, pár minut v autě nebo nepřiměřená tělesná zátěž v horkém počasí. I když má pes dobré samoochlazující mechanismy, někdy ani to nestačí, protože je oproti člověku vystavován často většímu horku, aniž bychom si to uvědomili. A navíc jsou některá plemena více náchylná k přehřátí.

prehrati-psa

NEZAPOMÍNEJTE na to, že u země, zejména vydlážděných cestách nebo asfaltu, je teplota o několik stupňů vyšší než ve výšce vaší hlavy a těla. Pes je tak při takové procházce vystaven vyšší tepelné zátěži.

TEPELNÝ ÚPAL u psa: způsobuje ho vysoká teplota okolí (přehřátý nevětraný byt, prostor, auto), riziková je také vysoká vlhkost vzduchu zároveň s vedrem. Pes pak ztrácí schopnost termoregulace, organismus přestává odvádět teplo a nastává úpal.

  • Přijít k němu můžete i při pár minutách v horkém, přehřátém nevětraném autě. Pozor také na přepravky, prostory, kde je vydýchaný vzduch. Riziko představují též náhubky omezující otevření tlamy v létě, protože snižují až znemožňují ochlazování psa dechem.

SLUNEČNÍ ÚŽEH u psa: způsobuje ho přehřátí mozku a nervové soustavy v důsledku vystavení vysoké teplotě, nejčastěji tedy slunečnímu záření na tělo a zejména hlavu.  Jeho vznik může podpořit nedostatečná hydratace, náchylnější jsou také psi v rekonvalescenci.

  • Přijít k němu můžete při procházce po pláži, při výcviku na slunci, na procházce bez možnosti schovat se do stínu.

Příznaky úžehu, úpalu: zrychlené povrchní dýchání, zvýšená tělesná teplota, malátnost, nadměrné slinění, překrvené dásně a oční spojivky a suchý a horký čenich.

KDY SE VYDAT K VETERINÁŘI: U rizikových psů či při nelepšení stavu

V těžkých případech se vyskytuje také svalový třes, křeče, případně kolapsové stavy. Pokud pes zvrací a jeho stav se ani po ochlazování do 1 – 2 hodin nelepší, jedná se o staršího psa, miniaturní plemeno psa, štěňata nebo zranitelné psy v rekonvalescenci – vyhledejte veterinární pomoc.

PŘEHŘÁTÍ: Co s tím?

Je důležití ochlazovat tělo POZVOLNA. Vlažnou vodou, podáváním studené (nikoliv ledové) vody. K ochlazení se může použít také ledový obklad (led, mražená zelenina zabalený v utěrce) přiložení do podpaží nohou, vlhčení a ochlazování polštářků tlapek, což je místo, kudy se pes také přirozeně ochlazuje. Máte-li rizikového psa, nebo jste možnosti přehřátí vystavováni častěji, vyplatí se mít u sebe chladící polštářky, dečky a nákrčníky, které lze použít hlavně jako prevenci přehřátí. 

Při ochlazování akutního přehřátí je důležitý čas. Stav by se měl během jedné hodiny zlepšit. Pokud ne, vyhledejte veterináře.

Prevence přehřátí: I tady máme své pomocníky

Co dělat, když už je venku vedro? Vyhýbejte se aktivitě v extrémně horkých dnech, nenechávejte psa zavřeného v autě ani po krátkou dobu, život ohrožující přehřátí je skutečně  záležitostí pár minut. Časté venčení a procházky z horkých bytů by měly pomáhat nejefektivněji. Psovi můžete pomoci také chladícími miskami na vodu, které udrží vodu svěží delší čas. A ačkoliv jsou mističky cestovní, užijete ji i doma. 

Jste-li již vystaveni extrémnímu vedru, používejte chladící oblečky a šátky nebo polévejte psa vodou nebo na něj pokládejte vlhké ručníky a pokud možno, zůstávejte ve stínu.

Máte-li zahradu nebo prostor, do kterého pes může i bez vaší přítomnosti doma, zkuste i psí dvířka vedoucí do míst, kde si pes může odpočinout od vedra (garáž, veranda, sklep)

Víte, kteří psi jsou na přehřátí náchylnější:

  • Dlouhosrstá plemena nebo plemena s hustou srstí
  • Krátkolebá plemena (boxeři, buldoci…)
  • Miniaturní psíci
  • Obézní psi
  • Psi se srdečními nebo dýchacími potížemi