Vážení zákazníci 29. 3. a 1. 4. bude naše prodejna v Brně zavřená. Přejeme krásné svátky!

Zubní kámen u psů a koček: jak s ním bojovat?

Zubní hygiena a celková ústní péče je pro zdraví vašich domácích mazlíčků zásadní. Její zanedbání může snadno (a překvapivě rychle) vyústit v daleko větší nepříjemnosti, než je jen nevábně vonící dech psa či kočky. Lámání a vypadávání zubů, následná bolest při jídle, to vše jsou důsledky zubního kamene. Existuje však snadná cesta, jak problémům předejít – vhodná péče a prevence. 

zubni-kamen-u-psu-a-kocek

Zubní plak vs. zubní kámen: jaký je rozdíl?

Pojďme si nejprve v krátkosti vysvětlit rozdíl mezi častými problémy chrupu psů a koček, tedy zubním plakem a kamenem. Vše začíná hromaděním zbytků jídla mezi zuby. Tyto kousky se mísí se slinami, což vede k množení bakterií, které následně vytvoří na povrchu zubu bílou vrstvu – zubní plak. Pokud se plak neodstraní, začne reagovat s minerály a mění se v zubní kámen. Ten má žlutou nebo hnědou barvu a na zubech je už viditelný. 

Jak odstranit zubní kámen?

Zatímco zubní plak snadno odstraníte čištěním za pomoci zubního kartáčku, se zubním kamenem už si v domácích podmínkách neporadíte a řešením je návštěva veterináře. Vyplatí se však zubní kámen nepodceňovat. Bakterie, které stojí za jeho vznikem, jsou velmi chytré, a jakmile dokončí svou “práci” v tlamě zvířete, vydají se dělat paseku do dalších částí těla vašich mazlíčků a mohou se dotknout i důležitých orgánů a výrazně tak ohrozit zdraví zvířete. 

zubni-kamen-u-psu-a-kocek-3

 

Jak předcházet vzniku zubního kamene?

Abyste předešli nemalým účtům u veterináře a také zdravotním komplikacím vašich chlupáčů, zaměřte se na prevenci.

  • Pravidelně zuby domácích mazlíčků čistěte.
  • Zvažte zařazení krmiva, které je svým složením zaměřené na dentální problémy
  • Dopřávejte svému psovi nebo kočce dentální pamlsky, které čistí zuby, posilují žvýkací svalstvo a zpříjemní dech zvířete.
  • Skvělou volbou jsou i dentální hračky, které svým tvarem i materiálem pomáhají čistit chrup a zároveň pečují o dásně. Díky nim bude péče o zuby zároveň hrou a vašeho psa bude bavit. 
  • K péči o chrup zvířete přispívají i nejrůznější doplňky stravy, které smícháte s běžným krmivem.
  • Do pitné vody psů a koček zase můžete přidat trochu ústní vody, která působí proti bakteriím, zápachu a zubnímu plaku i kameni. 

Jak správně čistit chrup psů a koček?

K čištění zubů si připravte kartáček s měkkými štětinami a také zubní pastu určenou pro zvířata. Pozor, skutečně nikdy nepoužívejte k čištění běžnou zubní pastu nebo jedlou sodu. Obsahují totiž složky, které by mohly mazlíčkům způsobit zdravotní problémy. Ideální je začít s pravidelným čištěním už od štěněte či kotěte – zvířata si tak lépe na tuto rutinu zvyknou. Ale ani pro dospělé mazlíčky nemusí být tato činnost trápením, důležitý je pozitivní přístup a odměna. 

zubni-kamen-u-psu-a-kocek-2

A jak na první čištění? Vyberte si chvíli, kdy je váš zvířecí kamarád v dobré psychické pohodě. Nejprve mu dejte ochutnat pastu. Nebojte se, většinou mají skvělou příchuť, která zvířatům voní. Pokud nebude nic namítat, začněte jí jemně masírovat zuby a linii dásní. Poté můžete přejít k použití vatové tyčinky (u koček) či hebkého hadříku (u psů) a čistit jimi zuby po několik dní. Následně můžete vyzkoušet zubní kartáček. K dostání jsou klasické varianty, ale i verze, které je možné navléknout na prst. K čištění používejte krouživé pohyby a soustřeďte se především na vnější stranu zubů, kde se hromadí většina zubního plaku.