Travní osiny jako nebezpečný protivník vašeho psího miláčka

Travní osina vypadá na první pohled jako absolutně neškodná, ale opak je pravdou. Víte, jaké nebezpečí pro vašeho psa představuje? Může se osina dostat kamkoliv do jeho těla? Jaké příznaky zvířecí miláček vykazuje? Máte to vůbec nějaké řešení? To jsou otázky, které každého pejskaře napadnou jako první. Pojďme si na ně společně odpovědět a více se ponořit do tohoto velmi aktuálního tématu. Zde určitě platí, že kdo je připraven, není (tolik) překvapen. 

Co je to travní osina a jak vypadá? 

Osiny jsou ostré výrůstky lučních travin a obilovin, které se vyskytují v jednoduchém květenství. Velikostně se mohou pohybovat i přes 1 cm, kdy však jejich délka a ostrost závisí na daném druhu trávy. Váš psí kamarád se s nimi může setkat opravdu kdekoliv, kde se v blízkosti vyskytují travní porosty. Nebudeme si nic nalhávat, pokud chodíte na procházky, tak je spíše nereálné, aby se s nimi někdy nesetkal. 

travní osiny pes

Jak poznat, že má pes osinu?

Osina má schopnost dostat se do psího těla a vesele v něm putovat, což značí v následném procesu léčení velké problémy. Do těla se přitom může dostat opravdu jakkoliv – vdechnutím, šlápnutím, přes oči nebo dokonce uši. Rozhodně tedy vinu případně neházejte na sebe. Bohužel je tohle takový nekonečný boj s větrnými mlýny, nad kterým páníčci nikdy úplně nezvítězí. 

Pojďme si k jednotlivým případům uvést nejčastější příznaky, které by vám mohly daný problém jasně naznačit. 

příznaky: zarudnutí, slzení, hnisavý výtok, omezená možnost přivírání oka

příznaky: na dotek zvýšená bolestivost, drbání ucha, naklánění hlavy, možnost mírného hnisaného výtoku

  • Nosní dutina

příznaky: kýchání, frkání, po delší době i možný hnisavý výtok

příznaky: zvýšená bolestivost, zarudnutí, otok, kulhání, časté olizování rány

První pomoc a návštěva veterináře 

Ve většině případů se postižené místo rozřízne a osina se vyndá. Není však výjimkou, že se v místě vniknuté utvoří hnisavé ložisko, kde se však osina již dávno nenachází, ale postoupila dále do těla. Léčba v tuto chvíli není již zcela jednoduchá. 

Můžete mít svého miláčka sebevíc rádi a víte, že vy mu vše ve finále uděláte nejlépe, ale v tomto případě je nutné se opravdu obrátit na veterináře. Samozřejmě může nastat situace, kdy není hbitá návštěva ihned možná. Pokud to dané problémové místo umožňuje (doporučeno na meziprstí), můžete jako první pomoc použít takzvanou „černou mast“, která má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Odpovídající množství masti vymačkejte na gázu, následně tlapku zavažte a poté navštivte veterináře. Pokud dojde k vniknutí do ucha a osina je viditelná, můžete jí zkusit vyndat za pomoci pinzety. V opačném případě, kdy se nachází hlouběji ve zvukovodu, přenechte úkon raději veterináři. Stejně byste mohli postupovat i při vniknutí do nosní dutiny. Spojivkový vak oka si raději asi nesoudíme doporučovat, jelikož může snadno dojít i k poškození oka. Návštěva odborníka je tedy na nejvyšším stupni pohotovosti. 

2-travni-osiny

 

Prevence 

Zde asi nikoho příliš nepotěšíme, jelikož je to vlastně nemožné. Ano, samozřejmě se můžete vyhýbat místům výskytu. Většinou je však volný pohyb psů umožněn pouze na prostorách, kde se tomu nevyhnete. Pouhé odkázání na vodítko a ulice asi zrovna vašeho psího mazlíčka neoslní.  Jediné, co můžete po procházce tedy udělat, je zkontrolovat ohrožené části těla, které jsme výše uváděli, zachytit problém včas a předejít větším komplikacím použitím prostředků pro hojení ran. V první fázi zůstávají osiny většinou zapíchnuté v kůži, čímž máte velkou šanci je najít a třeba i rovnou vytáhnout. Především u psů s dlouhou srstí je vhodné důkladné prohlédnutí srsti a důkladné vyčesání kartáčem

Co z toho plyne?

Osin se holt nezbavíme, ale bojovat s nimi budeme pořád. Psa po procházce v rizikových oblastech výskytu důkladně zkontrolujte, přičemž se zaměřte především na čtyři oblasti. Nejčastěji je travní osina u psa v uchu, nose, očích a tlapkách. Nezapomínejte však ani na srst! Pokud nastane problém, neodkládejte návštěvu veterináře. Na závěr by si měl každý páníček uvědomit, že osiny jsou označovány sice za sezónní záležitost, ale suchá travní semena s obaly najdete na zemi celoročně.