Jak a čím krmit papoušky?

Každý majitel papouška touží po tom, aby byl jeho mazlíček zdravý, dožil se vysokého věku a mohl se pyšnit peřím, které bude každý obdivovat. Právě strava hraje v těchto ohledech více než důležitou roli. Jak by měla vypadat, čím zásadně papoušky nekrmit a jaké množství bude optimální?

krmeni-papousku-2

Jak vypadá vhodná výživa papoušků

Ve volné přírodě se papoušci živí hmyzem, semínky a nejrůznějšími rostlinami, čímž si zajišťují stravu bohatou na vitamíny a minerály, které k životu potřebují. A úkol chovatelů je tak jasný – vytvořit jim ve voliéře či kleci co nejpodobnější podmínky. Ve stravě papoušků by tedy neměly chybět následující složky:

  • Granule a pelety

Podle odborníků by zhruba 50–70 % ptačí potravy měly tvořit granule určené přímo pro papoušky. Na trhu najdete spoustu různých variant podle konkrétních druhů papoušků nebo alespoň jejich velikosti. V každém případě se ale dívejte po těch, která neobsahují cukr nebo barviva. Možná se setkáte s tím, že bude váš papoušek granule zpočátku odmítat. Nebojte se zkoušet různé druhy, abyste se jeho vybíravému zobáku zavděčili. 

  • Čerstvé krmivo a směsi

Zbylou část, tedy zhruba 30–50 % jídelníčku, by měla tvořit čerstvá strava sestávající ze zeleniny, namočených či naklíčených luštěnin, syrových, naklíčených nebo namočených ořechů a semen a v menším množství také čerstvé ovoce

Mnoho chovatelů považuje semena, ovoce a ořechy za nejdůležitější součást jídelníčku papoušků, avšak ve skutečnosti by měly tyto ingredience tvořit maximálně 20 % jejich potravy. Je totiž důležité myslet na to, že v domácích podmínkách mají ptáci mnohem menší výdej energie než ve volné přírodě, a potřebují proto daleko méně cukru a tuku. 

A jaké druhy jsou vhodné?

Zelenina vhodná pro papoušky: dýně, paprika, špenát, mrkev, řepa, cuketa, sladké brambory, petržel

Ovoce vhodné pro papoušky: jablka, banány, papája, mango, broskve, ananas, borůvky, maliny, fíky, hrušky

Semínka a oříšky můžete papouškům podávat formou již hotových směsí. Pozor na jejich levné varianty, které obsahují příliš mnoho slunečnicových semínek. Ty mají spoustu tuku a pro papoušky až tak vhodné nejsou. Z ořechů můžete podávat mandle, pekanové nebo vlašské ořechy, ne však arašídy a samozřejmě se vyhněte i soleným variantám!

Přidat do jídelníčku můžete také byliny a další rostliny, nejlépe ty, které pěstujete doma. Chutnat vašim opeřencům bude třeba pampeliška, ptačinec či jitrocel. 

S otazníkem je podávání vajec. Zatímco někteří chovatelé vaječnou míchanici nabízejí svým papouškům několikrát do týdne, jiní ji striktně odmítají. Pokud si nejste jistí, nebude na škodu poradit se s veterinářem. 

  • Pamlsky 

Pro ozvláštnění jídelníčku můžete, samozřejmě s mírou, přidat i pamlsky pro papoušky. Nejčastěji mají podobu tyčinek nebo jílových bloků.

Vedle toho nezapomeňte papouškům vždy zajistit přístup k pitné vodě

krmeni-papousku

Nevhodné potraviny pro papoušky

A pro úplnost přidáváme ještě seznam potravin, které by papoušek jíst neměl a mohou pro něj být toxické:

  • avokádo
  • lilek
  • rebarbora
  • rajčata
  • cibule
  • česnek
  • čokoláda
  • mléčné výrobky
  • houby
  • arašídy
  • semena a pecky z ovoce

Kolik krmiva je akorát?

Hmotnost, věk, druh papouška, energetický výdej, zdravotní stav, prostředí – to všechno je potřeba při hledání optimálního množství zvážit. A jednoznačně tak nejde říct, kolik krmiva by měl váš opeřenec dostávat. Je ale třeba nic nepodceňovat, papoušci mají velký apetit a mohou tíhnout k obezitě. Řiďte se proto údaji na obalech krmiv pro papoušky a doporučením veterináře. Papoušky krmte v menších dávkách dvakrát denně a dejte si pozor na jejich vybíravost, kdy mohou vyzobávat například jen ty nejchutnější ingredience.