Krmení vodních želv od A do Z

Péče o vodní želvy je náročnější, než si řada začínajících chovatelů představuje. A platí to i o krmivu. Vyžadují co největší pestrost, takže s běžně prodávanými peletami si nevystačíte. Co svým želvám nabídnout, co se naopak nehodí a jaký je ten správný poměr živin?  

krmeni-vodnich-zelv

Vybíráme vhodné krmivo

Abyste zjistili, co váš kamarád s krunýřem doopravdy potřebuje, je potřeba vzít v potaz hned několik faktorů. Tím prvním je druh vodní želvy. Většina z nich se řadí mezi všežravce, avšak některé druhy upřednostňují více rostlinné, jiné více živočišné složky (například oblíbená želva mapová). Roli hraje také věk. Mláďata bývají výhradně masožravá a s přibývajícími roky by v jejich jídelníčku měl podíl rostlinné stravy růst. A jak jsme také uvedli hned v úvodu, zásadní je při jejich krmení pestrost

Typicky by se tak strava měla skládat z těchto hlavních složek:

  • Želví granule

Želví granule či pelety by měly tvořit zhruba 25 % krmiva. Proč jsou důležité? V domácím prostředí je velmi těžké nabídnout želvám takovou stravu, kterou by pojídaly ve volné přírodě. Aby se jim tak dostalo co největšího množství potřebných vitamínů a minerálů, jsou želví granule nezbytné. Vybírejte ty s vysokým obsahem masa (nejlépe rybího) a pokud možno varianty a výrobce střídejte. Tím zajistíte, že se k vašemu vodnímu živlu dostanou opravdu všechny potřebné živiny. 

  • Živočišná složka

Jen granule ale nestačí a přidat byste měli také čerstvé krmivo, čímž se nejlépe přiblížíte jejich přirozené potravě. Tvořit by mělo asi 25 % želvího jídelníčku. Podávat můžete moučné červy, kobylky a cvrčky, žížaly, plže a také kousky masa, především rybího. Vepřovému masu se vyhněte. 

  • Rostlinná složka

Zhruba z 50 % by pak jídelníček měla tvořit rostlinná složka (samozřejmě s přihlédnutím k faktorům uvedeným výše). Opět se snažte o co největší pestrost, kombinujte byliny, vodní rostliny a zeleninu. Želvy si rády pochutnají na pampelišce, kabombě, okřehku, jeteli, kapustě, špenátu, řeřiše, nastrouhané mrkvi nebo římském salátu. 

Pokud chcete, můžete občas želvám přilepšit i pamlskem. Sáhnout můžete po komerčních pamlscích nebo lyofilizovaném hmyzu. 

Co do jídelníčku želv nepatří?

Zásadní je při krmení želv čerstvost potravy. To znamená, že se snažte vyhýbat mražené zelenině i masu, protože v nich není tolik potřebných vitamínů. Setkat se můžete i s radami ohledně krmení želv psími nebo kočičími granulemi. I na to si dejte pozor, určitě by se nemělo jednat o jejich běžnou stravu. Doporučit jednoznačně nemůžeme ani krmení živočichy z volné přírody (například žížaly ze zahrady), které mohou přenášet některé parazity. A toxické mohou být i některé rostliny, například z řad kapradin. 

Jak potravu podávat?

Želvy se samozřejmě dokáží pohybovat na souši, což vás může při krmení trochu zmást. Potravu je ale vždy nutné podávat do vody. Jde o pro želvy přirozený způsob, kdy si svou kořist mohou stáhnout pod vodu. Pro vás to sice znamená znečištění akvária, pro želvy však důležitou součást života. A když mluvíme o kořisti, při krmení si dávejte pozor na prsty. Pokud jste už měli tu čest s želvím kousnutím, víte, že umí být velmi nepříjemné. Hodí se tak podávat krmivo prostřednictvím pinzety nebo hozením do vody z větší výšky, nikoliv však přímo z ruky. 

krmeni-vodnich-zelv-2

Jak často a jak moc vodní želvy krmit?

Mladé želvy je třeba krmit každý den, u starších si vystačíte s krmením třikrát do týdne. Rostlinná strava může být podávána častěji. Důležité je však předcházet překrmování želv, protože i ony mohou nabrat přebytečný tuk. Doporučováno je tak pravidlo, kdy by množství suchého krmiva mělo odpovídat velikosti želví hlavy, v případě živé potravy to může být lehce více. Podstatným faktorem je však i dostatečně velký prostor pro přirozený pohyb zvířete. 

Na toto si při krmení želv dejte pozor

Vedle překrmování je běžným problémem při krmení želv nedostatečný přísun vitamínů a minerálů. Často je třeba doplňovat především vápník, podstatný pro tvorbu krunýře, a vitamín A a D3. Zajistit je můžete želvám prostřednictvím sépiové kosti nebo kapek. Dále nezapomínejte na dodržování hygieny a pravidelně z akvária vyjímejte zbytky potravy, aby nedocházelo k množení nežádoucích řas a bakterií.