Čím, jak často a jak moc aneb vše o krmení akvarijních rybiček

Krmení rybiček se při vší té práci, kterou péče o vodu, rostliny a výbavu akvária vyžaduje, zdá jako příjemná třešnička na dortu. Jenže i tady můžete udělat chybu a narušit tím celou rovnováhu pracně budovaného akvária. Pojďme se tedy na krmení rybiček podívat blíže. 

vyziva-akvarijnich-ryb

Vybíráme vhodné krmivo pro rybičky

V přírodě se strava ryb odvíjí od toho, zda je daný druh masožravý, všežravý nebo býložravý. V akváriu ale často chováte hned několik druhů najednou. Je třeba chystat pro každý z nich speciální jídelníček? Není. Musíte však myslet na co největší pestrost. 

Na trhu se setkáte se třemi formami krmiva pro akvarijní rybičky:

  • suchým
  • mraženým
  • živým

Nejběžněji narazíte na krmivo suché, kam patří vločky, granule a tablety. To je praktické i z toho důvodu, že u něj nehrozí zavlečení bakterií nebo parazitů do akvária. A jaký typ vybrat? Orientujte se podle toho, kde daný druh ryb nejčastěji hledá potravu. Tablety jsou vhodné pro ty druhy ryb, které ji hledají u dna. Případně je možné tablety „přilepit” na stěnu akvária k uždibování. Pro ostatní druhy ryb a také menší rybky (cca do 6 cm) jsou vhodné vločky dostupné v různých velikostech nebo granule. Výhoda granulí spočívá v jejich vysoké vydatnosti. Speciálním typem suchého krmiva je pak prášek, který je určen pro potěr.

Velmi doporučované je doplňování suchého krmiva tím živým, abyste co nejvíce simulovali přirozené prostředí ryb. Zároveň je tak podpoříte ve zdravém pohybu. Vhodné jsou nitěnky, žížaly, roupice, nejrůznější larvy, blešivci, případně lze zakoupit i krevety nebo krill. Pokud je pro vás uchovávání živočichů příliš komplikované, můžete zvolit jejich mraženou, případně lyofilizovanou formu. I tak si zachovají výživovou hodnotu, navíc tak opět snížíte riziko nežádoucích mikroorganismů v akváriu.  

Nezapomínejte, že v ideálním případě byste měli typy a složení krmiva co nejvíce střídat. 

Kolik krmiva je akorát?

Nejčastější chybou akvaristů je překrmování ryb. To vede ke znečišťování akvária, ucpávání filtrů, růstu řas, narušení rovnováhy a dalším potížím. Obecné pravidlo říká, že byste měli rybičky krmit jen takovým množstvím, které stihnou spořádat v průběhu 5 minut. Pokud po uplynutí této doby krmivo v akváriu zůstává, uberte. Ze začátku zkuste nasypat do vody jen menší množství a sledujte, jak rychle si s ním její obyvatelé poradí. Pokud mají do 2 minut vše snědeno, přidejte. Snadno tak získáte představu o optimálním množství. 

vyziva-akvarijnich-ryb-2

Jak často rybky krmit?

Většina ryb tráví potravu zhruba 16–24 hodin. Z toho vyplývá, že krmení jednou až dvakrát denně je plně dostačující. Výjimkou jsou malé ryby a býložravé druhy s menšími žaludky. Těm nabízejte potravu častěji, případně jim přímo do akvária nasaďte rostliny, které mohou v průběhu celého dne okusovat. Masožravým rybám pak bude naopak vyhovovat méně častější krmení. Ani v přírodě totiž nepočítají s tím, že si potravu uloví každý den. 

Pokud se chystáte na kratší dovolenou, nemusíte si dělat starost s tím, že rybičky pár dní jídlo nedostanou. K dispozici mají akvarijní rostliny, případně si samy najdou zbytky nedojedené potravy. Při delším čase mimo domov se může hodit automatické krmítko. 

Vhodná doba ke krmení

V přírodě si většina ryb hledá potravu brzy ráno nebo před setměním, proto řada akvaristů přistupuje k večernímu a rannímu krmení. Výjimku tvoří samozřejmě noční druhy a pak také býložravé a všežravé ryby, které se krmí v průběhu celého dne. Ideální je zapnout světla v akváriu vždy 30 minut před ranním krmením a nechat je svítit ještě 30 minut po večerním krmení.