Akvarijní rostliny: k čemu jsou dobré, jaký druh vybrat a jakou péči potřebují?

Akvárium má být potěchou pro oko. Rybičky a další vodní tvorové, substrát, dekorace a výzdoba, to všechno dotváří jeho barevný a živý vzhled, který ale nebude kompletní bez jednoho zásadního prvku – rostlin. Jistě, můžete si ušetřit spoustu práce a starostí a sáhnout po těch umělých, ale nikdy to nebude úplně “ono”. Jak tedy s akvarijními rostlinami začít, jaké zvolit a jak se o ně starat?

akvarijni-rostliny

Proč mít v akváriu živé rostliny?

Vizuální stránku věci jsme už nastínili, ale akvarijní rostliny přinášejí spoustu dalších benefitů (nejen) pro obyvatele akvária. Tady jsou důvody, proč se vám vaše péče o ně vyplatí:

  • Zlepšují kvalitu vody a okysličují ji.
  • Poskytují rybám úkryt a vytvářejí pro ně přirozenější prostředí.
  • Nabízí prostor pro tření a kladení vajíček.
  • Pomáhají zamezit růstu řas.
  • Starají se o stabilitu ekosystému akvária.
  • Fungují jako indikátor kvality vody a dají vám najevo, pokud je něco v nepořádku.  

Jak vybrat rostliny do akvária?

Jste rozhodnutí, že bez rostlin to nepůjde? Výborně, pojďme tedy vybrat ty optimální. Rozhodující vliv má hned několik faktorů. 

1. Umístění rostlin

Pro optimální výsledek si akvárium rozdělte na zadní, střední a přední část. Pro každou z nich se totiž hodí jiné rostliny. Do přední části patří rostliny, někdy nazývané jako kobercové, které se při růstu drží u země a nebudou tak překážet v pozorování dění v akváriu. Řadí se mezi ně třeba bahnička drobná a nízká nebo malokvětka Cuba. Rostliny ve střední části tvoří jakýsi přechod a měly by dosahovat střední výšky, aby přirozeně dotvářely prostor. Výběr je v tomto ohledu velmi pestrý, dobrou volbou bude kolovka indická, šípatkovec nebo třeba bakuma drobnolistá. Do zadní části se hodí vysoké a rychle rostoucí rostliny, jako je zákruticha šroubovitá nebo zakucelky.  

2. Velikost akvária

Nemusíte se bát, že byste akvárium rostlinami přehltili (avšak množství volte s rozvahou tak, aby rybičky měly stále dostatek prostoru pro pohyb). Jeho rozměry a tvar ale hrají roli v tom, jaké druhy rostlin budou dobrou volbou. Do širších a mělkých akvárií se příliš nehodí vysoké rostliny s dlouhými kořeny, v případě akvárií s malou plochou to zase nepřehánějte s plovoucími rostlinami.  

3. Obyvatelé akvária

Vyplatí se vzít v potaz i (plánované) obyvatele akvária. Někteří z nich si totiž na rostlinách rádi pochutnávají, a tak se hodí vybírat odolnější druhy.

4. Světlo

Stejně jako jakékoliv jiné rostliny potřebují i ty akvarijní dostatek světla. Za minimum se považují 2 W na zhruba 4,5 litru vody. Některé rostliny jsou v tomto ohledu daleko náročnější než jiné, což je dobré si předem u konkrétních druhů ověřit. 

akvarijni-rostliny-2

Sázíme a pečujeme o akvarijní rostliny

Než se pustíte do sázení, zakoupené rostliny opláchněte, zkraťte jejich kořínky a odstraňte všechny suché nebo poškozené listy. Spoustu stonkových rostlin dále stačí jen “zapíchnout” do substrátu (raději vybírejte substrát s větší velikostí zrn, aby se k rostlinám mohly lépe dostávat živiny), kořeny růžicovitých rostliny pak zasaďte do jamky a zahrňte. V ideálním případě nechte rostlinám měsíc na adaptaci, než do akvária přidáte i další obyvatele. 

Následná péče už pak není nijak složitá, alespoň v případě, že jste zvolili nenáročné druhy. Můžete je zastřihávat dle potřeby, pokud vám začínají akvárium přerůstat, pravidelně odstraňujte uhnilé listy a myslete na pravidelnou výměnu vody

Hnojit, nebo ne?

A jak je to s hnojením akvarijních rostlin? Pokud se jim daří dobře, hnojení není potřeba. Pokud však máte velké a plné akvárium, spoustě z nich mohou chybět důležité živiny a hnojení je na místě. Ale pozor, přemíra živin také neprospívá, takže vždy dodržujte dávkování a sledujte, jak na hnojivo rostliny reagují.