Otravy u psa: jaké jsou příznaky a co dělat?

Psi vynikají někdy až neukojitelným apetitem. A bohužel většinou nedokáží posoudit, co je pro jejich žaludek dobré, a co nebezpečné. Dojít tak může na noční můru každého páníčka – otravu psa. Důležité je rychlé jednání, ale ještě lepší je samozřejmě dostatečná prevence a znalost toho, co všechno vlastně psům škodí. Tak se na to pojďme podívat. 

otrava-u-psu-2

Takhle vypadá otrava

Zatímco někdy svého čtyřnohého přítele načapáte, jak nebezpečnou věc pojídá, jindy si ničeho všimnout nemusíte. Stačí, aby něco nepozorovaně zhltnul na procházce. Proto je důležité včas zpozorovat příznaky. Jenže tady vám to zrovna neulehčíme. V závislosti na tom, co otravu způsobilo a které části těla jsou postižené, totiž mohou být hodně různé. Některé se navíc projeví ihned, další třeba až v řádu hodin. 

  • gastrointestinální projevy: průjem, zvracení, nadměrné slinění, nevolnost, ztráta chuti k jídlu
  • vnitřní krvácení: abnormální bušení srdce, bledé dásně, slabost, letargie, kolaps nebo vykašlávání či zvracení krve
  • selhání ledvin: časté, nebo naopak nezvykle málo časté močení, nadměrné pití, ztráta chuti k jídlu, zvracení, průjem
  • selhání jater: zvracení, průjem, dehtovitá stolice, žluté dásně

Pomoc! Co dělat při otravě?

V první řadě zachovejte klid. Je důležité jednat rychle, ale racionálně. Například průjem nebo zvracení u psů mohou mít stovky různých příčin. Pokud ale máte podezření, že by za potížemi mohla být otrava, pozorujete hned několik příznaků najednou a nebo rovnou víte, že váš mazlíček něco toxického pozřel, postupujte následovně:

  1. Toxickou látku okamžitě odstraňte z dosahu zvířete (případně i z jeho těla a chlupů).
  2. Kontaktujte veterináře nebo zvířecí pohotovost a popište příznaky a, pokud ji znáte, samozřejmě i příčinu otravy. Poté postupujte dle pokynů.
  3. Pokud je nutná návštěva ordinace, vezměte kousek jedu, který otravu způsobil, s sebou. Jestliže pes zvracel, vezměte i vzorek zvratků. 

Následná léčba otravy psa se už bude odvíjet od toho, co ji způsobilo. Proto je důležité, abyste s sebou měli její vzorek nebo poskytli přesný popis. Někdy dojde k vyvolání zvracení (ale nemusí to být pravidlem), jindy k výplachu žaludku, podání aktivního uhlí, protijedu nebo i k operaci. Postup je vždy jiný a v potaz se bere i množství požitého jedu, čas od pozření, ale i stav, věk a plemeno psa. Nechte vše na veterináři. Řiďte se jeho pokyny a nesnažte se řešit situaci sami a vyvolávat u psa zvracení nebo mu podávat vodu či mléko, pokud to zvěrolékař nedoporučí. 

otrava-u-psu

Nejčastější příčiny otrav

Možná ani netušíte, kolik pro psy potenciálně jedovatých látek se v jejich okolí nachází. Mnohé z nich dokonce přímo u vás doma. Na co si dát pozor?

  • Lidské jídlo (pro psy je nebezpečná čokoláda, hrozny a rozinky, avokádo, makadamové ořechy, česnek, cibule…) 
  • Lidské léky
  • Rostliny (aloe vera, monstery, difenbachie, azalky, rododendrony, tulipány, narcisy…)
  • Čisticí prostředky nebo jiné chemikálie (nemrznoucí směsi, bělidla, čističe do bazénů…)
  • Jedy na hlodavce či hmyz

Zásady, které se vyplatí dodržovat

Otrava není nic, co by chtěl jakýkoliv majitel čtyřnohých mazlíčků řešit. Proto udělejte vše proto, abyste svůj byt a okolí psa zabezpečili a snížili možnost pozření jedu na minimum. Všechny čisticí prostředky a léky uchovávejte v uzavřené skříni, kam se zvíře nedostane. Jestliže vám na zem pilulka spadne, vždy ji ihned seberte. Pokud budete psovi jako pamlsek dávat lidské jídlo, vždy se ujistěte, že je to bezpečné. Při používání jedů na hlodavce buďte maximálně obezřetní. Než si domů pořídíte novou rostlinu, zjistěte, zda není pro psy jedovatá.