Psi a giardióza: jaké jsou příčiny, příznaky a léčba?

Giardióza je jedním z běžných a rozšířených onemocnění, které může vašeho psa potkat. Ačkoliv nemusí být životu nebezpečná, nepříjemná rozhodně ano. Dobrou zprávou ale je, že jí můžete vhodnou prevencí předcházet. Pokud o tomto termínu slyšíte poprvé, povíme vám, co je giardióza zač, jak se přenáší i jak je to s její léčbou.

giardioza-u-psu 

Co je giardióza?

Za tímto poněkud těžko vyslovitelným názvem se skrývá označení pro střevní infekci přenášenou jednobuněčným parazitem zvaným Giardia duodenalis. Na tohoto parazita je možné natrefit kdekoliv na světě a často má na svědomí také cestovatelské průjmy. Ano, jak jste si správně domysleli, onemocnění se netýká jen psů, ale i lidí a dalších zvířat. 

Tento organismus má dvě formy. Ve střevech přežívá forma zvaná trofozoit, stolicí je pak vylučována odolná cystická forma, která má na svědomí přenos a může přežívat dokonce i několik měsíců. 

Jak se giardióza přenáší?

Giardia se přenáší pozřením infikovaných výkalů. Nejčastěji se pes nakazí kontaminovanou vodou či potravou, zdrojem nákazy může být i hlína či rostliny v přírodě. Stejně tak hrozí riziko i při pozření ulovené kořisti, která giardiózou trpěla. Ale k přenosu může dojít mnohem jednodušeji – psi se rádi zdraví vzájemným očicháváním zadků. Pak už stačí, pokud si pes olízne čumák.

Giardióza a příznaky

Nejběžnějším příznakem je vodnatý a velmi zapáchající průjem. Vedle toho se může objevit i zvracení, snížená chuť k jídlu, plynatost, úbytek na váze i časté vyměšování. Tyto příznaky většinou pozorujeme především u mladších psů a štěňat. Dospělá a zdravá zvířata žádné symptomy vykazovat nemusí.

Diagnóza giardiózy

S diagnózou giardiózy je to trochu ošemetné. Provádí u veterináře prostřednictvím testů ze stolice zvířete. Problém však je, že ne každý výkal obsahuje cysty, které nemoc prokážou. Z toho důvodu je často přistupováno k několika testům z různých vzorků. 

giardioza-u-psu-2

Jak se giardióza léčí? 

Giardióza obvykle neznamená pro zvíře velké nebezpečí. U oslabených jedinců však komplikace nastat mohou, navíc je úplné zbavení se infekce často zdlouhavé a náročné. Trvá i několik týdnů a je zapotřebí dodržování přísné hygieny. 

K nejběžněji užívaným lékům, které veterináři na léčbu předepisují, patří fenbendazol a metronidazol. S podáváním postupujte dle pokynů vašeho veterináře. Jako doprovodné opatření ke zmírnění průjmu bývá také nastolení diety. 

Cysty tohoto parazita se však mohou stále objevovat v okolí psa. Proto se doporučuje důkladné mytí, aby se pes zbavil cyst, které ulpěly na srsti. Prostředí, v němž se pes pohybuje (včetně jeho pelíšku nebo misek na jídlo), je dobré důkladně vyčistit dezinfekčními prostředky nebo párou. Výkaly okamžitě bezpečně odstraňujte. Po dokončení léčby je důležité znovu provést test na přítomnost parazita.   

Prevence jako základ

I když se psi obvykle z giardiózy vyléčí, špatnou zprávou je, že ji mohou rychle chytnout znovu. Z toho důvodu je dobré zaměřit se na prevenci. Zde je pár tipů, které mohou riziko nákazy snížit:

  • Vždy zajistěte svému psovi přístup k čisté pitné vodě. Zamezíte tak tomu, že se bude napájet z potenciálně nebezpečných kaluží.
  • Nevoďte psa na místa, kde je velké množství neodklizených výkalů. Sami také výkaly po svém psovi co nejrychleji odklízejte, abyste zamezili pronikání cyst do okolního prostředí. 

Ačkoliv se u lidí šíří giardióza spíše vodou než skrze mazlíčky, je dobré být obezřetný. Po manipulaci s psími výkaly si vždy důkladně umyjte ruce.