Víte, jak najít správnou zábavu pro králíky?

Ano, i králíci se mohou začít nudit. A možná tento stav odnese váš nábytek nebo jiné vybavení bytu. Pokud byste se tomu rádi vyhnuli, najděte svým králičím mazlíčkům zábavu podle jejich gusta! Prozradíme, jaké hračky si oblíbí, a na jaké si dát raději pozor.

zabava-pro-kraliky-2

Proč králíci potřebují zábavu?

Všichni se rádi bavíme a zvířata nejsou výjimkou. Nejde ale jen o potřebu hrát si, králíci prostřednictvím hraček projevují své přirozené instinkty. A hračky v jejich kleci plní mnoho funkcí.

  • Fyzická aktivita

Pohyb nesmí v životě králíků chybět. Díky správné porci tělesné aktivity zabráníte vzniku obezity a váš mazlíček zůstane díky běhání, skákání, hrabání nebo podlézání v dobré kondici. 

  • Mentální stimulace

Králíci jsou velmi inteligentní zvířata s přirozenou potřebou objevovat svět okolo. Nabídněte mu dostatek podnětů ke zkoumání a zabraňte tak nudě a stresu. 

  •  Zdravé zuby

Zuby králíků neustále rostou a potřebují pravidelné obrušování. Vhodně zvolené hračky tak podporují zdraví zubů a předchází možným problémům. 

  • Ochrana vašeho domova

Když zábavu králíkovi neposkytnete vy, najde si ji nejspíš sám. A vám se to patrně líbit nebude. Pokud bude mít dostatek hraček ke žvýkání, nebude vám ohlodávat nohy od stolu, je to jednoduché. 

zabava-pro-kraliky

Bezpečnost především

Ať se vám to líbí nebo ne, jedno je jisté – novou hračku bude králík okusovat. Je to jeho přirozenost. Proto je velmi důležité, abyste brali zřetel na její maximální bezpečnost. Vhodné jsou hračky z přírodních materiálů, jako je dřevo, bylinky nebo přírodní vlákna. Králíci ocení také cokoliv z papíru nebo lepenky. Jen pozor na potisky a lepidlo. 

Nevhodné jsou naopak věci z kovu, látek a plastu, které by mohly způsobit velké problémy při pozření. V případě dřevěných hraček je důležité, aby materiál nebyl chemicky ošetřený. A u větví, které najdete v přírodě, zase dejte pozor na možné plísně a houby. 

Nejlepší hračky pro králíky

Už víte, čím byste se měli při výběru hračky pro králíka řídit. Jaké jsou ale na tomto poli možnosti? Pojďte se podívat na ty nejoblíbenější varianty. 

  • Tunely

Tunely zabaví králíky hned několika způsoby. Poskytují přirozený a příjemný úkryt, nabízejí možnost objevovat a zároveň se dají i okusovat. Pokud budujete králíkovi celý domeček, tunely by v něm neměly chybět. 

  • Prolézačky

Už byla řeč o tom, že se králíci potřebují trochu hýbat. V kleci však až tolik prostoru nemají. Vylepšete jim ji proto o nejrůznější prolézačky se schůdky a mosty, po kterých se budou moci prohánět a trochu tak protáhnout svalstvo.

  • Krmení a zábava v jednom

Natrefíte i na spoustu hraček, které slouží ke krmení. Stačí do nich umístit pamlsky, seno nebo zeleninu. Váš mazlíček tak bude mít nový a zajímavý impulz a stylovou dekoraci klece v jednom. 

  • Závěsné hračky

Pokud už máte pocit, že se do králičí klece žádná další hračka nevejde, sáhněte po těch závěsných. Mají podobu provázků z přírodních vláken, na kterých visí dřívka nebo kuličky z bylin a trávy. 

  • Interaktivní hračky

Jak už jsme zmínili, ušáci jsou hodně bystří, a tak se i pro ně vyrábějí oblíbené interaktivní hračky. Jejich princip spočívá v tom, že do různých otvorů umístíte pamlsky a úkolem králíka je se k nim dostat. Nebude to mít úplně jednoduché, většinou je třeba nějaké části posunout nebo otevřít. 

DIY tipy na hračky pro králíky

Králíci ale nejsou nároční a spoustu zábavy jim můžete naservírovat díky hračkám, které vyrobíte sami. A dobrá zpráva pro vás – někdy to ani s tím vyráběním nebude až tak horké. Zabaví je třeba i jen obyčejná rulička od toaletního papíru. Použít také můžete kartonovou krabici, do které vystříháte otvory, aby jimi mohl váš ušák prolézat. Nezapomeňte také přidat schůdky nebo rampu, aby mohl na krabici vylézt, i to mají králíci rádi. Už víte, čím králičí klec ozdobíte?