Vážení zákazníci 29. 3. a 1. 4. bude naše prodejna v Brně zavřená. Přejeme krásné svátky!

Příchod nového štěněte?

Kdo se rozhodne pořídit si štěňátko, na toho čeká zpočátku jistě mnoho práce, ale bude také odměněn nádhernými chvilkami a zážitky s věrným kamarádem. Dříve než si roztomilé štěňátko přinesete domů, je nutné pro něj obstarat základní výbavu.

stene-2

Výběr krmiva?

Vždy začněte krmit štěně krmivem na které bylo zvyklé. Chcete-li změnit značku krmiva, dělejte to postupně, v periodě 1 až 2 týdnů. Zvyšujte postupně dávku nového krmiva v mixu se starým krmivem, přechod bude jednodušší pro zažívací systém štěněte.

Do základní výbavy každého pejska patří:

1.) Misky na krmivo a vodu Je nutné mít nejméně dvě misky, jednu na vodu a jednu na krmivo. Psi by měli mít stále přístup k čerstvé čisté vodě. Misky které se nedají převrátit (těžší keramické) jsou pro štěňata nejvhodnější, štěňata jinak nebudou mít co pít, jelikož díky jejich hrátkám bude voda všude jen ne v misce.

2.) Obojek pro štěňátko na začátek doporučujeme obyčejné textilní (nastavitelný obojek pro štěně je vynikající vynález, můžete nastavovat délku obojku tak jak štěně roste, jeden obojek vydrží na celé období štěněčího věku) jakmile pejsek vyroste, dospěje pořiďte mu nějaký dospělácký, třeba kožený, který ho bude vystihovat, nebo neoprenový sportovní pro sportující psy, pro dlouhosrsté psy doporučujeme obojek kulatý (provedení lano), který nevytrhává srst pod obojkem.

Obojek by měl být dostatečně přiléhavý, aby nešel přetáhnout přes hlavu psa, ale na druhé straně dost volný, aby jste za něj mohli dát 2 až 3 prsty.

3. ) Vodítko vybírejte podle svých potřeb, někdo nedá dopustit na FLEXI vodítka a někdo zase na klasické přepínací 2m. Krátké vodítko 1m je vhodné pro výbornou kontrolu okolo domu.

4.) Identifikační známka. Chraňte Vaše štěně a upevněte na jeho obojek identifikační známku s Vaším jménem a telefonem. Jedině tak Vám může případný nálezce Vašeho štěněte dát vědět kde se Vaše štěně nachází.

5.)  Psí přepravka. Mnoho štěňat si nezaneřádí svoji přepravku (pokud není dost velká) a Vy můžete bez starostí nechat štěně na pár hodin samotné. Štěněti to pomůže k učení sebeovládání a k urychlení procesu domácího tréninku. Když koupíte přepravku na dospělého psa i když máte ještě malé štěně, vyplňte určitý prostor v přepravce kartonem. Nechte štěněti dostatek místa aby mohlo v přepravce stát, otočit se v ní a ležet. Přepravku můžete také použít při cestování autem, je to lepší jak pro psa tak i pro čalounění auta.

6.) Zábrany nebo výběhy Štěňátka milují objevování nových věcí, těžko zabráníte, aby nechodili tam kam nechcete. V případě že chováte pejska doma, může se stát, že jej potřebujete někde zavřít. Nenechávejte štěně za zavřenými dveřmi. Chce být členem rodiny. Vyzkoušejte proto např. zábranu přes dveře. Ujistěte se že je štěně ve snadno čistitelném prostředí, stále se totiž může stát „nehoda“. (Nezáleží na tom jestli má štěně dobré úmysly, musíte si uvědomit že až do věku šesti měsíců nemá štěně kompletně vyvinutou kontrolu močového měchýře!) Nebo když necháte štěně bez dozoru například na Vaší perfektně upravené zahrádce, jednoho dne se můžete dočkat hrozného překvapení. Nádherné petúnie které jste právě vysadili už nebudou nikdy nádherné! Pokud ohrádku necháte venku pamatujte na dostatek stínu.

štěňátko

7.) Pelíšek? U nás Vám nabízíme velké množství snadno udržovatelných (praní v pračce na 30°C) pelíšků. Záleží na každém z Vás jaký si vyberete, jaký se Vám bude hodit do bytu, obýváku či předsíně. Pro menší a střední psy jsou vhodné pelíšky z okraji pro opření hlavy a pro velké psy jsou zase vhodné matrace.

8.) Hračky Někteří trenéři radí abyste si nehráli na přetahovanou s dominantními plemeny. Jiní zase říkají, že je v pořádku hrát si tak dlouho dokud psovi neukážete kdo je pán a kdo vyhraje. Psi doopravdy milují hru. Cvičte svého psa aby s Vámi vyměnil hračku o kterou se přetahujete za odměnu. Hračky které vydávají zvuky jsou stále nejoblíbenější. Dávejte ale pozor na drobné části které vydávají tyto zvuky. Pes je může spolknout, raději tedy pokud vidíte, že je hračka na místě pískátka nějak poškozená raději pískátko odeberte! Hračky z tvrdé gumy jsou vynikající v tom, že déle vydrží naopak latexové hračky jsou vynikající z důvodů jejich bezpečnosti. Mladí psi mají velmi špičaté zuby a mají tendence k tomu hračku kompletně roztrhat. Přitom může dojít ke spolknutí částeček. Protože latex v žaludku a trávící soustavě psa netvrdne, dochází k jeho bezproblémovému vyloučení a tím je spolknutí malých kousků hračky nezávadné. Do pelíšku určitě pořiďte psímu kamarádovi nějakého plyšového parťáka.

9.) Toaletní trenér slouží k výcviku štěňat. Toaletou zamezíte nežádoucím loužičkám v bytě. Savé podložky obsahují super absorbent a jsou maximálně savé. Pravidelným používáním se štěně snadno naučí chodit na jemu vyhrazené místo. Štěně potřebujeme naučit čistotnosti, aby vědělo kam může chodit vykonávat svoji potřebu. Ne vždy a každému však vyhovuje starý a ověřený způsob s novinami a tak se naskytla možnost opět o něco málo ulehčit práci chovatelům – majitelům štěněte.

10.) Odměny a kosti na žvýkání. Štěňata potřebují žvýkat. Tento proces jim pomáhá při prořezávání nových zubů. Poskytněte Vašemu štěněti dobré hračky aby si náhodou nevylomilo zuby na nábytku.  Proč u sebe nemít pár dobrot jako odměnu za to že přiběhne když zavoláte, nebo za poslušnost štěněte při zdárně vykonaném cvičení? Nepřehánějte to s odměňováním.

11.) Na procházku určitě nezapomeňte vzít sáčky na trus.

Připravte se na nového člena rodiny dříve než jej přivedete domů. Štěně se pak stane částí Vaší rodiny vyrovnaněji, šťastněji a pohodlněji.