Psi a voda: 6 tipů pro bezpečné koupání a plavání

Léto láká k vodním radovánkám nejen nás, ale i čtyřnohé parťáky. Ale stejně jako u lidí i u zvířat platí, že k vodě je třeba přistupovat s respektem a dbát na bezpečnost. Dali jsme dohromady ta nejdůležitější pravidla, která je třeba vzít při koupání a plavání se psem v potaz.

1-psi-a-voda

1. Umí všichni psi plavat?

Častým omylem je, že automaticky předpokládáme, že pes umí plavat “od přírody”. Ve skutečnosti tomu tak není. A stejně tak platí, že ne pro všechny psy je koupání vhodné. 

V první řadě hraje roli dané plemeno a stavba těla psa. Překážkou je například u buldoků široký hrudník a krátké nohy, kvůli nimž je pro ně těžké se udržet na vodou. Podobně to mají i plemena s dlouhým tělem a krátkýma nohama, například jezevčíci. Psi s “plochou” tváří pak narážejí na problémy při dýchání, malým plemenům zase mohou činit potíže proudy i vlny. 

Vždy také záleží na povaze psa. Někteří jsou přirozeně bázlivější a vody se bojí, jiní do ní skočí ihned s nadšením. Ve výsledku platí, že plavat může každý zdravý pes, důležité ale je přihlédnout k jeho možnostem, stavbě těla a celkovému psychickému i fyzickému stavu a patřičně se na koupání psa připravit. 

2. Nezapomeňte na vybavení

Aby plavání se psem bylo jen zábavou bez obav o jeho zdraví, doporučuje se vhodná výbava. Jak už jsme nastínili výše, ne všechna plemena jsou skvělými plavci a obzvlášť v těchto případech bude vítaným doplňkem plovací vesta. Nejen, že psovi ulehčí plavání a vy budete klidnější, ale hodit se bude například i při plavbě se psem na lodi nebo při koupání v řece. Pro zpříjemnění chvílí u rybníka si také nezapomeňte přibalit hračky určené do vody

2-psi-a-voda

3. Vyberte vhodné místo

Pokud chcete, aby si váš pes vodu zamiloval, je nutné, aby byla první zkušenost s ní pozitivní. K tomu je třeba vybrat vhodné místo. Ideální je rybník nebo například přehrada s pozvolným vstupem, kdy se pes může bez problémů kdykoliv dostat zpátky na břeh. Díky tomu se bude váš chlupáč moci seznamovat s vodou svým vlastním tempem. 

Pokud takové místo ve svém okolí nemáte, můžete začít i doma – například pořízením bazénku pro psy. Stačí napustit vodu, přidat pár jeho oblíbených hraček a odměnit jej pamlsky, jakmile si bude na kontakt s vodou zvykat. 

4. Začněte pomalu

Hození míčku do hluboké vody je špatný začátek plaveckého výcviku. Hluboké vody by se mohl zaleknout a dost možná by se do ní už nechtěl vrátit. Začněte raději pomalu a nevystavujte psa zbytečnému stresu. V ideálním případě se vydejte do vody s ním, chvalte ho a povzbuzujte k tomu, aby vás následoval. 

5. Mějte psa na očích

Voda je živel a stát se v ní může cokoliv. Váš pes se může z ničeho nic unavit, potkat nečekanou překážku nebo se jednoduše vylekat. Abyste v těchto případech mohli zakročit, nespouštějte psa během vodních radovánek z očí a hlídejte ho.

3-psi-a-voda

6. Pozor na vodu z rybníku

Voda v rybníku, bazénu, ale ani ta mořská psům nijak zvlášť nesvědčí. Důvodem jsou bakterie, řasy, sůl, chlór a další látky. Proto by pes neměl vodu během koupání pít, mohla by totiž způsobit střevní onemocnění, ve vzácných případech může mít dokonce fatální následky. Nejlepší prevencí je zajistit psovi dostatek pitné vody. K tomu skvěle poslouží například cestovní misky pro psy, které lze jednoduše rozložit a naplnit vodou a následně opět složit. Stejně tak ale voda není vhodná ani pro psí kůži. Z toho důvodu psa po plavání v rybníce či bazénu vždy alespoň opláchněte čistou vodou.