Probiotika pro psy. Víte, proč a kdy je využít?

Probiotika pro psy

Z latinského překladu slova „bios“ se jedná o slovo „život“. Probiotika prospívají nejen lidem, ale také našim zvířecím miláčkům. Probiotika všeobecně pomáhají upravovat trávící systém tak, aby správně fungoval. Střevní mikroflóru může narušit několik faktorů, jako je stres, jiný typ stravy nebo nasazení antibiotik kvůli nějaké nemoci. Tyto faktory vedou později k různým zdravotním potížím. Především trpí zažívání. Pokud pes nedostává dostatečné množství probiotik, je prokázáno, že se mu v těle hromadí škodlivé bakterie. Tyto bakterie pak mohou do budoucna způsobit různá závažná onemocnění (rakovina, nádory apod.).

O správné trávení, produkování vitaminů a udržení imunity se ve střevech psa starají mikroby. Pokud se však stane, že se v trávícím systému začnou množit více ty škodlivé bakterie, může dojít až k poruše trávení, díky tomu, že se naruší střevní mikroflóra a tlusté střevo funguje nedostatečně.

Pokud se jedná o zdravé a mladé psi, jsou zpravidla sami schopni udržet svoji mikroflóru v rovnováze. Ale pokud dojde k jakémukoli narušení od stresu až například po nechuť k jídlu, je velmi vhodné začít podávat probiotika.

Střevní mikroflóra – mikrobiom

Pes může mít střevo dlouhé až 10 metrů. Součástí střeva jsou enterobakterie, které mají více funkcí.

  • Ochranná funkce proti různým původcům nemocí.
  • Produkce významných vitaminů (některé vitaminy skupiny B, K, které se vstřebávají přes střevní sliznici).
  • Rozklad sacharidů a produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem.
  • Přeměna léčiv pro vhodný účinek.
  • Některé enterobakterie omezují účinek karcinogenních a toxických látek.
  • Posilují kompletní imunitu psa.

probiotika-pro-psy

K čemu pomáhají probiotika?

Probiotika pro psy pomáhají díky svým vlastnostem obnovit tu správnou střevní mikroflóru, na kterou navazuje i pozitivní vnímání svého okolí a dobrá nálada. Štěpí a uvolňují živiny, vitaminy a minerály z přijímané potravy a dokáží měnit kyselost trávícího traktu.

Kyselina mléčná

Jeden z příznivých účinků probiotik je ten, že produkují kyselinu mléčnou, která plní v organismu více funkcí:

  • velmi dobře absorbuje vápník a železo
  • plní vyživovací funkci tlustého střeva
  • Eliminuje vznik škodlivých bakterií, protože vytváří antimikrobní látky, které dokážou růst bakterií tlumit.
  • Napomáhá ke správnému trávení bílkovin a cukrů

Zlepšují trávení

V případě, že pes trpí zažívacími potížemi, průjmy apod., probiotika pomáhají. Přátelské bakterie chrání psa před různými viry, které negativně působí na trávící systém.

Léčí infekce

Eliminují svědivost na kůži.

Obnovují zdravý stav po antibiotické léčbě

Antibiotika sice léčí, ale zároveň ničí střevní mikroflóru. Probiotika obnoví mikroflóru zpět do její zdravé formy.

Posiluje imunitu

Probiotika postupně dokáží posilovat a udržet imunitu psa tak, aby jeho trávící systém byl stále v dobré kondici a imunní vůči různým alergenům.

Situace, kdy dávat probiotika

Probiotika se můžou dávat psovi i preventivně kvůli podpoře jeho imunity. Můžou však nastat i situace, kdy se jejich podání dokonce vyžaduje. Před podáním se však vždy domluvte osobně s veterinářem, který určí, zda jsou probiotika potřeba a jaký konkrétní typ.

  • Problémy se zažívacím traktem (průjem, zácpa, plynatost)
  • Stresové a úzkostlivé stavy
  • Prevence
  • Po léčbě s antibiotiky
  • Infekční onemocnění (viry, paraziti)
  • Při změně krmení
  • Alergické a kožní potíže
  • Během léčby s přípravky k odčervení
  • Při horší hojivosti různých poranění

Typy probiotik

1. Přírodní

Jako přírodní probiotický zdroj pro čtyřnohé mazlíčky existují mléčné výrobky s živou kulturou. Jogurt, kefír apod. Neměly by obsahovat umělá sladidla a jakékoliv příchutě. Před podáním je však důležité zjistit, zda není váš pes alergický na mléko. Pokud ne, tak stačí dávat 1x za den až dvě lžičky tohoto mléčného produktu.

Další přírodní probiotikum jsou dršťky, které obsahují vápník a fosfor. Tzv. neprané dršťky jsou velmi výživné, a hlavně mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru.

2. Práškové

Probiotika bývají často již obsažena přímo v krmivech určených pro psy. Což je asi nejideálnější způsob, jak psovi probiotika podávat.

Další možností je zamíchat probiotika do vody nebo přímo do misky s krmením, které pes pak v klidu vypije nebo sní.

Detox a regenerace organismu se dá pomocí podání lněného oleje s mléčnou bílkovinou, která však musí být vysoce kvalitní. Tento lněný olej musí být vylisován pouze z hnědých semen, aby měl ten správný účinek. Olej můžeme přidat a rozmixovat například v jogurtu, tvarohu nebo cottage.

3. Tablety

Podání probiotik v tabletách bývá často komplikovanější. Různé kapsle se dají ukrýt například do nějakého pamlsku, který pes i s tabletkou sní. Popřípadě se dávají tabletky psovi přímo na kořen jazyku, aby ji hned spolknul a nestihl se ji zbavit jiným způsobem.

probiotika-pro-psy-tablety

4. Pasta

Díky aplikátoru, který bývá zpravidla součástí probiotické pasty, se vymáčkne předem dané množství obsahu tuby hned vedle jazyka psa.

5. Pamlsky

Dají se podávat pravidelně. Některé obsahují hmyzí proteiny, syrovátku a potřebná probiotika, která podporují trávící systém psa.

6. Probiotika určená lidem

Psům tyto probiotika neškodí a můžou se jim podávat. Jen nezaručí stejně kvalitní a rychlý účinek, jako probiotika určená přímo pro psy, protože lidská mikroflóra je přeci jenom o něco rozdílnější než ta psí.

Prebiotika

Prebiotiky se lidově řečeno krmí probiotika v těle, a proto se často právě s nimi kombinují. Jedná se o minerály a část sacharidů, které se nestráví. Této kombinaci se říká synbiotikum a velmi se doporučuje, protože má blahodárný účinek na regeneraci střev zvířete. Celá symbióza se děje hlavně ve tlustém střevě, kde zabraňuje vzniku zácpy. Funguje také jako prevence proti různým alergiím a snižuje cholesterol.

Prebiotika se podávají psům ve formě konzerv nebo granulí. V tomto krmení jsou převážně obsaženy rostliny. Mrkev, čekanka nebo artyčok. Další podporovatelé správné střevní mikroflóry jsou topinambur, psyllium nebo jablka.

Psi mají v dutině nosní vomeronasální orgán, díky kterému dokáží určit, co jejich tělo konkrétně vyžaduje. A díky této vlastnosti dokáží vybrat jen to potřebné.

Typy bakterií ve střevě psa

Ve střevech našich čtyřnohých mazlíků se nachází několik typů zdraví prospěšných bakterií.

1. Laktobacily

Jejich předností je umění přeměnit mléčný cukr na kyselinu mléčnou. To zabraňuje, aby se škodlivé bakterie uvnitř střeva více množily. Zároveň pomáhají také zvyšovat vstřebání živin a mírní potíže v zažívacím traktu (zvracení, průjem apod.).

2. Bifidobakterie

Vyznačují se také produkcí mléčné kyseliny, ale nejsou brány jako bakterie mléčného kvašení. Nachází se v tlustém střevě a vzájemně se ovlivňují s imunitními buňkami. Snižují obsah škodlivých bakterií ve střevě a blahodárně působí na celkovou imunitu. Zmírňují problémy se zažíváním (průjem) a zklidňují stresové vnímání psa. Pokud pes trpí alergiemi, tak bifidobakterie jsou nejvhodnějším pomocníkem při léčbě intolerancí na různé potraviny.

3. Enterococcus faecium

Jedná se o probiotikum, které je určeno pouze pro naše zvířecí miláčky. Pro lidský organismus je nevhodný.

4. Saccharomyces boulardii

Tento probiotický doplněk je určen hlavně na léčbu chronických zažívacích potíží (průjem). A má blahodárné účinky i na různé kvasinkové infekce a záněty.

5. Lactobacillus sporogenes

Jedná se o bakteriální druh rodu Bacillus, který produkuje kyselinu mléčnou. Působí ve střevech psa protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje trávící systém.

6. Bacillus indicus

Hlavním znakem této bakterie je její produkce karotenoidů, vitaminů B (B12, B2) a vitaminu K2.

7. Bacillus subtilis

Jeho produkce protilátek IgA a vitaminu K má velmi pozitivní dopad na celkovou imunitu psa. Podání této bakterie působí pozitivně na infekční onemocnění močových cest.

Probiotika pro štěňata

Když se narodí štěně, nemá dostatečně vyvinutou imunitu. Díky mlezivu získaného od jejich matky jsou první dny chráněny protilátkou před různými patogeny asi do šesti týdnů jejich života. Poté jejich ochrana postupně mizí. Toto období se nazývá imunologické okno. Zhruba mezi třetím a čtvrtým týdnem života štěněte se doporučuje přidávat do krmení granule.

Probiotika jim podpoří jejich nestabilní imunitu a pomůže zlepšovat jejich střevní mikroflóru. Eliminují se tak možné zažívací potíže (průjmy, zácpy, různé infekce žaludku a střev). Ohledně podávání probiotik je dobré se poradit s veterinářem.

probiotika-pro-psy-stenata

Vedlejší účinky probiotik

Pokud se probiotika správně dávkují, tak zpravidla vedlejší účinky nemívají. V případě, že se psovi podá větší množství probiotik, než bylo určeno, je možné, že nastanou problémy typu zvracení, průjem, zácpa, plynatost apod. Proto je velmi důležité řídit se vždy pokyny přímo od výrobce nebo se domluvit s veterinárním lékařem na množství.

Antioxidanty

Jedná se o konkrétní vitaminy a minerály. Mají ochrannou funkci jater, ledvin, srdce atd.) Velmi rychle regenerují organismus po různých operacích a prodělaných nemocí. Posilňují organismus při napadení vážnou nemocí.

  • Vitamin A, E, C
  • Selen
  • Rutin (pohanka, planá maceška)
  • Koenzym Q10

Antioxidanty se vyskytují hlavně v borůvkách, brusinkách, malinách, jahodách, jablkách a červených fazolích nebo v mořských řasách.

Do jídelníčku psa by se tyto antioxidanty měly zařadit bezpodmínečně v případě větší zátěže. Jak fyzické, tak psychické. Například pokud se pes účastní různých výstav, závodů nebo je například březí, tvoří se mléko pro krmení štěňat, líná, prochází rehabilitacemi, je v rekonvalescenci nebo prošel právě nějakou vakcinací. Celkově je myšlena doba, kdy je jeho organismus v oslabení.

Výše uvedené ovoce by se mělo do jídelníčku zahrnout v syrové formě. Přílohou může být pohanková kaše nebo uvařené fazole. Může se přidat malé množství sušených mořských řas nebo květ plané macešky.

Enzymy

Jsou velmi důležité pro celkovou imunitu a prospěšnost trávícího systému. Enzymy se ničí tepelnou úpravou, proto nebývají obsaženy v klasických krmivech pro psy. Enzymy se tedy lehce doplní psovi do jídelníčku tak, že psům podáme syrové maso nebo žaludky. Doporučuje se maso nejdříve hluboce zamrazit minimálně na -18 °C, tím se zničí i případné škodlivé látky. Tuto stravu bychom měli psovi nabízet každý den.

Enzymy najdeme hlavně v:

  • Hovězí maso
  • Drůbeží maso a žaludek
  • Včelí med
  • Nezpracované kozí mléko

Optimální jídelníček psa

Porce pro každého psa je individuální dle jeho velikosti a váhy.

Ráno

Směs podáváme až 5x za týden. Jogurt, včelí med, květ macešky, borůvky.

Hlavní krmení

Až 3x za týden. Syrové maso (hovězí, drůbež nebo žaludky), pohanková kaše nebo vločky.

Asi 2x za týden můžeme přidat vařené červené fazole.

Denně malé množství sušené mořské řasy.

3x za týden sušené listy maliníku přidávat do krmení.

3x za týden přidáme do krmení nastrouhané jablko.