4 tipy, jak vybrat postroj pro psa

Postroje jsou považovány za šetrné, praktické a bezpečné alternativy klasického obojku. Musí však být vybrány správně, jinak o pohodlí a šetrnosti nemůže být řeč. Pomůžeme vám se v bludišti typů a tvarů psích postrojů zorientovat a najít správnou variantu. 

postroje-pro-psy-2

K čemu se postroj pro psa používá?

Na začátek máme dobré zprávy –⁠ postroje pro psa se hodí pro spoustu příležitostí od tréninku, běhu a psích sportů až po běžné vycházky. Jsou použitelné pro psy všech velikostí a plemen. Nabízí majitelům větší kontrolu nad psem, lépe rozkládají tlak a na rozdíl od obojků tolik nenamáhají oblast krku. Navíc se z nich jen tak nevyvlékne ani největší psí útěkář. 

Ale má to i háček. Nenajdete totiž jeden postroj použitelný pro všechny aktivity. A důležité je zmínit i jeden běžný omyl. Často se totiž můžete setkat s tvrzením, že postroje jsou ideální pro psy, kteří tahají. Ale není to tak úplně pravda. Postroje je totiž tahat neodnaučí, ale naopak jim tuto nevítanou zálibu spíše usnadní. 

A jak tedy najít ideální postroj pro vašeho psa?

1. Promyslete si účel

Jak už jsme naznačili výše, zásadní je ujasnit si důvod, proč postroj pořizujete. 

  • Postroje pro běžné nošení jsou koncipovány tak, aby byly co nejpohodlnější a snadno se oblékaly. Většinou jsou k dostání v krátkém provedení.
  • Psí postroje na sport a výcvik naopak bývají delší a umožňují psovi se do postroje opravdu zapřít. Kladou důraz na to, aby byl tlak opravdu co nejvíce rozprostřen mimo oblast krku. Pro běžné nošení ale nejsou tak komfortní. 
  • Pro cestování autem jsou určeny autopostroje, které mají oka pro protažení bezpečnostních pásů a jejich popruhy bývají dostatečně široké, aby nabízely během cesty dostatek pohodlí. 

autopostroj

2. Vybírejte podle typu postroje

Jakmile si ujasníte účel, můžete tomu přizpůsobit vhodný typ. Nejčastěji se setkáte s následujícími variantami postrojů:

  • Klasické postroje tvoří v přední části tvar písmene H a jsou jedním z nejpopulárnějších a nejběžnějších typů. Tomu odpovídá i jejich pestrý výběr. Umožňují také poměrně široké možnosti úprav. Jsou ideální pro běžné nošení především během kratších vycházek.

klasicky-postroj-pro-psy

  • Postroje do Y jsou oblíbenou volbou pro energičtější psy a delší vycházky, protože nijak neomezují pohybový aparát psa a ještě více kladou důraz na to, aby byl tlak směřován na oblasti hrudi, nikoliv krku. 
  • Postroje do X jsou vhodné pro sportovní aktivity, jako je běh nebo běžkování. I ony si dávají záležet na rozložení síly tahu psa a bývají uzpůsobené (např. polstrováním) tak, aby byly psovi pohodlné a zvládly i náročné podmínky. 

postroj-pro-psy-do-x

  • Hrudní postroje díky zesíleným popruhům v oblasti hrudníku rozkládají tlak na ještě větší plochu, což může být užitečné u citlivějších psů, kterým by běžné popruhy mohly být nepříjemné. Oblíbili si je i majitelé malých plemen. Často totiž bývají opatřené přezkou pro přenos zvířete. 

hrudni-postroj-pro-psy

  • Norské postroje nejvíce omezují pohybový aparát zvířete a nejsou proto tolik doporučované. Využívají se především pro trénink a nejrůznější psí sporty a kladen je u nich důraz na snadné oblékání. 

norsky-postroj-pro-psy

3. Zvolte vhodný materiál

Co se týče materiálů, oblíbenou volbou je nylon nebo neopren. Jsou dostatečně pevné, odolné a snadno se čistí. Další možnou variantou jsou pak kožené postroje, které jsou o něco nákladnější a jejich údržba zabere více času. Jde však o velmi kvalitní materiál, který leccos vydrží a bude příjemný i citlivějším psům. 

Tip: Pokud se se svým psím parťákem rádi vydáváte na procházky za tmy nebo do hlubokých lesů a dalších náročných podmínek, zvažte pořízení svítícího postroje, kde LED osvětlení zajistí dobrou viditelnost zvířete. 

4. Velikost jako zásadní faktor

Vzhledem k množství popruhů nejspíše tušíte, že výběr vhodné velikosti je pro pohodlí psa stěžejní. Obecně můžeme říct, že čím větší možnosti nastavení jednotlivých přezek, tím lépe. Postroj psa nesmí dřít, a to především v okolí krku, ramenních kloubů a za předníma nohama. Zároveň ale nesmí být příliš volný. Do prostoru mezi postrojem a kůží by se měly vejít dva prsty, kůže se nesmí nikde krčit a po sundání popruhu by neměly být na těle psa viditelné otlačeniny. 

Celkovému komfortu může výrazně přispět polstrování a dostatečná šířka popruhů. Důležité je ale také precizní přeměření psa v nejširší části hrudníku (což je většinou ihned za předníma nohama) a krku a délky jeho zad. Naměřené hodnoty pak porovnejte s tabulkou velikostí, která bývá u postrojů jednotlivých značek uvedená. 

Jak vybrat postroj pro štěňata?

Pokud chcete svého mazlíčka učit na postroj už od štěněte, máte několik možností, abyste dodrželi nutnost perfektního padnutí postroje. Můžete buď pořizovat stále nové a větší modely v závislosti na jeho růstu, což není zrovna praktické. Lepší volbou bude postroj s nastavitelnou velikostí, který ale nejspíš nebude stoprocentně fungovat u větších plemen. Případně můžete počkat, až pes doroste do plné velikosti, a do té doby si vystačit s obojkem pro psy