Ataxie u koček: vše, co potřebujete vědět

Pozorujete u své kočky vrávorání, nejistou chůzi nebo dokonce časté pády? Na vině může být ataxie. Co se za tímto označením skrývá, jaké existují typy anaxie a co všechno to může pro vaši kočku znamenat?

ataxie-u-kocek

Co je ataxie?

Ataxie sama o sobě není nemoc, ale lékařský termín označující poruchu koordinace. Kočky s ataxií často ztrácejí rovnováhu a pohybují se vrávoravě. Působit tak mohou dojmem, jako by byly opilé. Příčin může být celá řada, stejně jako dalších projevů. 

Rozlišujeme 3 typy ataxie:

  • vestibulární

Vestibulární systém je smyslový orgán, který nám pomáhá udržovat rovnováhu. Tento typ se u koček projevuje záklony hlavy a pády, protože způsobuje problémy s orientací. Kočky také bývají často velmi ospalé a abnormálně klidné.    

  • senzorická (proprioceptivní)

Propriocepce znamená schopnost těla vnímat pohyby a polohu. V případě senzorické ataxie si ale kočka neuvědomuje své nohy v prostoru, působí tak vratce a její nohy se mohou při chůzí nezvykle křížit. K tomuto typu ataxie dochází při onemocnění míchy.

  • mozečková (cerebelární)

Mozeček se stará o koordinaci pohybů a udržování rovnováhy. Tento typ ataxie má tak za následek nekoordinovaný pohyb končetin, trupu nebo hlavy kočky. Zvířata tak často třesou hlavou nebo dělají přehnaně velké kroky. 

Další projevy ataxie

Nejsou to ale jen nejisté pohyby, co prozrazuje ataxii. Dalšími běžnými příznaky může být naklánění hlavy na stranu a kmitání očí. Pozorovat můžete i změny vzhledu zorniček kočky, které mohou být zvětšené na jednom a zmenšené na druhém oku. Dalším symptomem je i široký postoj, díky kterému si kočky zajišťují lepší rovnováhu. Zvířatům dělá problém vstát z lehu a trvá jim, než najdou balanc. Chybějící rovnováha se může projevit i při umývání nebo přijímání potravy. Doprovodnými projevy bývá i zvracení či slintání, případně ztráta chuti k jídlu.  

Co ataxii způsobuje?

Seznam možných původců ataxie je takřka nekonečný. Na vině mohou být vrozené vady, úrazy nebo třeba nedostatek živin. K nejčastějším příčinám patří:

  • bakteriální, virová nebo plísňová infekce
  • zánět
  • vývojová vada
  • nádor, který doléhá na mozek či páteř
  • vystavení toxinům
  • onemocnění srdce nebo krve 
  • úraz
  • nevhodná výživa

Co dělat, pokud zpozorujete ataxii u kočky?

Jestliže si u své kočky všimnete projevů ataxie, na nic nečekejte a vydejte se k veterináři. Ten následně posoudí celkový zdravotní stav a jeho historii a bude hledat příčinu. Jelikož je ale možností tolik, stanovení diagnózy není jednoduché a bude patrně vyžadovat celou řadu testů a vyšetření – ať už jde o krevní testy, rentgenové snímky, testy z moči, případně i CT či ultrazvuk.  

Léčba ataxie

Otázkou číslo jedna všech chovatelů samozřejmě je, jestli je možné ataxii vyléčit. Odpověď zní ano, ale bohužel ne ve všech případech. Vždy se léčba odvíjí od toho, jakým typem ataxie kočka trpí a především co ji způsobuje. V případě infekce mohou pomoci antibiotika. Pokud jsou příčinou polypy, nádory nebo drobné zlomeniny, může vše vyřešit operace. Jestliže je důvod ataxie neznámý, je k dispozici podpůrná léčba, která zvířeti alespoň částečně zajistí příjemnější život. Někdy může dokonce porucha sama odeznít. Ovšem ne všechny příčiny ataxie jsou léčitelné a někdy tak může dojít i na nejhorší. 

ataxie-u-kocek-2

Jak se starat o kočku s ataxií?

Pokud vaše čtyřnohá přítelkyně trpí ataxií, je především důležité zajistit jí bezpečné prostředí pro život. Abyste předešli zranění, nepouštějte kočku ven a držte ji v bytě. Upravte jej tak, aby kočce nehrozil pád z výšky. Zkuste jí zabránit i ve skocích a chození po schodech. Pokud jí budete chtít usnadnit pohyb, položte na podlahu koberec. Misky s jídlem a vodou jí přeneste co nejblíže k pelíšku, aby k nim měla snadný přístup.