FIP u koček: jak vypadají příznaky, léčba a prevence?

FIP, tedy infekční peritonitida, patří k nejobávanějším kočičím onemocněním. A to především proto, že na něj zatím není známý lék a většinou končí úmrtím. Je proto důležité vědět, jak se FIP projevuje, a především to, jak mu lze předejít. 

fip-u-kocek-2

Co je kočičí nemoc FIP?

Kočičí infekční peritonitida, někdy nazývaná také jako zánět pobřišnice, je virové onemocnění způsobené zmutovanou formou kočičího koronaviru. Ten je v kočičí populaci běžný a předpokládá se, že v průběhu života se s ním potká až 90 % koček. Obvykle způsobuje pouze mírný průjem. Problém však nastává ve chvíli, kdy tento virus zmutuje. K tomu dochází zhruba v 10 % případů a výsledkem je právě vyvinutí infekce FIP.

Nemoc může postihnout kočku v jakémkoliv věku. Nejčastěji jsou však nakaženy mladé kočky do 2 let. 

Ačkoliv název může evokovat dobře známý Covid-19, nejedná se o stejný typ onemocnění a v případě kočičího koronaviru nedochází k přenosu na člověka.  

FIP u koček: příznaky

První příznaky se mohou objevit v řádu týdnů, ale i měsíců či dokonce let od nákazy. Mohou být velmi různorodé v závislosti na tom, kterou část těla nemoc postihla, i na následné reakci těla zvířete. Důležité je také vědět, že rozlišujeme dvě formy FIP:

  • vlhká (efuzivní) forma

Tato forma onemocnění způsobuje poškození krevních cév, což vede k hromadění tekutiny v břišní dutině nebo plicích zvířete. Dochází tak ke zvětšení břicha či dýchacím potížím.  

  • suchá (neefuzivní) forma

V případě suché formy se tekutina nehromadí (nebo pouze ve velmi malé míře) a její rozpoznání je tak složitější. Někdy si potíží nemusí majitelé všimnout několik měsíců. Dochází k zánětům jater, mozku, ledvin, střev či očí a projevuje se abnormální a nekoordinovanou chůzí, kýváním hlavy do stran, křečemi, případně se může objevit žloutenka, zvracení, úbytek hmotnosti nebo nadměrná žízeň.  

Příznaky se obvykle časem zhoršují a většinou je tak nutné uspání zvířete.

fip-u-kocek

Přenos FIP u koček

K přenosu onemocnění může dojít přímou i nepřímou cestou, nejčastěji skrze sliny, trus nebo se koťata nakazí od nemocné matky. Pokud má zvíře dobrou imunitu, onemocnění u něj může mít pouze skrytou formu. Stále však představuje nebezpečí pro jiné, oslabené kočky. 

FIP: diagnóza a léčba

Protože žádný z příznaků není typický pouze pro tuto nemoc a může tak indikovat řadu dalších onemocnění, je diagnóza FIP u koček velmi složitá. Neexistuje jeden test, který by ji prokázal, a jedinou možnou formou potvrzení nemoci je v tuto chvíli biopsie. 

A velmi složité je to i s léčbou. Ta je prozatím pouze podpůrná a v některých případech může prodloužit život kočky o pár měsíců. Jak jsme ale uvedli, většinou je nezbytné usmrcení zvířete. 

Dobrou zprávou ale může být to, že je v současné době testováno několik experimentálních léků, které vykazují více než zajímavý potenciál pro léčbu FIP. Zatím ovšem léky nebyly schváleny a je potřeba prozkoumat jejich dlouhodobé účinky. 

Jak FIP u koček předejít?

Pokud se ptáte, zda existuje očkování proti FIP u koček, odpověď zní ano. Aplikuje se do nosu zvířete, a to od 16. týdnu věku. Bohužel je však jeho účinnost jen 60%. Problém spočívá v tom, že vakcína zabraňuje pronikání viru do těla zvířete, ale spousta koťat už před podáním první dávky s tímto virem do styku přišla. Zda má v případě vaší kočky očkování smysl, nejlépe posoudí váš veterinář. 

Další formy prevence jsou spíše obecnými doporučeními ke zmírnění rizika, ale eliminovat jej neumí. Snažte se udržovat co nejlepší hygienu zvířete. Kočičí toaletu umístěte dál od misek s jídlem a vodou. V případě, že máte doma více koček, pořiďte si i více kočičích toalet. Důležitou roli hraje i stres, proto se jej snažte snížit na minimum a nabídněte kočičkám dostatek hraček a zábavy