6 tipů, jak odnaučit štěně kousat

Kousání u štěňat je naprosto běžné. Neznamená to však, že byste v něm měli štěně povzbuzovat a nechávat jej bez reakce. A proto je to také jedna z prvních věcí, kterou se majitelé snaží své psy odnaučit. Znamená totiž pohromu jak pro vybavení bytu, tak i páníčky samotné. Štěněcí zoubky jsou totiž možná malé, ale rozhodně mají sílu. Pokud při pohledu na své ruce a nohy moc dobře víte, o čem je řeč, zkuste těchto 6 tipů.

jak-odnaucit-stene-kousat

Proč štěňata koušou?

Kousání je pro štěňata formou zábavy a také objevování okolního světa. Zatímco my můžeme neznámé věci vzít do ruky, psi k tomu účelu používají svou tlamu. Stejně tak zkoumají reakce okolí. Štěňata se navzájem koušou mezi sebou a jakmile jedno z nich zakňučí bolestí, je to pro druhé signál, že je zapotřebí hrát si trochu opatrněji. A v neposlední řadě má vliv i prořezávání zubů, které je díky žvýkání pro psy snesitelnější. 

Jak odnaučit štěně kousat?

Níže najdete několik funkčních tipů, které vám pomohou malé, ale ostré štěněcí zoubky zkrotit. Pamatujte, že je důležité začít co nejdříve, nejlépe už od prvních projevů. Na nic tedy nečekejte a zkuste tyto triky:

  • Nabídněte štěněti alternativu

Na kousání nejsou páníčkovy ruce a nohy, ale tyto hračky. To je ve zkratce sdělení, které by měl pejsek co nejdříve pochopit. Dejte mu proto k dispozici věci, jež může kousat “beztrestně”. Experimentujte s různými typy hraček a jejich texturami, zkuste měkčí i tvrdé a odolné hračky. Do tréninku je zařadíte snadno. Jakmile vás zasáhnou štěněcí zoubky, nahraďte svou ruku nebo jinou část těla hračkou. Je důležité, aby tyto vzorce dodržovali všichni členové rodiny a štěně tak nedostávalo zmatené signály ohledně toho, co smí a nesmí. 

  • Dejte najevo bolest

Jak už jsme zmínili, kousáním štěňata testují hranice. Pokud vás tedy kousne, ukažte, že je pro vás jeho stisk bolestivý. Stačí říct dostatečně důrazně a nahlas “au”. Následně přerušte hru, aby pes pochopil, že takové chování povede k ukončení zábavy. Ale není třeba jej trestat dlouho, za chvíli se k hraní opět vraťte. 

  • Zbavte psa přebytečné energie

Vyměnili jste několik hraček, ale štěně je stále jako z divokých vajec? Možná má jen přebytek energie a potřebuje trochu více fyzické a mentální stimulace. Vezměte jej na procházku, zkuste psa naučit některý cvik nebo trénujte aport. Pamatuje však na to, že je důležité štěně nepřetěžovat. 5 minut tréninku dvakrát denně je pro vašeho mazlíčka naprosto dostačující.  

  • Nepodceňte socializaci

Už byla řeč o tom, že štěňata se prostřednictvím kousání učí i mezi sebou rozpoznávat, co je v pořádku, a co už příliš. Proto je důležitá socializace s ostatními psy. Vždy by k ní mělo docházet pouze mezi očkovanými zvířaty a pod vaším dohledem. Nikdy nevíte, jak moc budou ostatní tolerantní k hravému štěněcímu kousání. 

  • Odměňujte správné chování

Spousta páníčků dělá tu chybu, že často upozorňuje psa na nevhodné chování, ale málokdy odměňuje za to správné. Všímejte si i zdánlivě běžných momentů. Přijde k vám vaše štěně pro pohlazení? Pochvalte jej. Začne si samo od sebe hrát se žvýkací hračkou? To si zaslouží pamlsek. Dáte mu tak jasně najevo, jaké chování oceníte. 

  • Vyhněte se fyzickým trestům

Nikdy nepřistupujte k fyzickým trestům a vyhněte se i křičení. To může vést k tomu, že bude váš pes skrývat své emoce a záměry a pro vás bude těžší poznat, v jakém je rozpoložení. Místo toho zachovejte klid a při kousání si přestaňte hrát, aby pochopil, že udělal něco špatně. 

jak-odnaucit-stene-kousat-2

Kdy je namístě poradit se s odborníkem?

Kousání u štěňat se většinou podaří během několika týdnů či měsíců eliminovat. Pokud jste ale vyzkoušeli všechny možné triky a stále nevidíte žádné zlepšení, je možná čas poradit se s odborníkem. Nejprve si zkuste promluvit se svým veterinářem, dalším krokem může být kontaktování profesionálů na výchovu psů.