Hárající fenky: vše, co potřebujete vědět

Hárání psích dam je náročným obdobím jak pro ně samotné, tak i pro vás jako páníčky. Jak se na tuto událost připravit, co očekávat a jaké pomůcky se vám budou hodit?

Kdy se u fenek objeví první hárání?

První hárání se u psů obvykle objevuje v době, kdy dosáhnou puberty a pohlavní dospělosti. Nejčastěji se tak děje okolo 6. měsíce stáří fenky, ale jedná se o velmi individuální záležitost a v některých případech se hárání může objevit třeba až ve věku dvou let. Záleží totiž také na samotném plemenu psa. Obecně začínají menší plemena hárat dříve, větší později. 

harajici-fenky-vse-co-potrebujete-vedet-2

Jak často fenky hárají?

Fenky hárají obvykle dvakrát ročně, přibližně jednou za šest měsíců. I zde ale hraje roli celá řada dalších faktorů, jako je stáří či plemeno zvířete. Menší psi hárají častěji, zatímco těch větších se to může týkat i jen jednou ročně. Nějakou dobu od prvního hárání (až 24 měsíců) také trvá, než se cyklus stane pravidelným.  

harajici-fenky-vse-co-potrebujete-vedet

Jak dlouho hárání trvá?

I to je velmi individuální záležitost, která se bude fenku od fenky lišit, ale průměrně se délka hárání pohybuje mezi 2-3 týdny.

Má několik fází, které vám pomohou lépe pochopit chování a potřeby vašeho mazlíčka:

  • Proestrus: První, počáteční nebo také předříjovou fází, je proestrus. Trvá zhruba 7-9 dní a většinou nebude problém tuto fázi rozpoznat. Doprovází ji totiž zvětšená vulva fenky a také krvavý výtok. Zatímco psi jsou fenkami v tomto stádiu velmi přitahováni, ony o ně nejeví zájem. Všimnout si můžete i změn v chování, chuti k jídlu nebo stahování ocasu. 

  • Estrus: Tato fáze je označována jako vlastní říje a trvá okolo 9 dnů. Probíhá v ní několik ovulací, fenka je připravena k oplodnění a také je daleko vstřícnější k psí společnosti. Pokud jste si naplánovali štěňata, právě toto je vhodná chvíle. Jestli po nich netoužíte, raději si fenku pečlivě hlídejte před psími nápadníky. 

  • Diestrus (někdy také metestrus): Luteální fáze je stádiem, kdy se cyklus chýlí ke konci. Trvá zhruba 8 týdnů, v případě oplodnění fenky do narození štěňat. Vulva se v této fázi vrací do normální velikosti a výtok mizí. Fena už není vnímavá k psům.

  • Anestrus: Klidové stádium nebo také fáze odpočinku je obdobím, kdy se hormony vracejí do klidového stavu. Trvá zhruba 3-5 měsíců a končí dalším háráním.     

Jak poznat hárání a jaké jsou příznaky?

Hárání indikují jak příznaky psychické, tak fyzické. Zpozorovat můžete zvětšení vulvy, krvácivý výtok nebo častější močení. Obvyklé je také častější olizování intimních partií. Patrně však nepřehlédnete ani změny v chování. Ty mohou být různé. Fena může jevit zvýšený nebo naopak velmi nízký zájem o interakci s lidmi, utíkat nebo být línější, neobvyklá není ani nervozita či dokonce vrčení. Fenka může také iniciovat sexuální kontakt tím, že psům “nastavuje” zadní část těla a uhýbá ocasem. 

harajici-fenky-vse-co-potrebujete-vedet-3

Na co se při hárání připravit?

Pokud netoužíte po štěňatech, je důležité fenku hlídat a nenechávat ji venku samotnou. Zároveň se také raději vyhněte procházkám bez vodítka. Dobrým pomocníkem bude sprej pro hárající feny, který pomůže neutralizovat její zápach a zamezí tak nechtěné psí pozornosti. 

Pokud je váš pes doma, připravte se také na pravděpodobné znečištění podlahy či nábytku krvavým výtokem. Tomu zabrání hárací kalhotky. K dostání jsou v mnoha velikostech a pořídit k nim můžete i náhradní vložky. Ovšem pozor, nefungují jako antikoncepce a nebudou tak představovat překážku pro nezvanou psí společnost!