Zvídaví společníci: zjistěte vše o chovu pískomilů

Neobvyklí, fascinující a stále populárnější jako domácí mazlíčci, to jsou pískomilové. Existuje několik druhů pískomilů, nejčastěji se ale v rámci domácích chovů setkáváme s pískomilem mongolským. Jsou známí pro svou přátelskou povahu a zvídavost, ale i chov těchto malých tvorů vyžaduje pečlivou přípravu, díky které jim vytvoříte optimální životní podmínky. Poradíme, na co nezapomenout.

piskomil

Klec a prostředí

Pískomilové potřebují dostatek prostoru k pohybu, proto by jejich klec neměla být co největší. Vhodné je pevné dno vystlané jemnou podestýlkou, jako je seno nebo dřevěné hobliny. Přidejte několik úkrytů v podobě domečků nebo dutých trubek, kde si pískomilové budou moci budovat hnízda pro pocit bezpečí. Přidat samozřejmě můžete i kolotoč nebo další hračky. Protože se jedná o společenská zvířata, doporučuje se je chovat ve dvojicích nebo menších skupinkách. 

Strava a výživa

Pískomilové jsou býložravci a živí se semínky, zeleninou a ovocem. Je důležité jim zajistit vyváženou stravu se všemi potřebnými živinami. Dobrou volbou budou speciální granule pro pískomily, které můžete doplnit čerstvým ovocem a zeleninou, jako je mrkev, brokolice, jablka nebo hrušky. Samozřejmostí je zajištění přísunu čisté vody. 

Hygiena a péče

Nezbytná je především pravidelná údržba klece. Každý týden vyměňte substrát a vyčistěte všechny úkryty. Odstraňujte zbytky nedojedených potravin a pravidelně vyměňujte vodu, abyste zajistili, že zvířata žijí v čistém prostředí. Pokud jde o péči o srst, pískomilové jsou čistotná zvířata a obvykle se sami starají o její čistotu. Nepotřebují pravidelné koupání, to jim naopak může spíše uškodit a způsobit stres.

Klíčové informace

Hmotnost

80–100 g

Délka života

3 roky

Zbarvení

písková, šedá, hnědá

Povaha

společenská, hravá, zvídavá