Proměňte česání v zábavu aneb jak vybrat správný kartáč na psa?

Češete si každý den vlasy? Pak víte, že všechny kartáče nejsou stejné. Některé tahají a škrábou nebo si se zacuchanou hřívou nedovedou poradit. Jiné jsou šetrné a jemné a česání s nimi je skoro jako masáž. S kartáči a hřebeny pro psy je to stejné. Tak svého chlupáče netrapte a vyberte kartáč správně! Poradíme, jak na to.

jak-vybrat-kartac-na-psa 

Typy kartáčů pro psy

Zásadním bodem výběru je volba vhodného typu. Každý se totiž hodí pro jiný účel i podobu a délku srsti. Náš průvodce vás nasměruje. 

  • Kartáče

Kartáče pro psy se objevují ve třech základních variantách – s kovovými hroty (tzv. slickery), se štětinami a se zuby s plastovými krytkami. 

Kartáče s kovovými hroty jsou ideální pro psy se středně dlouhou až dlouhou srstí, protože se dokáží dostat hluboko do kožichu a poradí si i s většími cuchanci nebo nečistotami. Ačkoliv jsou hroty zahnuté tak, aby zvířeti neublížily, nejedná se zrovna o nejšetrnější variantu, takže buďte při česání opatrní. 

Kartáče se štětinami (například kančími) jsou oblíbené u plemen s krátkou nebo jemnou srstí. Pracují šetrně a vedle rozčesávání také stimulují pokožku a podporují lesk srsti tím, že po ní rovnoměrně roztírají přírodní oleje. Hodí se i k častému česání. 

Kartáče s plastovými (ale setkat se můžete třeba i s dřevěnými) krytkami na hrotech jsou nejvíce podobné běžným kartáčům v našich koupelnách a využívají se především u středně dlouhé, dlouhé nebo kudrnaté srsti, většinou ve finální fázi česání.

oboustranny-kartac-na-psy

Tip: Že by se vám hodily klidně dva typy kartáčů? I na to výrobci myslí a k dispozici jsou i kartáče oboustranné. 

  • Hřebeny

Hřebeny jsou optimální pro psy s dlouhou, hustou nebo kudrnatou srstí, která má tendence se hodně cuchat. Liší se od sebe vzdáleností zubů a obecně platí, že čím zacuchanější srst je, tím dále od sebe by měly být. Na rozdíl od „lidských” hřebenů mají zuby kovové, takže si dovedou poradit i s většími nečistotami nebo žmolky. 

hreben-na-psy

  • Hrabla

Pokud máte doma psa s podsadou, například zlatého retrívra nebo třeba bernského salašnického psa, pak možná hledáte trochu těžší kalibr. Nejlepším pomocníkem se vám stane kartáč typu hrabla, někdy označovaný také jako furminátor. Poznáte jej podle hrotů usazených velmi těsně u sebe. Jeho hlavní výhodou je, že se dovede dostat do hloubky srsti a zbaví psa odumřelých chlupů, žmolků i špíny. Nejvíc jej oceníte v období línání. Při výběru se zaměřte na délku hrotů, která by měla zhruba odpovídat délce srsti psa. Hrablo se tak dostane na správné místo, ale nebude pro psa nepříjemné. 

hrabla-na-psy

  • Trimovací kartáče

Máte doma drsnosrsté plemeno? Pak se patrně neobejdete bez trimovacího kartáče, který odstraňuje odumřelou srst, čímž nahrazuje klasické línání. 

trimovaci-kartac-na-psy

  • Česací rukavice

Utíká se váš psí parťák schovat pokaždé, když vezmete kartáč do ruky? Zkuste to s rukavicí. I ta umí vyčesávat chlupy a nečistoty a zároveň kůži psa příjemně masíruje.

cesaci-rukavice-na-psy

Výběr kartáče podle srsti psa

Jak je zřejmé z předchozích řádků, při výběru kartáče pro psa jde hlavně o podobu a délku srsti. Tak si v tom pojďme udělat pořádek. 

  • Krátká a hladká srst

Pokud máte doma krátkosrsté plemeno, máte práci poměrně snadnou. Váš psí kamarád totiž nepotřebuje žádnou speciální péči a vystačí si s pravidelným kartáčováním například jednou týdně, abyste odstranili uvolněné chlupy. Zvolte k tomu šetrný kartáč, při česání se totiž nevyhnete kontaktu s kůží psa. Vhodné budou například gumové rukavice nebo jemné kartáče se štětinami.  

Plemena s tímto typem srsti: boxer, buldok, německý ohař apod. 

  • Krátká nebo středně dlouhá srst s podsadou

V případě malých plemen s krátkou srstí s podsadou můžete sáhnout i po gumové rukavici, pro každodenní péči bude ale vhodnější kartáč s kovovými hroty. V období línání nebo v případě opravdu husté srsti zvolte nejlépe hrablo nebo kovový hřeben

Plemena s tímto typem srsti: labradorský retrívr, německý ovčák, mops, husky a další

  • Dlouhá srst s podsadou

U tohoto typu srsti se musíte vypořádat nejen s její hustotou a línáním, ale také s možným zacucháním. Na běžnou každodenní péči zvolte klasický kartáč s kovovými hroty, jednou týdně si pomozte hrablem a nebo hřebenem na podsadu

Plemena s tímto typem srsti: zlatý retrívr, border kolie, pomeranian, australský ovčák a další

  • Vlnitá a kudrnatá srst

Psi s tímto typem srsti obvykle nelínají a mají tak velké sklony k cuchání. Tomu je třeba předejít častým a pravidelným česáním, nejlépe za pomoci kartáče s kovovými nebo plastovými hroty. Pomoci si můžete i hřebenem. Důležité je, aby byly zuby dostatečně dlouhé a dostaly se až ke kořínkům chlupů. 

Plemena s tímto typem srsti: pudl, bišonek, portugalský vodní pes a další 

  • Drsná srst

Pro psy s drsnou srstí je typická podsada a krycí horní vrstva chlupů. Ideální volbou budou oboustranné kartáče, které si poradí s větším zacucháním i s uvolněnými chlupy. U některých plemen z této kategorie se neobejdete ani bez trimování, a to alespoň jednou za měsíc.  

Plemena s tímto typem srsti: jezevčík, knírač, skotský teriér a další

jak-vybrat-kartac-na-psa-2

3 věci, které při výběru psího kartáče zvažte

Typ kartáče ale není všechno. K jakým dalším faktorům se vyplatí přihlédnout?

  • Velikost kartáče

Není třeba v tom hledat vědu – velikost kartáče by se měla odvíjet od velikosti psa, ale často ji při online nákupech zapomeneme vzít v potaz. 

  • Čištění

I kartáč potřebuje čistit. Některé jsou dokonce vybaveny tlačítkem, které pomůže psí chlupy ze zubů stáhnout. Tak si usnadněte práci.

  • Rukojeť

Zvlášť, pokud svého psího kamaráda musíte česat často a není to záležitost několika málo minut, vyberte si kartáč s příjemnou a ergonomickou rukojetí.