Průvodce chovem křečků

Křečci jsou malí a půvabní hlodavci, kteří se stali populárními domácími mazlíčky. Jejich krásná srst, živá povaha a snadná péče přitahují lidi všech věkových kategorií. Také jste se rozhodli pro chov křečků? Pak se seznamte s jejich potřebami a optimálními podmínkami pro spokojený život. 

krecek

Výběr křečka: Který druh je pro vás nejlepší?

Nejprve si vyberte druh křečka, který chcete chovat. Nejčastěji se setkáte s těmito:

  • Syrští (zlatí) křečci: Syrští křečci jsou patrně nejběžnějším druhem křečků chovaným v domácnostech. Jsou velmi společenští, přátelští a nenároční na chov a péči.
  • Džungarští křečci: Jsou menší než syrští křečci a vynikají hravostí a vysokou aktivitou.
  • Křečík Roborovského: Roboráčci jsou také malí a jsou známí svou živou a hravou povahou. Jsou trochu plaší, ale postupem času si na své majitele zvyknou.
  • Čínští křečci: Čínští křečci jsou menší než syrští křečci a mají klidnou povahu.
  • Křečík Campbellův: Tito křečci jsou podobní džungarským křečkům a jsou oblíbení mezi chovateli díky své povaze a vzhledu.

Klec a vybavení

Správná klec je zásadním faktorem pro spokojený život křečků. Jak by měla vypadat?

  • Velikost klece: Křečci jsou aktivní a potřebují prostor k pohybu. Doporučuje se minimálně 60×30×30 centimetrů pro jednoho křečka.
  • Podestýlka: Použijte bezprašnou podestýlku, jako je kukuřičná podestýlka nebo dřevěné hobliny. Křečci rádi hloubí nory, takže je zapotřebí dostatečná vrstva. 
  • Hnízda a úkryty: Pro dostatečné soukromí klec vybavte malými domečky, hnízdy nebo třeba dutými trubkami. 
  • Kolotoč: Křečci mají rádi pohyb a kolo na cvičení by tak v kleci nemělo chybět.
  • Miska na potravu a vodu: Nezapomeňte na misky na potravu a čerstvou vodu. Zajistěte, aby voda byla vždy čistá a čerstvá.

Strava a výživa

Křečci jsou býložravci a jejich strava by měla být vyvážená a bohatá na vlákninu. Základní stravou může být kvalitní krmivo pro křečky, které obsahuje všechny potřebné živiny. Můžete jej doplňovat čerstvou zeleninou (např. mrkví, brokolicí nebo salátem) a občas ovocem (např. kousky jablka). Nikdy nedávejte svým křečkům čokoládu, sladkosti, cibuli, česnek nebo jakýkoliv jiný potenciálně toxický pokrm.

Sociální interakce a péče

Křečci jsou společenská zvířata, a proto je vhodné je chovat ve dvojicích nebo malých skupinách. Pokud chováte více křečků pohromadě, zvolte stejný druh a postarejte se o to, aby byla klec dostatečně velká. Zabráníte tak případné agresi mezi jednotlivci.

Klíčové informace

Hmotnost

20–50 g

Délka života

23 roky

Zbarvení

různé v závislosti na druhu

Povaha

přátelská, zvídavá, bystrá