Lidské léky a jejich nebezpečí pro zvířata

Nevědomost, špatné uskladnění, ale i snaha ušetřit –⁠ to jsou nejčastější příčiny situace, kdy pes či kočka dostane lidské léky. Jenže zatímco lidem pilulky zajistí úlevu, pro domácí zvířata mohou mít i fatální následky.  

lidske-leky-nebezpeci-pro-zvirata-2

Proč zvířatům nikdy nepodávat léky určené lidem?

Možná vás napadlo, že například volně prodejné léky nemohou zvířatům ublížit. Vždyť jsou bezpečné i pro nás lidi! Jenže tato úvaha je naprosto mylná. Účinky těchto pilulek totiž pravděpodobně nebyly na zvířatech vůbec testovány a lidské a zvířecí tělo rozkládá různé léky úplně odlišně. 

  • Nesteroidní protizánětlivé léky

Do této skupiny léků proti bolesti a zánětlivým onemocněním patří oblíbené a volně dostupné léky jako Brufen, Ibalgin, Voltaren či Dolgit. U zvířat však mohou způsobit nevolnost, zvracení, žaludeční vředy a vše může vést až k selhání jater a ledvin.  

  • Kyselina acetylsalicylová

Tuto látku najdeme v dalších velmi častých lécích v našich lékárničkách, jako je acylpyrin či aspirin. Obzvlášť nebezpečné jsou tyto léky pro kočky. Způsobují nevolnost, zvracení, horečky, krvácení a vést mohou až ke smrti. 

Pokud si chcete podpořit imunitu prostřednictvím vitamínů a jiných suplementů, určitě se nesnažte podobně pomoci i svým domácím mazlíčkům. Řada složek, které běžně obsahují (např. železo, vitamín D či kávový extrakt), může být pro zvířata vysoce nebezpečná a vést ke zvracení, záchvatům i ke smrti. Vždy tedy volte vitamíny a minerály určené přímo pro zvířata. 

  • Léky na alergii

I tyto druhy léků jsou pro zvířata nevhodné a způsobovat mohou záchvaty, zvýšenou srdeční frekvenci a následnou smrt. 

  • Paracetamol

Léky jako Paralen či Panadol svým zvířecím kamarádům také nikdy nepodávejte. Obzvlášť závažné důsledky mají pro kočky, u psů zase snadno hrozí předávkování. Následkem mohou být otoky, zrychlené dýchání, křeče a kóma. 

  • Oční a ušní kapky

Ani tyto humánní léky nejsou určené pro použití zvířaty a jejich aplikace může vést třeba i ke ztrátě zraku vašeho čtyřnohého přítele. Neriskujte a zvolte prostředky pro péči o uši a oči vyvinuté přímo pro zvířata.  

Ne všechny léky určené pro lidi jsou však pro zvířata nebezpečné. Rozhodně se však bude lišit jejich dávkování. Vždy tedy postupujte podle pokynů vašeho veterináře a zvířatům podávejte jen jím schválené a doporučené léky.

lidske-leky-nebezpeci-pro-zvirata 

Zajistěte bezpečnost pro vaše zvíře

Vaším úkolem jakožto majitele zvířete je zajistit jeho bezpečnost. To znamená i zamezení tomu, aby se do styku s lidskými léky, byť omylem, dostalo. 

Nenechávejte tedy léky volně ležet v dosahu vašeho psa či kočky a místo na noční stolek je raději dejte do šuplíku. Pokud si váš domácí mazlíček poradí i s otevřením dvířek skříní a šuplíků, opatřete je dětskou pojistkou. Jestliže se vám krabička s léky rozsype nebo se vám vylije sirup, okamžitě vše ukliďte a nenechte zvíře si s pilulkami hrát. Neskladujte také zvířecí a lidské léky na jednom místě, snadno totiž může dojít k jejich záměně. Prázdné lahvičky a aplikátory od léků ihned vyhoďte. 

Co dělat, pokud zvíře (omylem) lidské léky pozře?

Ať už je důvod pozření léků jakýkoliv, ihned se spojte se svým veterinářem. Každá minuta je v tomto případě důležitá a mějte na paměti, že může být právě ohrožen život vašeho zvířete. Na základě léků, které váš mazlíček pozřel, určí veterinář vhodný postup.