3 tipy, jak vybrat náhubek pro psa

I když máte doma mírumilovného zlatého retrívra nebo malou čivavu, jsou situace, kdy se bez náhubku pro psa neobejdete. A důvodem k jeho nasazení nemusí být jen městská vyhláška nebo cesta hromadnou dopravou. Využívá se třeba i během nepříjemných úkonů u veterináře nebo pokud chcete zabránit psovi v pojídání všeho možného při pobytu venku. Jak náhubek vybrat, aby plnil svou funkci, ale zároveň v něm váš psí mazlíček netrpěl?

jak-vybrat-nahubek-pro-psa

1. Podle materiálu

Materiál náhubku vybírejte s ohledem na jeho účel, dobu nošení i velikost a povahu psa.

  • Plast

Jsou odolné, cenově dostupné a také lehké, což z plastových náhubků dělá dobrou volbu i pro psy menších plemen nebo štěňata. Také se snadno čistí a udržují. Pozor si ale dejte na to, že se pes může naučit tento typ náhubku sundávat. Na problém můžete narazit i při hledání vhodného tvaru, který vyhovuje spíše psům s delším čumákem. 

plastovy-nahubek-pro-psy

  • Kov

Kovové náhubky patří k nejoblíbenějším. Jsou dostatečně odolné a pevné i pro velké a temperamentnější psy, a navíc umožňují bezproblémové proudění vzduchu. Pes tak může s náhubkem třeba i pít. Vzhledem k jejich popularitě jich je k dostání velké množství a není tak problém najít perfektně padnoucí velikost. Obvykle jsou u čumáku opatřeny měkkou vložkou, která zvyšuje celkový komfort. V zimních měsících jsou vyhledávané kovové náhubky s gumoplastovou úpravou, díky níž tolik nestudí. 

Na druhou stranu jsou ale o něco těžší a pokud do vás pes s kovovým košíkem narazí, může jít o bolestivou záležitost. 

kovovy-nahubek-pro-psy

  • Kůže

Kožené náhubky jsou pevné, lehké, skladné a mají dlouhou životnost. Zároveň se také poměrně dobře dovedou přizpůsobit tvaru hlavy a čumáku. Problémem některých modelů ale může být nedostatečná vzdušnost nebo riziko, že pes i přes náhubek slupne „dobrotu” nalezenou na ulici. Zároveň počítejte také s náročnější údržbou.  

kozeny-nahubek-pro-psy

  • Fixační

Setkat se můžete také s nylonovými fixačními náhubky, které ale nejsou určené pro běžné nošení a používají se pouze na nezbytně nutnou dobu, jako je například návštěva veterináře, kdy se obáváte možného útoku psa. Jak totiž název napovídá, slouží k fixaci čelisti zvířete a neumožňují psovi otevřít tlamu. To mu však mimo jiné také brání v přirozeném ochlazování, takže tento typ používejte opravdu jen v nutných případech. 

fixacni-nahubek-pro-psy

2. Podle velikosti

Aby nošení náhubku nebylo pro psa utrpením, musí mu sedět. Nesmí ho škrtit, zasahovat do očí, tlačit do čumáku a pes musí být schopný otevřít s náhubkem tlamu. Ale zároveň nesmí být příliš volný, aby si jej pes snadno nesundal. Před nákupem si tak vezměte do ruky metr a zjistěte tyto míry: 

  • obvod čenichu v oblasti kořene čumáku
  • obvod krku za ušima 
  • vzdálenost od kořene čumáku k oblasti za ušima
  • vzdálenost od špičky čumáku po jeho kořen 
  • šířku čenichu v nejširší části
  • výšku čenichu při otevřené tlamě psa

Jakmile tyto míry změříte, před nákupem k nim nezapomeňte ještě pár centimetrů připočítat. U malých psů vybírejte náhubky o zhruba centimetr větší, u větších psů se nebojte přidat i 2 nebo 2,5 cm. 

3. Podle plemena

Někdy se můžete setkat s dělením velikosti psích náhubků podle plemene. Toto dělení berte pouze jako orientační a vždy psa přeměřte podle návodu výše. Rasa ale může hrát roli v jiném ohledu, a tím je tvar a velikost čumáku. Zatímco u psů s dlouhým nebo širokým čumákem nejspíš nebudete mít s nalezením vhodného modelu problém, výzvou jsou psi s plochým čenichem. U těch je doporučován síťovaný náhubek, který jim umožní pohodlné dýchání. 

jak-vybrat-nahubek-pro-psa-2

Jak naučit psa si na náhubek zvyknout?

V ideálním případě začněte s tréninkem už od štěněte. Je normální, že při prvním nasazení náhubku se jej pes snaží co nejrychleji zbavit. Začněte tedy postupně a dejte nejprve svému čtyřnohému příteli šanci si náhubek očichat a prohlédnout. Pak jej nasaďte na pár minut a opět sundejte. Nezapomeňte na patřičnou odměnu v podobě pamlsků pro psy.