Jak vybrat hračku pro kočku, která ji bude opravdu bavit

Pokud máte doma kočičího mazlíčka, nejspíš už jste se při výběru hračky několikrát spálili. Ta kvalitní (a ne zrovna levná) věcička leží netknutá v koutě, zatímco největší zábavu pro drápky a ostré zoubky stále představuje nejrůznější vybavení vašeho bytu, které ale k hraní sloužit nemá. Jak vybrat takovou hračku, se kterou si kočka skutečně bude hrát?

jak-vybrat-hracku-pro-kocky

1. Zvolte vhodný typ

Kočky si rády hrají se vším, co doma najdou – ať už jde o gumičku do vlasů, kuličky z papíru nebo provázky. Podle toho, jaké věci si kočka vybírá, můžete dobře odhadnout vhodný typ hračky. 

  • Myšky

Kočky jsou od přírody lovci a myšky tak patří k bestsellerům. Možná budete úspěch slavit i s jednoduchou variantou, atraktivnější jsou ale pro některé mazlíčky myši vydávající zvuky nebo jejich natahovací a pohybující se verze.

mys-pro-kocky

  • Míčky 

Věděli jste, že kočky se mohou naučit i aportovat? Pokud má váš mazlíček tyto tendence také, pořiďte mu míčky (třeba i s rolničkou uvnitř). Vyzkoušet s nimi můžete také hru „na třetího”, kdy si budete s další osobou míček přehazovat v takové výšce, aby na něj kočka při výskoku dosáhla. 

micek-pro-kocky

  • Udice

Máte doma neúnavného skokana? Pak bude udice jasnou volbou. Na jejím konci samozřejmě nechybí provázek s návnadou v podobě například peříček, za nimiž bude kočka neúnavně vyskakovat, a vy se díky udici nemusíte obávat poškrábání. 

udice-pro-kocky

  • Interaktivní hračky

Pokud máte pocit, že hračky vaši kočku příliš rychle omrzí, zkuste jí pořídit interaktivní hračky. Ty navíc nevyžadují vaši přítomnost, a tak budou vašeho chlupáče bavit, i když budete zrovna v práci. Mimo to také rozvíjejí kočičí intelekt

interaktivni-hracky-pro-kocky

  • Kartonové hračky

Kdykoliv si domů přinesete krabici, už je na ní otisk kočičích drápků? Pak potřebujete kartonové hračky. Stojí pár korun a pro vaši kočku to bude naprostý ráj. Snadno díky nim také tygříka naučíte, kde je drápání povoleno, a kde zapovězeno.

kartonove-hracky-pro-kocky

  • Tunely

U všech neúnavných průzkumníků, kteří na vás rádi vyskakují ze všech koutů vašeho bytu, zabodujete se šustivými tunely. Jejich zvuk navíc dodává celé zábavě ty správné grády (alespoň pro kočky). 

tunel-pro-kocky

  •  Hračky s kočičími bylinami

Jestliže máte doma lenocha, jehož jen tak něco nezaujme, jděte na to přes oblíbené kočičí „drogy”, nebo lépe řečeno byliny, které kočky milují. Patří k nim catnip (tedy šanta), matatabi nebo také baldrián. Nebojte se, pro vašeho mazlíčka nejsou nijak nebezpečné, jen je mohou povzbudit k hraní. Existuje však i nemalé procento koček, které tyto bylinky nechávají naprosto chladnými. 

hracky-pro-kocky-s-catnipem

2. Zaměřte se na materiál

Při výběru materiálu mějte na paměti, že ve většině případů hračka pro kočku představuje 

kořist. Z toho důvodu jsou oblíbené přírodní materiály, jako je vlna, peří nebo umělá kožešina. Pro jiné druhy hraček je zase vhodné dřevo, sisal, papír, nebo korek, které může kočka škrábat a kousat.  

3. Bezpečnost především

S předchozím bodem souvisí i otázka bezpečnosti. Nezávadný by měl být nejen samotný materiál, ale i hračka jako celek. Spolu s ní byste měli vždy obdržet štítek nebo informace o bezpečném používání. 

Vyvarujte se hraček, jejichž části by mohlo zvíře spolknout – například plastové oči nebo fousky u plyšových myší. Žádná část by také neměla být přilepená lepidlem. Některé hračky byste také měli raději během vaší nepřítomnosti schovat. Jde především o různé provázky, do nichž se může kočka zamotat, nebo elektronické hračky. Pozor si dejte i na ty, z nichž kočka packami vyndává pamlsky. I tady může dojít k nehodě. 

Pravidelně také kontrolujte, zda se z používaných hraček neuvolňují jejich části, které by mohlo zvíře spolknout.  

Další užitečné tipy pro výběr hračky pro kočky

  • Nekupujte příliš velké hračky, nejspíš pro kočku nebude příjemné si s nimi hrát. Volte takové, aby je mohlo zvíře pohodlně nosit a posouvat packami.  
  • Ačkoliv mají mnohé kočky rády hračky se zvukem, nesmí být příliš hlasitý. Protože mají velmi citlivý sluch, bázlivější mazlíčky mohou spíše děsit. 
  • Není potřeba kupovat každou chvíli hračky nové. Aby se kočce jen tak neomrzely, zkuste je střídat. Jednu vždy na týden schovejte a vytáhněte jinou. 

Nečekejte, že si kočka bude s hračkou hrát sama. Vy musíte být celé hry součástí. V ideálním případě si z hraní udělejte rituál a hrajte si vždy ve stejnou dobu.