Jak vybrat toaletu pro kočku a kam ji umístit?

Kočky jsou velmi čistotná zvířata a vy jako majitelé byste jim v jejich snaze o dokonalou hygienu měli pomáhat. Třeba výběrem optimální kočičí toalety. Všechny možná vypadají podobně, ale jsou mezi nimi výrazné rozdíly a žádná není vhodná univerzálně pro všechny kočičí mazlíčky. Poradíme, na co se při výběru zaměřit. 

jak-vybrat-kocici-toaletu-2

1. Velikost hraje roli

Pokud jste někdy chování koček na toaletě pozorovali, víte, že celý „proces” je takovým malým rituálem, během kterého se zvíře otáčí a následně hrabáním zakrývá veškeré důkazy o vykonané potřebě. Z toho důvodu odborníci často uvádějí, že čím větší toaleta je, tím lépe. Uvádí se, že délka toalety by tak měla být alespoň 1,5krát větší než délka kočky od špičky čumáku po konec ocasu. 

2. Berte v potaz výšku stěn

Stěny toalety brání tomu, aby se stelivo dostávalo mimo prostor toalety, ale zároveň hrají důležitou roli i v případě, že kočka ráda značkuje a močí vertikálně. Z toho důvodu se může zdát, že vyšší stěny rovná se lepší. Vždy si ale ověřte, zda je toaleta dostatečně nízká v oblasti vchodu, aby do ní mohla kočka pohodlně vejít. 

Nezapomeňte k výšce stěny připočítat i samotné stelivo, alespoň ve vrstvě vysoké 5 cm.  

3. Otevřená, nebo uzavřená?

A v souvislosti s předchozím bodem budete možná řešit i otázku, zda zvolit toaletu otevřenou, nebo uzavřenou. 

  • Otevřené toalety jsou nejčastějším typem, s čímž patrně souvisí i jejich příznivější cena. Mnohé kočky je také preferují, protože mají rády přehled o okolním dění. Někteří chovatelé je také upřednostňují z toho důvodu, že snadno zjistíte, že toaleta potřebuje vyčistit.

otevrena-toaleta-pro-kocky

  • Uzavřené toalety v interiéru bezpochyby vypadají lépe a vedle toho také lépe zabraňují vzniku nepořádku v okolí a šíření nepříjemných pachů, obzvlášť v případě, že zvolíte variantu s dvířky. Najdou se i kočky, které ocení větší soukromí. 

uzavrena-toaleta-pro-kocky

Neexistuje tak žádná správná varianta, vždy záleží na konkrétní kočce a jejích preferencích. Zajímavým kompromisem může být uzavřená toaleta, která se dá sejmutím horní části přeměnit na otevřenou. 

4. Záleží i na materiálu

V naprosté většině případů se na trhu setkáte pouze s toaletami z plastu. Jsou lehké, cenově dostupné, snadno se čistí, ale mají i své nevýhody. U méně kvalitního plastu může při častém kontaktu s kočičími drápky dojít k poškození, navíc mohou postupem času absorbovat pachy. Alternativu představují nerezové kočičí toalety, u nichž k absorpci pachů nedochází, mají delší životnost a čistí se ještě jednodušeji. Zatím se s nimi však na našem trhu prakticky nesetkáte a jsou také cenově nákladnější a těžší. 

5. Ať je uklízení pohodlné

Kočičí toaleta samozřejmě vyžaduje pravidelné čištění. To spočívá v každodenním vynášením exkrementů a zhruba jednou za 2 až 4 týdny byste také měli staré stelivo vysypat, záchod pořádně umýt a doplnit stelivo nové. Celkovou údržbu vám velmi usnadní rovné dno toalety. Nejrůznější záhyby a nerovnosti tak nejsou příliš vhodné. 

Přemýšlíte nad pořízením „samočistící” toalety? Podle některých odborníků nemusí jít o nejlepší možnou volbu. Připravit se musíte nejen na výrazně vyšší pořizovací náklady, ale leckdy i finančně náročnější provoz z důvodu potřeby speciálního steliva. Zároveň se u automatických toalet hůře kontroluje, zda je s vyměšováním vaší kočky vše v pořádku. Jakákoliv anomálie totiž může naznačovat například nemoc nebo jiné potíže.  

6. Přihlédněte k věku kočky

Při výběru je dobré zohlednit i zdravotní stav a věk vaší kočky. Neznamená to, že byste pro koťata museli pořizovat toaletu menší. Jen se více soustřeďte na to, aby se malé koťátko na záchod bez potíží dostalo. To ostatně platí i pro starší kočky nebo mazlíčky s nejrůznějšími indispozicemi. 

Kam kočičí toaletu umístit?

Kočičí potřeby při vyměšování se od těch „našich” až tak neliší. Chtějí, aby toaleta byla čistá a skýtala potřebné soukromí. Proto ji nestavte do rušných částí bytu, ale na klidné místo, ideálně ke stěně nebo tak, aby zkrátka nebyla uprostřed místnosti. Neměla by také stát v blízkosti misek s krmivem a vodou. Pokud máte doma kočičích toalet více, zkuste je umístit dál od sebe, nejlépe do různých místností nebo pater.