Vážení zákazníci 29. 3. a 1. 4. bude naše prodejna v Brně zavřená. Přejeme krásné svátky!

Míchání granulí a konzerv

V posledních letech se můžeme setkat s vývojem ve výživě domácích zvířat, který je velmi pozitivní. Chovatelé začínají měnit své návyky a jsou více otevřeni zkoušet nové věci. Prvním zásadním krokem bylo, že se začali o výživu svých miláčků výrazně více zajímat. Díky tomu objevili, že existují i jiné značky krmiv, než které zde byly dlouhodobě usazené. Že je skutečně velmi důležité posuzovat krmivo podle toho, jaké má suroviny a ne podle toho, jak se krmivo jmenuje, atd. Tento proces je stále v pohybu.
 
Dalším mýtem, který v minulých letech padl, bylo to, že krmivo se nesmí často střídat. Pokud najdu značku, která mi po všech stránkách vyhovuje, není ji nutné měnit, ale rozhodně je vhodné občas prostřídat receptury.
 
Jsme rádi, že máme často příležitost pomoci chovatelům se ve výživě více vyznat a také pomoci jim vysvětlovat, že řada přístupů je dnes už přežitá a že i výživa domácích mazlíčků se dále vyvíjí.
 
konzerva-marp
 
V dnešním článku bychom rádi rozbili velmi zakořeněný mýtus, že se konzervy nemají míchat s granulemi. Na následujících řádcích uvedeme několik důvodů, proč je možné a často dokonce velmi na místě, granule a konzervy míchat. Zároveň vysvětlíme, že důvod, dle kterého není vhodné granule a konzervy míchat, z pohledu výživy a zdravého rozumu jednoduše nemůže obstát. Sami tento způsob používáme a máme ho velmi dobře vyzkoušený.
 
Kvalitní granule obsahují vše, co pes potřebuje. Ale proč mu občas nezpestřit jídelníček něčím jiným? Pes má velmi dobře vyvinutý čich, který je pro něj důležitý i během příjmu potravy. Granule přeci jen nemají takovou vůni jako maso nebo konzerva. Proto přidání konzervy podporuje chuť k jídlu i u hůře krmitelných psů. První důvodem pro přidání konzervy ke granulí je tedy zvýšení potravní atraktivnosti a zpestření jídelníčku.
 
Konzervy obsahují poměrně velké množství vlhkosti. Proto je další výhodou přidávání konzervy ke granulím hydratace psa, která se hodí hlavně při výkonu nebo teplém počasí. Díky stabilnímu přísunu tekutin se také šetří ledviny. Přidání konzerv je tedy vhodné i pro psy s onemocněním ledvin.
 
Konzervy doporučujeme i pro psy s nadváhou, protože obsah vody napomáhá pocitu sytosti. Míchání konzervy a granulí může tedy být i užitečným pomocníkem při redukci váhy.
 
Hlavním argumentem proti míchání bývá uváděno, že se každý druh potravy tráví jinak dlouho. Toto tvrzení ovšem postrádá jakýkoliv racionální podklad. Každá vyvážená krmná dávka obsahuje několik složek živočišného i rostlinného původu – v granulích, barfu i v domácky připravované stravě. Jednotlivé složky krmné dávky mají lehce jiný průběh trávení i u klasických krmných dávek.
 
miska-krmiva
 
Na druhou stranu, míchání konzerv a granulí má i několik úskalí, která je nutná brát v potaz. Prvním úskalím je to, abyste si psa nerozmazlili natolik, že bude odmítat suché granule. Proto je nutné přidávat konzervu nepravidelně a vždy z vlastní vůle – nikoliv ve chvíli, kdy pes nechce sníst samotné granule.
 
V případě, že máte psa s citlivým zažíváním, je nutná při míchání velká obezřetnost. V takovým případech je vůbec na zvážení, zda se do míchání pouštět. Pokud se proto rozhodnete, začněte velmi obezřetně a pozorujte reakci svého psa.
 
Pokud používáte kvalitní granule, určitě použijte i kvalitní konzervu, která je vyrobena z kvalitních surovin. Ani na konzervě se nevyplatí příliš šetřit – kvalitní konzerva bude vždy výrazně dražší než nekvalitní – i zde je nutné sledovat složení – ale je nutné si uvědomit, že kvalitní konzerva, stejně jako granule prostě nemohou být levné.
 
Níže uvádíme příklad dávkování pro krmivo Marp, který je ale takto aplikovatelný rámcově i na další značky.
 
Doporučujeme dvě varianty míchání. První je ubrání cca 10 % původní dávky granulí a ochucení menším množstvím konzervy. Druhý způsob s vyšším podílem mokrého krmiva je rozpracován v následující tabulce.
 
Marp Holistic a konzervy Marp
Váha psa
Dávka granulí
Dávka konzervy
5 kg
40 g
80 g
10 kg
80 g
100 g
20 kg
170 g
140 g
30 kg
200 g
200 g
40 kg
260 g
200 g