Činčily: péče, výživa a zajímavosti

V zákoutí Jižní Ameriky, ve vysokohorských oblastech And, žije zvláštní tvor zvaný činčila. V přírodě patří k ohroženým druhům, částečně i proto, že byly činčily dříve ve velkém loveny pro svůj měkký a krásně zbarvený kožich. Zároveň ale tato neuvěřitelně roztomilá zvířátka patří k oblíbeným domácím mazlíčkům. Přemýšlíte i vy nad pořízením činčily? Nedivíme se, získáte zábavného a společenského kamaráda. Nejprve si o nich ale přečtěte vše potřebné. 

cincila

1. Chování a socializace

Činčily jsou společenská zvířata a ideálně by měly být chovány ve dvojici či větší skupině (jen pozor na nekontrolované množení). Nezapomeňte jim ale věnovat i svou pozornost, se svými majiteli si umí vytvořit velmi přátelské pouto. Připravte se také na to, že se jedná o noční tvory a největší aktivitu vykazují v noci, zatímco většinu dne prospí. 

2. Klec a prostředí

Činčily jsou velmi energická zvířata, která se dovedou pohybovat velmi rychle až akrobaticky. Klec tedy velikostí přizpůsobte tak, aby v ní mohly běhat a skákat a vybít přebytečnou energii. Vybavte jí hračkami, větvičkami na okusování a houpacími prvky. 

3. Výživa a stravování

Strava činčil by měla být bohatá na vlákninu a obsahovat jen malé množství tuků. Všechny potřebné živiny by jí měly poskytnout granule pro činčily spolu se senem a pitnou vodou. Příležitostně můžete přidat i trochu zeleniny a ovoce, vyhněte se ale ořechům či olejnatým semínkům. 

4. Hygiena a péče o srst

Činčily mají hustou a měkkou srst, která vyžaduje zvláštní péči spočívající ve speciální koupeli. Ne však ve vodě, do té činčilu nikdy nedávejte, tato zvířata se koupou v písku, který srst přirozeným způsobem zbavuje mazu a nečistot. 

5. Vzhled činčil

Srst činčil má přirozeně šedou barvu, ale bylo vyšlechtěno mnoho dalších barevných variant, včetně černé, bílé, béžové nebo dokonce i modré. Typickým znakem jsou v porovnání s jejich tělem větší oči a uši a krátký a huňatý ocas. Ten slouží k udržení rovnováhy a jako komunikační prostředek vůči ostatním činčilám.

Klíčové informace

Hmotnost

400–⁠600 g

Délka života

10 let

Zbarvení

převážně šedé

Povaha

společenská, inteligentní, aktivní