Fretky jako inteligentní a nevšední mazlíček

Chov fretek je u milovníků zvířat stále populárnější. Tito hraví a inteligentní tvorové si díky své jedinečné povaze našli řadu obdivovatelů, vyžadují ale specifickou péči i prostředí. Pokud uvažujete o chovu fretek, je důležité se detailně seznámit s jejich charakterem i potřebami.

fretka

1. Původ a vzhled

Freky jsou lasicovité šelmy, které byly domestikovány už před tisíci lety. Jsou středně velkého vzrůstu, mají štíhlé a elegantní tělo a krátké končetiny. Typické je hnědé, tmavě hnědé nebo bílé zbarvení s charakteristickým tmavým maskováním kolem očí. Poznáte je i podle malé hlavy, krátkého čumáku a výrazných očí. 

2. Sociální život

Freky jsou společenská zvířata a nejlépe se cítí po boku jiných fretek. Je ale důležité dbát na to, aby fretky mezi sebou dobře vycházely, a proto se doporučuje chovat sourozenecké páry nebo skupiny.

3. Klec a prostředí

Fretky potřebují dostatek prostoru k pohybu a hraní. Klec by měla mít dostatečné rozměry a umožňovat i vertikální pohyb – rády totiž šplhají. Nezapomeňte ji vybavit hračkami, poličkami, úkryty a větvičkami na lezení. Mějte na paměti, že fretky jsou velmi hravé a inteligentní a mohou se začít rychle nudit, takže se snažte hračky a aktivity obměňovat.

4. Strava a výživa

Fretky jsou masožravci a jejich strava by se měla skládat z vysoce kvalitního krmiva bohatého na bílkoviny. Zvolte krmivo speciálně navržené pro fretky, které jim poskytne všechny potřebné živiny. Je také možné jim občas nabídnout menší množství čerstvého masa nebo vnitřností.

5. Hygiena a péče o srst

Srst fretek vyžaduje pravidelné kartáčování, které odstraní přebytečné chlupy a zabrání zacuchání. Občas je také můžete vykoupat ve speciálním šamponu pro zvířata, ale nepřehánějte to, aby nedošlo podráždění.

6. Veterinární péče

Pravidelné návštěvy veterináře jsou pro zdraví fretek klíčové. Je důležité zajistit očkování proti nemocem a pravidelné odčervení. Fretky mohou trpět některými genetickými onemocněními, jako je například adenom hypofýzy, a veterinární péče je v tomto případě nezbytná pro rychlé odhalení a léčbu.

Klíčové informace

Hmotnost

700–⁠2000 g

Délka života

510 let

Zbarvení

převážně hnědé nebo bílé

Povaha

hravá, tvrdohlavá, přátelská