Krok za krokem: jak založit akvárium?

Pozorování barevného a živého světa za sklem akvária po náročném dni? To zní jako ta nejlepší oáza pro duši. Pokud o založení běžného sladkovodního akvária přemýšlíte, bude se vám hodit náš kompletní průvodce, který vás celým procesem provede. 

zarizujeme-akvarium

Co budete k založení akvária potřebovat?

Než se pustíte do skládání jednotlivých komponent dohromady, ujistěte se, že jste si pořídili vše potřebné. 

  • Akvárium

Akvárium vybírejte podle prostorových možností, ale nenechte se zmást běžným omylem. Ta větší jsou ve skutečnosti jednodušší na údržbu, navíc vám umožní chovat rozmanitější (a pochopitelně i větší) druhy ryb. Obecně se za kvalitnější materiál považuje sklo, plastová varianta je však cenově příznivější. K akváriu si pořiďte také tmavší pozadí, které ocení rybičky pro pocit bezpečí i vy při jejich pozorování. 

  • Osvětlení

Za běžný standard jsou dnes považována LED světla, která na rozdíl od zářivek nabízejí větší možnosti přizpůsobení. Nezapomeňte si spolu s nimi pořídit i časovač. 

  • Filtr

K běžnému akváriu vám nejspíš bude stačit klasický vnitřní filtr. Případně ale můžete zvolit i výkonnější vnější filtr, za který si ale něco připlatíte, případně filtr závěsný, jenž ale není možné využít v případě akvárií s krytem. Řiďte se i velikostí akvária. Filtr by měl být schopný přečerpat pětinásobek jeho objemu vody za hodinu. 

  • Topení

Možná se bez něj obejdete, ale pokud plánujete chovat rybičky žijící v teplejších vodách nebo u vás doma často klesá teplota, pořiďte si také topení a teploměr. Obvyklá teplota vody v akváriu se pohybuje od 22 do 24 °C. 

  • Substrát

Nejčastěji se používá jemný štěrk nebo písek. Zásadní je, aby se v substrátu neobjevovaly žádné ostré hrany, o které by se živočichové mohli poranit.

  • Dekorace, rostliny, živočichové

A chybět samozřejmě nesmí ani ta nejdůležitější část – tedy živí obyvatelé akvária a případné dekorace

V závislosti na plánované podobě akvária se vám může hodit také UV lampa, vzduchovací kompresor, případně CO2, hnojiva nebo přípravky na úpravu vody

zarizujeme-akvarium-2

Začínám s akváriem

Všechno důležité máte? Pak jdeme na samotné založení.

  1. Akvárium opláchněte vodou, postavte na rovný a pevný podklad a speciální podložku, a to na stinné místo bez přímého slunečního záření. 
  2. Nainstalujte pozadí akvária.
  3. Substrát a všechny dekorace opláchněte vodou od prachu. Nepoužívejte mýdlo ani jiné čisticí prostředky, jejich zbytky by mohly být pro ryby toxické. Následně vše umístěte do akvária. Aby vám v něm držely rostliny, měla by vrstva substrátu dosahovat v zadní části alespoň 8 cm. V přední části může být tenčí. 
  4. Přidejte také veškerou akvarijní techniku. Zatím ji však nezapínejte. 
  5. Akvárium napusťte zhruba ze třetiny až poloviny kohoutkovou vodou (ideálně pokojové teploty). Snažte se vodu příliš nevířit, k čemuž pomůže například napouštění přes sáček nebo její míření na plochý talíř. 
  6. Přidejte rostliny. Pro optimální kompozici se doporučuje postupovat od zadní části, kam umístíte vyšší a rychle rostoucí rostliny. 
  7. Dopusťte vodu zhruba 3 cm pod okraj.
  8. Zapněte techniku, případně lze přidat přípravky na úpravu vody.

Akvárium průběžně testujte a pokud je vše v pořádku (teplota, pH apod.), zhruba po měsíci můžete přejít k umisťování prvních živočichů. Přípravky upravující kondici vody mohou proces zaběhnutí akvária urychlit. Začněte s odolnými a méně náročnými druhy, poté můžete přistoupit k přidání náročnějších ryb. V ideálním případě nejdříve do sáčku s rybou nalijte v poměru 1:1 vodu z akvária, nechte ji 20 minut na přivyknutí a až poté ji do vypusťte akvária.