Jak posílit imunitu psů?

Psí imunita a tipy, jak jí posílit

V chladném počasí, anebo při větší zátěži je jasné, že lidský imunitní systém pracuje mnohem intenzivněji než obvykle. V takové situaci se ho pokoušíme posilnit různými způsoby, od pohybu až po doplňky stravy. Co ale naši čtyřnozí přátelé? Jejich imunitní systém funguje na podobné bázi jako u lidí, a proto bychom jejich zdraví neměli zanedbávat. V tomto článku se v několika bodech podíváme, jak a proč psí imunitu podporovat. 

Věděli jste, že 70 % imunity se skrývá v zažívacím traktu? A tak je potřeba si říct, že se psy toho máme možná společného víc, než by se mohlo zdát. Stav trávicího systému ovlivňuje i naši imunitu. Většinu nebezpečných škodlivých látek do sebe psi dostávají tak, že něco olíznou, snědí či vdechnou. Mohou to být bakterie, viry, plísně či parazité. A právě správně fungující imunitní systém si s nimi dokáže poradit. Podpořit ji mohou i vhodně zvolené doplňky stravy.

Imunitní systém u psů

Jak už bylo řečeno, psí imunita je velmi podobná té lidské. Každý pes je denně vystavován mnoha vnějším vlivům, které ohrožují jeho imunitní systém. Jedná se o velmi složitý komplex systémů, který bojuje proti všem druhům virů, bakterií či plísní (neboli patogeny). První a důležitá ochrana před patogeny je kůže a sliznice.

Čím více se pes s patogeny setkává, tím více se jeho organismus učí, jak se s nimi co nejlépe vypořádat. Jedná se o takzvanou imunitní reakci, kdy obranný systém ničí patogeny a zároveň si o nich vytváří paměťovou stopu.

imunita-psu01

Hlavní sídlo imunity se pak nachází ve střevech, proto je velmi důležité dbát na správnost stravy. Pes, ať už s nadváhou, podváhou či s nedostatkem živin, má imunitu oslabenou a o to hůře se bude bránit před vnějšími vlivy. Špatná imunita totiž znamená, že kvalita psího života je značně ovlivněna. Pes je slabý, podepisuje se to na jeho srsti a celkové regeneraci organismu. Zároveň je takový pes mnohem náchylnější k různým nemocem, mezi které se bere kupříkladu srdeční onemocnění či rakovina.

Pokles imunity vašeho čtyřnohého parťáka způsobuje, mimo stravu, mnoho dalších faktorů, zejména pak stres, nedostatek pohybu či nedostatek vitamínů. Zde je pár rad, jak zlepšit imunitu psů a vyhnout se tak závažným nemocím.

1. Pohybem k lepší imunitě

Krátké procházky kolem paneláku, či vypuštění psa na zahradu jsou sice v pořádku, ale s pořádným pohybem to nemá co dočinění. Proto se doporučuje jít s vaším parťákem na dlouhou procházku, a to minimálně 3x týdně. Při takové procházce se totiž pes dostává do kontaktu s mnoha patogeny, čímž si vytváří imunitu a v budoucnu bude jeho imunita mnohem silnější. Hodit se mohou i praktické hračky, které psa venku zabaví.

Procházky by měly probíhat v každém počasí, neboť pravidelnost přispívá k lepší kondici. Nejlepší je to však za hezkého počasí, neboť sluneční paprsky dodávají psům tolik potřebný vitamín D, který posiluje imunitu a pomáhá bojovat proti patogenům. Ani chladné období není ale stopkou. Pokud se o psa bojíte, můžete mu pořídit psí obleček, který ho za nepříznivého počasí ochrání a zahřeje. Nicméně po oblečku sáhněte opravdu jen, pokud je to nutné. Pes totiž může velmi rychle zchoulostivět, což jeho imunitě spíše uškozuje. Tak stejně by pes neměl být v místnosti, která je vytopená na více než 20 °C , mohlo by totiž dojít k tělesnému přehřívání.

obezni-pohy

2. Kvalitní strava

Dobře vyvážená strava je základním kamenem v otázce imunitního systému, a to nejen u psů. Pokud není strava vašeho čtyřnohého mazlíčka nutričně vyvážená a správná, mohou se dostavit zdravotní problémy jako je například průjem či zvracení. Špatná strava též ovlivňuje růst psa a vede buď k rychlému vývoji anebo k pomalému, přičemž ani jedno nevede ke kvalitnímu prospívání vašeho mazlíčka.

Jak by měla taková vyvážená strava vypadat? Rozhodně by měla obsahovat tuky, které mají největší podíl obsahu v masech. Nejlepší volbou je hovězí maso, neboť to obsahuje velké množství tuků. Důležitou složkou jsou i tuky rostlinné, kupříkladu olivový olej. Ke zlepšení imunity můžete obohatit stravu psa o jednu polévkovou lžíci oleje. Olej můžete přidat do misky s psím žrádlem. Avšak dbejte na to, abyste nepřekročili maximální denní dávku celkových tuků, neboť to z dlouhodobého hlediska vede k obezitě. 

Další složkou je zelenina a ovoce, neboť ty obsahují mnoho základních živin či vitamínů C, které pomáhají k lepší imunitě. Svému psovi můžete dopřát okurku, mrkev, jahody nebo jablko. Nicméně ani zde by se nemělo nic přehánět, neboť trávicí trakt psů není na nadměrné množství zeleniny a ovoce zvyklý, a tak by mohlo dojít ke zdravotním problémům.

V neposlední řadě je dbát na dostatek vlákniny. Tato forma sacharidů totiž pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru, a tudíž pomáhá psovi lépe bojovat s patogeny. Nejlepším zdrojem vlákniny jsou kupříkladu ovesné vločky nebo červená řepa.

Vždy je důležité číst složení na krmivu a věnovat pozornost, co a v jakém poměru je ve složení obsaženo. Pes by v denní dávce neměl dostat do těla více než 20 % tuků a 2 % vlákniny. Toto množství se pak nadále odvíjí od plemena psa. Některá krmiva dokonce obsahují i procento ovoce a zeleniny, což je důležité mít na paměti pro správný vývoj psa. U nás dlouhodobě vede krmivo MARP. Pokud ho neznáte, zkuste ho!

3. Doplňky stravy na imunitu

Pokud není strava dostatečně bohatá pro potřeby vašeho psa, nebo jen chcete vyvážit stravu o kvalitní minerály, je důležité zvolit vhodné doplňky stravy, které tyto složky nahradí. Na internetu totiž najdete mnoho stránek, které se specializují na doplňky stravy. Které tedy vybrat? Skvělé doplňky jsou ty, které obsahují beta glukan. Ty totiž nejen pomáhají zlepšit imunitní systém psa, ale zároveň fungují jako prevence proti rakovině. Vitamín C je dalším velmi důležitým doplňkem stravy. Jak již bylo řečeno, Vitamín C se nachází v ovoci a zelenině, nicméně pokud není sezóna, můžete psovi podávat Vitamín C v podobě doplňku stravy.

Z mnoha dalších je důležitý i Omega 6, který je pro imunitu velmi přínosný. Pomáhá chránit psa před zánětovými onemocněními.

Pokud má váš pes problémy se správným fungováním střev, doporučují se užívat probiotika, nejlépe spolu s probiotiky. Tím se zlepší fungování střev a trávicí problémy by tak měly zmizet. Nicméně je velmi důležití dbát na správné dávkování, neboť jejich nadměrné užívání může způsobovat velice podobné střevní problémy, jako při jejich neužívání.

probiotika-pro-psy-tablety

4. Očkování v rámci prevence

Tak jako člověk, ani pes se neobejde bez očkování, která ho mnohdy chrání před vážnými chorobami. Ač se to bere spíše jako prevence, aby při možném styku s infekcí byli psi dobře chráněni a s infekcí si lépe poradili. Některé viry jsou však vážné a je dobré psa před nimi chránit. Jedná se kupříkladu o infekci spjatou s potkany či krysami, která může být v konečném důsledku fatální i pro psí páníčky, neboť se toto onemocnění velmi snadno přenáší ze psa na člověka.

Dobrá imunita už od štěňátka

Co se štěňátek týče, nerodí se s nejlepší imunitou. Nepatrné množství protilátek dostávají skrze placentu od své matky, které hrají důležitou roli v prvních šesti týdnech života štěňat. Proto je důležité nepodcenit stravu feny, neboť toto množství protilátek předané od matky částečně chrání štěňata před viry a bakteriemi z jejich okolí. Po šesti týdnech se štěňata nechávají očkovat, neboť tyto protilátky pomalu mizí.

K tomu, aby štěňata zvládla prvních pár týdnů bez zdravotních komplikací, je důležité ještě před narozením dbát na zdravý životní styl feny. Jak již bylo zmíněno, je důležité nezanedbávat stravu spolu s doplňky stravy. Tím se zvýší kvalita protilátek, která jsou štěňatům předávána. Během třetího a čtvrtého týdne života štěňat se pak doporučuje začít s příkrmem v podobě granulí, které budou bohaté na přírodní bílkoviny, tuky, probiotika, vitamíny a fosfor

Zdravý pes, šťastný pes 

Jak z těchto rad vyplývá, jedná se o komplexní problém a je potřeba dbát na to, aby byl pes dobře živený a měl dostatek pohybu, což může vést ke kvalitnímu a zdravému života psa. Zároveň je však důležité dbát, aby byl váš mazlíček v psychické pohodě a aby se zbytečně nestresoval. To totiž může vést k mnoha zdravotním problémům. Pokud však budete dodržovat výše zmíněné body, můžete si být jisti, že se váš mazlíček bude těšit dobrému zdraví!

Závěrem je třeba si říct, že je mnohem přínosnější nemocem u psů předcházet, než s ní následně bojovat. Nachlazení, trávicí obtíže či stres - pro tělo psa je to zbytečnou námahou. Pokud podpoříte imunita psa - investujete do jeho zdraví a lepšího života. Nyní už víte - jak posílit imunitu vašeho psa a podporovat jeho zdraví.