Pořizujeme si králíka: Jak mu vytvořit šťastný domov?

Králíci jsou pátým nejčastěji chovaným mazlíčkem v českých domácnostech. Jsou přítulní, čistotní, nezaberou příliš mnoho místa, takže se hodí i do menších bytů, a vedle toho pro rodinu neznamenají přílišný zásah do rozpočtu. Chystáte se k pořízení roztomilého ušáka také? Zde je vše, co byste měli vědět. 

porizeni-kralika-2

Než si králíka pořídíte

Předtím, než s přepravkou vyrazíte pro svého budoucího zvířecího kamaráda, se zamyslete nad těmito body.

  • Vhodné plemeno

Není králík jako králík. Plemena se od sebe liší nejen barvou a délkou srsti, ale také temperamentem. Vybírejte proto druh králíka pečlivě. 

  • Na místě záleží

Králíka je ideální pořídit u registrovaného chovatele. Pokud si jej plánujete pořídit ve zverimexu, buďte obezřetní a chtějte vědět maximum informací o jeho zdravotním stavu, věku a původu. Dobře si také zkontrolujte podmínky, v nichž je chovaný.  

  • Zvažte své možnosti

Jakkoliv je králík považován za poměrně nenáročného mazlíčka, neznamená to, že by nepotřeboval vaši pozornost. Naopak, je potřeba věnovat se jeho socializaci, výchově, zajistit vhodnou hygienu a umožnit mu mimo jiné třeba i bezpečný pohyb mimo klec. Dobře to před samotným pořízením zvažte. 

Bez tohoto vybavení se neobejdete

Základem je kvalitní a dostatečně prostorná klec. Jako minimální rozměry se uvádí 100×50×50 cm, ale samozřejmě platí, že čím větší, tím lepší. Oblíbené jsou i klece s ohrádkou. Volte variantu s plastovým dnem a kovovou mříží, která zajistí dostatečné odvětrávání. Jako vhodná podestýlka na dno klece se nejčastěji doporučuje hrubší koberec. 

Klec postavte na klidné místo, aby králíkovi nechybělo soukromí. Myslete na to, že nejaktivnější jsou tato zvířata ráno a večer. Vyhněte se místu s průvanem nebo přímým slunečním zářením. Králíci preferují spíše chlad, teploty nad 28 °C snáší špatně. 

V kleci by neměla chybět toaleta s podestýlkou, například v podobě dřevěných pelet. Díky tomu se králík brzy naučí, kde může svou potřebu vykonávat, a nebudete se jej muset bát pouštět z klece ven. 

Co se týče dalšího vybavení, neobejdete se bez napáječky, misky na jídlo (vyberte dostatečně stabilní a těžší nebo závěsnou variantu, aby nedocházelo k jejímu převržení) a také seníku. K senu by měl mít totiž králík přístup neustále. A nezapomeňte ani na hračky na okusování. 

porizeni-kralika

Výchova králíků aneb co ušáka můžete naučit?

Králík není pes nebo kočka, přesto jej ale můžete částečně vychovat. Dokáže si asociovat zvuky nebo situace s určitou činností, někteří dokonce přiběhnou na zavolání. Vždy ale záleží na konkrétním plemenu i jedinci. A také na vás a vaší péči. Pokud si budete s králíčkem pravidelně hrát a věnujete mu dostatek pozornosti, bude vám chtít být na blízku a získáte mazlivého a společenského kamaráda. V opačném případě ale hrozí plachost, případně až agresivita. 

Tip: Vzhledem ke společenské povaze králíků je vhodné si pořídit ušáky rovnou dva. Nejlépe spolu vyjde kastrovaný samec a samička. 

Ačkoliv se svému novému mazlíčkovi budete poctivě věnovat, některé vrozené návyky mu nejspíš zůstanou. Mluvíme především o potřebě okusování věcí. Do určité míry pomohou vhodné hračky, i tak si ale dobře chraňte vybavení svého bytu, do kterého by se mohl s chutí pustit také. A zajistěte v tomto ohledu i dostatečnou bezpečnost pro zvíře samotné a odstraňte z jeho dosahu elektrické kabely nebo jedovaté rostliny.

Běžná péče a zdraví králíka

Základní péče sestává z pravidelného čištění klece a záchodu a již zmíněné pozornosti. Ta se týká i kontroly jeho váhy, kvality srsti nebo drápků. Každý den také králíkovi vyměňujte vodu a zajistěte dostatečný přísun kvalitního krmiva. Nepodceňte ani očkování králíků, doporučovány jsou především vakcíny proti králičímu moru a myxomatóze.