Kompletní průvodce očkováním psa

Je jedno, jestli máte doma voříška, nebo papírového psa s ambicemi vyhrávat výstavy. Očkování by mělo být součástí základní péče. Možná už jste si štěňátko převzali částečně naočkované, o to větší ale možná máte zmatek v tom, jaká další přidat. Pro pořádek tedy vysvětlíme, jaká očkování jsou povinná, jaká doplňková a jak často je nutné zajít k veterináři na přeočkování. 

ockovani-psu-2

Proč psa očkovat?

Každý psí rodič si přeje, aby byl jeho mazlíček zdravý. A očkování k tomu do velké míry dopomáhá. Bude vás sice stát nějakou tu korunu, ale částka za vakcíny je stále výrazně nižší než výdaje, které by vás čekaly v případě vážných onemocnění. Dalším důvodem je, že některá očkování nařizuje přímo zákon, jak si povíme dále. Nemělo by být tedy otázkou zda psa očkovat, ale pouze kdy a jak často. 

Jaká očkování jsou povinná?

Zákon v České republice vyžaduje pouze jedno očkování u psů, a to proti vzteklině. Stihnout jej musíte ve věku 3 až 6 měsíců věku psa. Následuje pravidelná revakcinace po roce, u některých vakcín po 3 letech. U tohoto očkování rozhodně nepřemýšlejte nad jeho vynecháním. Nejen, že by vám hrozila pokuta, ale zároveň je vzteklina přenosná i na člověka, a ohrozit byste tak mohli vedle samotného zvířete i sebe a svou rodinu.  

Nepovinná očkování psa: jaká mají smysl?

Existuje řada dalších, doplňkových očkování. Proč do nich investovat? Existuje více důvodů. Majitelé je nevynechávají například proto, že v některých případech jde o neléčitelná onemocnění, některá z nich mohou ohrožovat i člověka, jiná jsou vyžadována při cestách do zahraničí. A především – zatímco vzteklina se u nás už několik let prakticky nevyskytuje, s následujícími nemocemi se setkat můžete. Proč svého mazlíčka neochránit, když můžete? Zvažte proto tato běžná a častá očkování:

  • psinka

Očkování proti psince patří k těm základním a vysoce doporučovaným. A to navzdory tomu, že se její výskyt podařilo výrazně eliminovat. Léčba je velmi komplikovaná a končí buď smrtí, nebo trvalými následky. K přenosu navíc může dojít poměrně snadno, a to od jiných zvířat, případně kontaktem s exkrementy či močí nakažených zvířat.  

  • parvoviróza

Parvoviróza je virové onemocnění, které se vyskytuje především u štěňat. Doprovází jej zvracení, krvavé průjmy i horečky. Nemoc se přenáší výkaly a vir samotný je velmi odolný vůči čisticím prostředkům a může na kontaminovaných místech přetrvávat i několik měsíců. Vhodnou prevencí je nejen očkování, ale i ochrana zatím neočkovaných štěňat před stykem s cizími psy. 

  • infekční hepatitida

Infekční hepatitida je onemocnění, u kterého se sice nemusíte bát přenosu na člověka, pro psy ovšem může být fatální. Napadá především játra (a to často u mladých zvířat) a projevuje se horečkou, zvracením, průjmem a dojít může i k náhlému úmrtí. Ačkoliv někdy dochází k samovolnému uzdravení, léčba je pouze podpůrná a často končí trvalými následky i smrtí.  

  • parainfluenza

Onemocnění je často označováno také jako psí chřipka a napadá horní dýchací cesty zvířete. Nemívá těžký průběh, avšak je vysoce nakažlivé. Přenáší se kapénkovou infekcí a mezi běžné projevy patří kašel, rýma, výtok z očí nebo nechutenství. 

  • leptospiróza

Leptospiróza je bakteriální onemocnění, které svou močí přenášejí hlodavci. Jedná se o vysoce závažnou nemoc, která často vede k úmrtí psa, navíc je přenosná i na člověka. Napadá játra a ledviny a projevuje se horečkou, průjmem nebo zažloutnutím sliznic. 

S ohledem na životní styl psa a místa, kde často pobývá, pak stojí za zvážení i očkování proti tetanu, lymské borelióze nebo leishmanióze. 

ockovani-psu

Kdy a jak často psa očkovat?

Nebojte se, váš mazlíček nedostane 6 různých injekcí. Vakcíny jsou kombinované a zahrnují v závislosti na typu ochranu proti dvěma až pěti různým onemocněním. 

Schéma očkování psů pak může vypadat následovně:

  • První očkování je možné nejdříve okolo 6. týdne (ale někdy se k němu přistupuje až okolo 8. nebo 9. týdne), kdy je štěně očkováno proti psince a parvoviróze.
  • Po zhruba 3 týdnech přichází na řadu přeočkování proti těmto dvěma nemocem a k tomu pak očkování proti leptospiróze, infekční hepatitidě a parainfluenze.
  • Po dalších 3 týdnech je čas na další přeočkování a také na očkování proti vzteklině
  • Následují pravidelná roční přeočkování.   

Nežádoucí účinky očkování psa

Vždy by mělo očkování probíhat pouze u zdravých psů. Díky tomu nebývají nežádoucí účinky příliš časté. Objevit se však může únava a ospalost, horečka nebo bolest v místě vpichu. Ve výjimečných případech dojde na vážnější nežádoucí účinky, jako jsou otoky, průjmy nebo dýchací potíže. Pokud se vám cokoliv nezdá, vypravte se k veterináři

Kolik stojí očkování psa?

Cena za jednotlivé vakcíny se obecně pohybuje v řádu stokorun. Každá veterinární klinika má ale svůj vlastní ceník, často jej najdete přímo na webových stránkách. Ačkoliv se v konečném součtu může zdát cena vysoká, případná léčba by byla výrazně dražší položkou v rodinném rozpočtu.