Kup 2 produkty od ALAVIS a získej zdarma Alavis PlaqueFree. Více o akci ZDE

Burunduk: osobitý mazlíček, který není pro každého

Že jste ještě o burundukovi neslyšeli? Možná jej budete znát pod označením sibiřský čipmunk. Tato sympatická a roztomilá veverka s pruhovaným kožíškem si stále častěji nachází místo mezi domácími mazlíčky, ale její chov není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Na co si dát pozor?

burunduk

1. Vzhled burunduků

Burundukové jsou nejmenším druhem veverek. Dorůstají délky asi 25 cm a poznáte je podle typických světlých a tmavých pruhů po celé délce zad. 

2. Chování a socializace

Než si pořídíte burunduka, měli byste vědět, že se nejedná o zvířátko, které by se s vámi rádo mazlilo. Spíše ocení, když budete tichým pozorovatelem. Z toho důvodu se příliš nehodí ani k dětem. Počítejte také s tím, že jde o tvora aktivního ve dne, který spí i 15 hodin. Je tak možné, že veškerou jeho aktivitu prošvihnete, když budete zrovna v práci. V zimě navíc uléhají k zimnímu spánku, čemuž musíte přizpůsobit péči. 

Pokud přemýšlíte, že si pořídíte burunduky rovnou dva, aby jim nebylo smutno, raději to nedělejte. Nejedná se o zvířata vyhledávající společnost a často mezi sebou svádí boje, které mohou končit i smrtí.  

3. Klec a prostředí

Burunduky je možné chovat jak v kleci uvnitř, tak i ve venkovní voliéře. Jde o veverku, takže rozměry volte větší, především do výšky. Čipmunkové jsou velmi aktivní zvířata a potřebují svou energii mít kde vybít. Klec tak vybavte větvemi na šplhání, žebříky, tunely, boudičkou a samozřejmě napáječkou a miskou na krmení

4. Výživa a stravování

Jako základ potravy můžete zvolit směs pro hlodavce nebo ptáky (pokud neseženete krmivo pro zemní veverky). Dbejte především na to, aby bylo krmivo rozmanité. Burundukové ocení semínka, ořechy (vyjma mandlí, ty jsou pro ně jedovaté), ovoce, zeleninu, ale i živočišnou složku v podobě moučných červů nebo cvrčků. Vhodnou výbavou klece bude i sépiová kost nebo minerální kámen.  

Klíčové informace

Hmotnost

50–⁠150 g

Délka života

610 let

Zbarvení

hnědošedé s pruhy

Povaha

aktivní, osobitá